1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Rinoplasti Burun Ameliyatı Nedir, Nasıl Uygulanır?
Rinoplasti Burun Ameliyatı Nedir, Nasıl Uygulanır?

Rinoplasti Burun Ameliyatı Nedir, Nasıl Uygulanır?

A+A-

Burundaki bazı şekil bozuklukları, estetik olmayan görünüm ya da tıbbi sorunlar nedeniyle rinoplasti ameliyatı tercih edilmektedir. En fazla uygulanan estetik işlemlerden biri olarak kabul edilen rinoplasti burun ameliyatı, burun estetiği olarak da bilinmektedir.

Rinoplasti Nedir?

Rinoplasti ameliyatı, bazen hastalar tarafından "burun estetiği" veya "burnu yeniden şekillendirme" olarak da adlandırılır. Yüzdeki uyumu ve burnun oranlarını arttırır. Ayrıca, burunda yapısal kusurların neden olduğu bozuk solunumu düzeltebilir.

Rinoplasti Gerektiren Estetik Burun Bozuklukları

  • Yüz dengesi ile ilişkili olarak burun boyutu
  • Köprüdeki burun genişliği veya burun deliklerinin boyutu ve konumu
  • Köprüde gözle görülebilen burun delikleri
  • Burun ucu büyük veya sarkık
  • Burun asimetrisi

Daha simetrik bir burun istiyorsanız, herkesin yüzünün bir dereceye kadar asimetrik olduğunu unutmayın. Sonuçlar, tamamen simetrik olmayabilir, ancak amaç yüz dengesi ve doğru orantı oluşturmaktır

Rinoplasti Burun Ameliyatı Nedir, Nasıl Uygulanır?

Kimler Rinoplasti Olabilir? Ameliyat İçin Uygun muyum?

Rinoplasti ameliyatı için uygun olan adayların özellikleri şu şekildedir;

  • Yüz büyümeniz tamamlandı
  • Fiziksel olarak sağlıklısınız
  • Sigara içmiyorsunuz veya belirli bir süre içmeme kararını alabilirsiniz
  • Görünümünüzü iyileştirmek için aklımızda olumlu bir bakış açısı ve gerçekçi hedefleriniz var

Rinoplasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Rinoplasti ameliyatı anestezi uygulamasıyla başlamaktadır. Genel anestezi uygulamasının ardından rinoplasti ameliyatı burun içinde insizyonların bulunduğu kapalı bir yöntem kullanarak veya burun deliklerini ayıran dar doku şeridi olan kolumellada bir kesiğin yapıldığı açık bir yöntem kullanılarak gerçekleştirilir. Bu kesiler sayesinde burun kemiklerini ve kıkırdakları örten cilt hafifçe kaldırılarak burnun yapısı yeniden şekillendirir. Kemiği veya kıkırdakları kaldırarak aşırı büyük burun küçültülebilir. Bazen burun ameliyatı kıkırdak greftlerinin eklenmesini gerektirebilir. Burnun altında yatan yapı istenen şekle getirildikten sonra, burun deri ve dokusu yeniden çizilir ve rinoplasti insizyonları kapatılır.

Rinoplasti Yöntemleri

Burun estetiği söz konusu olduğunda birden fazla uygulanabilecek yöntem bulunmaktadır. Hastaya uygun rinoplasti çeşitleri arasından seçim yapmak ise doktorun sorumluluğudur.

Açık Rinoplasti

Açık rinoplasti ameliyatı sırasında, burunda ve burun altındaki ince bölgelerdeki burun ve burun delikleri arasında kesiler yapılır. Cerrah daha sonra alttaki yapının tam görünürlüğünü sağlamak için burun ucunu kaldırabilir. Daha sonra, hastanın istenen sonuçlara ulaşmasına yardımcı olmak için hem küçük değişiklikler hem de kapsamlı kıkırdak şekillendirmesi yapılabilir. Açık rinoplasti, sadece burun ucu estetiği için de kullanılabilir.

Kapalı Rinoplasti

Kapalı rinoplasti ameliyatında görünür dış insizyonlara gerek yoktur. Kapalı bir rinoplasti sırasında burun kanalı içerisinde küçük, dar insizyonlar yapılarak daha az invaziv bir işlem uygulanmış olur. Kapalı rinoplasti ameliyatında tüm kesiler burun içindedir ve dışarıdan hiçbir şekilde görünmez.

Rinoplasti Ameliyatı Hangi Kliniklerde Yapılabilir?

Rinoplasti ameliyatı burun estetiği uzmanlarından oluşan deneyimli bir ekibin olduğu bu konuda gerekli izinlere sahip klinikler tarafından yapılabilir.

Refakatçi Gerekir mi?

Rinoplasti ameliyatı sonrasında hastaya her konuda yardımcı olması ve taburcu işlemlerini gerçekleştirmesi için refakatçi gerekmektedir. Refakatçi işlem sonrasında evinizde de bir süre size yardım edebilir.

Anestezi Gerekir mi?

Rinoplasti ameliyatı genel anestezi altında yapılmaktadır.

Yoğun Bakım Gerekir mi?

Rinoplasti ameliyatı yoğun bakıma ihtiyaç duyulan bir ameliyat değildir. Hasta ameliyatın ardından odasına getirilir.

Rinoplasti Ameliyatı Fiyatları

Rinoplasti ameliyatı fiyatları kişiye göre belirlenmektedir. Her hastanın burnuyla alakalı yaşadığı sorunlar ve bunun sonucunda yapılacak işlemler farklıdır. Bu nedenle fiyat değişkenlik gösterebilmektedir. Tam fiyat doktorunuz tarafından yapılan muayene sonrasında size bildirilecektir.

Rinoplasti Burun Ameliyatı Nedir, Nasıl Uygulanır?

Rinoplasti Ameliyatı Öncesi

  • Röntgen: Burunla alakalı tüm sorunların görüntülenmesi amacıyla röntgen kullanılmaktadır. röntgen sayesinde burun kemiğindeki tüm kusurlar görüntülenebilir.
  • Anestezi Kontrolü: Rinoplasti ameliyatı genel anestezi altında yapılacağından mutlaka anestezi kontrolü yapılmalıdır.
  • Kan Tahlili: Kan tahlili hastanın herhangi bir hastalığı olup olmadığını anlamak, kan değerlerinin normal olup olmadığına dair fikir sahibi olmak için önemlidir.
  • Fiziki Muayene: Fiziki muayene sırasında doktorunuz burnun yapısını inceleyecek ve sorun yaşadığını konularla alakalı detaylı bir muayene yapacaktır.
  • Ölçüm ve Görüntüleme: Burun boyutunun ölçümlenmesi ve bilgisayar ortamında görüntülenerek yapılacak değişikliklere dair bilgi verilmesi için yapılmaktadır.
  • Ameliyat Öncesi Beslenme ve Diyet: Ameliyatın olacağı günden bir gece öncesinde hastanın yeme içmeyi kesmesi ve ameliyat için boş mideyle hazır bulunması gerekmektedir.

Hastanın Estetik Görünüm Talebi

Doktorunuz ilk görüşme sırasında estetik anlamda nasıl görünmek istediğinize dair size bazı sorular soracak ve beklentinizin ne olduğunu öğrenmeye çalışacaktır. Bu aşamada beklentilerin gerçekçi olması önemlidir.

Kullanılan İlaçların Hekim ile Paylaşılması

Hasta düzenli olarak ilaç kullanıyorsa bu ilaçları mutlaka hekim ile paylaşmalıdır. Kullandığınız ilaçlar arasında kan sulandırıcı ilaçlar veya vitamin takviyeleri bulunuyorsa ameliyattan bir süre önce ilaçları kullanmamanız istenebilir.

Alınan Tedavilerin Hekim Tarafından İncelenmesi

Daha önce burun estetiği olup olmadığınız veya burnunuzla alakalı bir işlem yaptırıp yaptırmadığınız konusunda doktorunuzla tüm detayları paylaşmanız ameliyatın gidişatı açısından önemlidir.

Ameliyat Öncesi Sigara ve Alkol Kullanımı

Ameliyattan 2 hafta öncesinde hastanın sigara ve alkol kullanımını bırakması ameliyatın gidişatı ve iyileşme süreci açısından önemlidir. Alkol kullanımı ameliyat sırasında kanama riskini arttırmaktadır. Sigara ise iyileşme sürecinin uzamasına ve daha fazla morluk oluşmasına neden olur.

Rinoplasti Ameliyatı Sonrası

Burun estetiği sonrasında hastanın neler bekleyeceğini bilmesi önemlidir. Aşağıda rinoplasti sonrası oluşabilecek durumlar yer almaktadır.

  • Ağrı: Hasta ameliyattan çıktıktan sonra ağrı hissetmesi normaldir. Rinoplasti sonrası ağrı kısa bir süre içinde azalacak olsa da şiddetli ağrı olması durumunda doktorunuz tarafından reçete edilen ağrı kesiciler kullanılabilir.
  • Ayağa Kalkma: Rinoplasti ameliyatı sonrasında hasta odasına alındıktan sonra biraz gözetim altında tutulur ve sonrasında doktorun onayıyla ayağa kalkabilir.
  • Hareket Kabiliyeti: Rinoplasti ameliyatı hareket kabiliyetini etkileyen bir ameliyat değildir. Bu nedenle hasta ameliyatın ardından doktorun belirttiği süre sonrasında hareket etmekte özgürdür.
  • İlaç Kullanımı: Doktor tarafından reçete edilen ilaçlar hastanın ağrılarını önlemek, iyileşmeyi hızlandırmak için mutlaka kullanılmalıdır. Düzenli ve belirtilen süre boyunca kullanım önemlidir.
  • Psikoloji: Ameliyattan sonra hastanın burnu bandajlı olacağı ve ödem oluşabileceği için ilk aşamada yeni burnu görmek kolay değildir. Bu nedenle hasta psikolojik olarak yıpranabilir. Ancak iyileşme devam ettikçe burun öyeni haline gelecektir. Hastanın moralini yüksek tutması önemlidir.
  • Beslenme ve Diyet: Ameliyat sonrasında hasta normal beslenme düzenine geri dönebilir. Diyet yapılmasına gerek yoktur.
  • Yardımcı Materyal Kullanımı: Doktor hastanın burnuna atel veya tampon uygulayabilir. Bunlar hastanın refahı açısından önemlidir ve belirtilen süre boyunca kullanılmalıdır.
  • Pansuman ve Doktor Kontrolü: Pansuman ve doktor kontrollerinin ne zaman yapılacağına dair taburcu işlemleri sırasında bilgi verilecektir.
  • Gözetim Süresi: Genellikle hasta ameliyatın ardından birkaç saat gözetim altında tutulduktan sonra taburcu edilmektedir.

Rinoplasti Burun Ameliyatı Nedir, Nasıl Uygulanır?

Riskler, Yan Etkiler, Komplikasyonlar

burun estetiği ameliyatı olmak isteyen kişiler rinoplasti komplikasyonları konusunda endişeli olabiliyor. Doğru kararı vermek için oluşabilecek riskler, yan etkiler ve komplikasyonları bilmek önemlidir.

  • Ödem: Rinoplasti ameliyatının en sık görülen yan etkisi ödemdir. Rinoplasti sonrası ödem bir süre devam edecek, daha sonra kendiliği den iyileşecektir.
  • Enfeksiyon: Enfeksiyon kapma riski hastanın yeterli hijyeni sağlamaması durumunda oluşabilir. Bu nedenle ameliyattan sonra iyileşme sürecinde doktorun talimatları yerine getirilmelidir.
  • Alerjik Reaksiyonlar: Kullanılan ilaçlara veya ameliyat sırasında yapılan herhangi bir müdahaleye alerjik reaksiyon gelişmesi ihtimali nadir de olsa vardır.
  • Anestezi Komplikasyonları: Gerekli anestezi kontrolleri yapılmazsa veya ameliyat sırasında anestezi miktarında yanlışlık olursa nadir de olsa anestezi komplikasyonları gelişebilmektedir.
  • Kanama: Sızıntı şeklinde kanama olması rinoplasti ameliyatının beklenen yan etkilerinden biridir. Ancak bu durum çok uzun süre devam etmez.
  • Kan Birikimi: Tampon kullanılması durumunda hastanın burun deliklerinde kan birikimi oluşabilir. Ancak tamponlar çıkarıldıktan sonra burun rahatlayacak ve böyle bir durum oluşmayacaktır.
  • Morluklar: Rinoplasti ameliyatının ardından burun kenarlarında ve göz altı morlukları görülebilir. Ancak bu morluklar zamanla iyileşecektir.
  • Şişlikler: Ameliyat sonrasında şişliklerin görünmesi beklendik bir durumdur. Çoğu zaman rinoplasti burun ucu şişliği sık görülmektedir. İlaçların düzenli kullanımı ve iyileşme süreciyle beraber şişlikler azalacak ve daha sonra kaybolacaktır.
  • Uzun Dönemli Problemler: Hastanın burnunda solunum almada güçlük ve nefes problemleri yaşanabilir. Bu ameliyat sırasında yapılan bir hatadan veya hastanın genel durumundan kaynaklanabilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Rinoplasti ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Duş Alma: Rinoplasti ameliyatından 1 gün sonra vücudunuzun tamamını yıkamanızda bir sakınca yoktur. Ancak rinoplasti ameliyatı sonrası banyo yaparken, saçlarınızı başınızı geriye atarak yıkamalısınız. 1 hafta sonra hasta normal olarak duş alabilir.
  • Uyku Pozisyonu: Ameliyattan sonra uyku pozisyonunun en az bir hafta 90 derecelik açıyla dik olması gerekmektedir. Bu sayede kanama riski ve ödem oluşma ihtimali azaltılmaktadır.
  • Soğuk - Sıcak Uygulamalar: Rinoplasti ameliyatının ardından oluşan morlukların hızlı iyileşebilmesi açısından soğuk kompres önerilmektedir. Ancak sıcak uygulamalardan bir süre kaçınılması gerekmektedir.
  • Buhar Banyosu: Rinoplasti ameliyatından sonra en az 1 ay boyunca aşırı buhar bulunan ortamlardan kaçınılmalıdır.
  • Otomobil Kullanımı: Ameliyat günü hastanın otomobil kullanmaması, bu nedenle yanında bir refakatçi olması gerekmektedir. ancak 1 haftanın ardından hasta otomobil kullanabilir.
  • Solaryum: İlk ay kesinlikle solaryuma girilmemelidir. Solaryum ameliyat sonucunda riskli değişimlere neden olabileceği gibi kesi izlerinin olduğu bölgenin renginin koyulaşmasını ve izin belirginleşmesini sağlayacaktır.
  • Uçak Seyahati: Rinoplasti ameliyatından 7-10 gün sonrasında uçak yolculuğu yapmakta herhangi bir sakınca yoktur. Ancak yine de seyahat süresinin çok uzun olmaması önerilir.
  • Cinsel İlişki: Rinoplasti ameliyatından sonra ilk haftalarda cinsel ilişkiye girilmemesi önerilmektedir. Burna alınacak bir darbe veya aşırı hareket nedeniyle beklenmedik yan etkiler ortaya çıkabilir.
  • İlaç Kullanımı: İlaç kullanımına doktorunuzun belirttiği süre boyunca devam etmeniz gerekmektedir. Düzenli kullanım iyileşme sürecinin kısalmasını sağlayacaktır.
  • Hızma, Piercing: Hızma ve piercing deri bütünlüğünün bozulmasına neden olabileceği için rinoplasti ameliyatından sonra en az 6 hafta boyunca takılmamalıdır.
  • Dikişler: Ameliyat sırasında açık rinoplasti tekniği uygulanmışsa sadece burun deliklerinin arasındaki cilde küçük dikişler atılmaktadır. Ameliyattan sonraki 3-5 gün içinde burna yerleştirilen tamponlar çıkarılırken dikişler de alınmaktadır. Eğer eriyen dikiş kullanılmışsa bu dikişler 2 hafta içinde kendiliğinden düşmektedir.
  • Doktor Kontrolleri: Rinoplasti ameliyatı sonrasında ilk doktor kontrolü ikinci veya üçüncü günde yapılmaktadır. Diğer rutin kontroller ise 1.ay 3.ay 6.ay 1.sene ve sonrasında her 6 ayda bir gerçekleştirilmektedir. Doktor kontrollerine düzenli olarak gitmek hastanın istediği sonuçları alması açısından oldukça önemlidir.
  • İyileşme Süreci: Rinoplasti ameliyatının ardından gözle görülür iyileşme 1. Ay itibariyle görülmektedir. Ancak burnun tam olarak oturması ve iyileşmenin tamamlanması  seneyi bulur.
  • Burun Bakımı: Rinoplasti ameliyatı sonrasında burun bakımı doktorunuzun talimatları çevresinde olmalıdır. Burna herhangi bir darbe alınmaması gerekmektedir. Bu nedenle buna neden olabilecek aktivitelerden kaçınılmalı, burun hijyeni sağlanmalı ve burunla çok fazla oynanmamalıdır.

Rinoplasti Burun Ameliyatı Nedir, Nasıl Uygulanır?

İkinci Rinoplasti Ameliyatı (Revizyon Ameliyatı)

Revizyon rinoplasti ameliyatı, burun ameliyatından sonra oluşan yara dokusunun derecesine bağlı olarak son derece karmaşık bir işlemdir ve ilk rinoplasti ameliyatından memnun olmayan hastalar için uygulanır. Revizyon burun ameliyatının temel odak noktası genellikle burun fonksiyonlarını düzeltmektir. Bu yapılırken kozmetik kaygılar da hesaba katılır. İkincil rinoplasti sırasında, burnu yeniden yapılandırmak için vücudun doğal kaynaklarını kullanmalıdır. Revizyon rinoplasti genellikle kıkırdak greft gerektirir.

Revizyon Ameliyatı Gerektiren Durumlar

Revizyon ameliyatının en yaygın nedenlerinden biri orijinal ameliyat sırasında çok fazla kıkırdağın alınmasıdır. Aynı zamanda rinoplasti burun ucu düşmesi, kalıcı nazal kambur, kemik asimetrisi ve solunum problemleri de revizyon burun estetiği gerektirebilir.

Rinoplasti Ameliyatı Sık Sorulan Sorular

Ameliyatsız Burun Estetiği Yaptırmak Mümkün mü?

Ameliyatsız burun estetiği dermal dolgular sayesinde gerçekleştirilmektedir. Bu yöntemle burundaki ufak kusurlar gizlenebilmekte ve cerrahi herhangi bir işleme gerek kalmamaktadır. Ancak bu işlem kalıcı değildir ve sürekli tekrarlanması gerekir.

Rinoplasti Ameliyatı Zor mudur?

Rinoplasti ameliyatı vücudun en önemli organlarından biri olan ve yüzün ifadesine katkıda bulunan burun üzerinde yapılan bir ameliyattır ve bu nedenle zorlu olduğunu söylemek mümkündür. İncelik ve uzmanlık gerektirmektedir.

Ağrılı Bir Ameliyat mı? Ağrılar Ne Zaman Geçer?

Rinoplasti ameliyatı sırasında hasta genel anestezi altında olduğu için herhangi bir ağrı hissetmez. Ancak ameliyattan çıktıktan sonra ağrıların olması normaldir ve bu ağrılar birkaç hafta içinde normale dönecektir.

Ameliyat Kaç Saat Sürer?

Rinoplasti ne kadar sürer sorusuna, genellikle yapılacak işleme bağlı olarak bu durum değişmekle beraber çoğunlukla rinoplasti ameliyatı 1,5-2 saat arasında sürmektedir cevabını verebiliriz.

İşe Ne Zaman Dönebilirim?

Rinoplasti ameliyatı sonrasında aslında hastalar birkaç gün geçtikten sonra işlerine geri dönebilirler. Ancak yine de en az 10 gün boyunca dinlenmek için istirahat edilmesi önerilmektedir.

Doktor Kontrolleri Ne Zaman Yapılır?

İlk doktor kontrolü ameliyatı takiben ilk hafta içinde yapılır. Daha sonra kontrol sıklıkları azalarak 1-3-6. Aylarda gerçekleştirilir.

Ameliyat Sonrası İz Kalır mı?

Rinoplasti ameliyatında açık rinoplasti tekniği kullanılmışsa dikişler sadece burun deliklerinin ortasındaki kısımda olmaktadır ve dikişler alındıktan sonra bu bölgede gözle görülür herhangi bir iz kalmaz.

Ameliyat Sonucu Kişiden Kişiye Göre Değişir mi?

Rinoplasti ameliyatı kişiye özel olarak hazırlanan ve uygulanan bir ameliyattır. Bu nedenle sonuçlar kişiden kişiye göre değişmektedir.

Ameliyatta Yaş Sınırı Var mı?

Rinoplasti ameliyatının 18 yaşından sonra yapılması gerekmektedir. Bu süre boyunca burun gelişimi tamamlanır ve hasta da ne istediği konusunda gerçekçi beklentilere sahip olur.

SGK Rinoplasti Ameliyatını Karşılar mı?

Bu işlemi yaptırmak isteyen kişiler tarafından, rinoplasti ameliyatını devlet karşılıyor mu sorusunun cevabı merak edilmektedir. SGK tarafından rinoplasti deviasyon ve burunda solunumu etkileyecek herhangi bir sorun olduğunda karşılanmaktadır. Ancak estetik kaygılar nedeniyle uygulanacak bir rinoplasti SGK tarafından karşılanamaz.

Ameliyat Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

Ameliyat fiyatları burunda yapılacak değişikliklere, ek bir işlem yapılıp yapılmayacağına, hangi tekniğin uygulanacağına göre değişmektedir. Rinoplasti fiyat araştırması yaparken bunları göz önünde bulundurmalısınız.

Gebelik veya Emzirme Döneminde Ameliyat Olabilir miyim?

Gebe olan veya emziren anneler için bu dönemlerde rinoplasti genel anestezi uygulaması nedeniyle yapılmamaktadır.

Ameliyat Olanların Yorumları Önemli mi?

Ameliyat olan kişilerin olumlu yorumları önemlidir. Ancak olumsuz yorumlar söz konusu olduğunda hastaların fikirlerini değiştirmemeleri ve iyice araştırmaları önerilir.

Ameliyat Olup Pişman Olan Var mı?

Her işlemde olduğu gibi rinoplasti ameliyatında da pişman olan kişiler olabilir. Bu yanlış doktor seçimi ve uygulamanın yanı sıra hastanın gerçekçi beklentilere sahip olmaması nedeniyle de olabilir.

Revizyon Ameliyatı Ücretli midir?

Revizyon burun estetiği ameliyatı çok kapsamlı ve incelikle yapılması gereken bir işlemdir ve ücretli bir uygulamadır. Revizyon rinoplasti ameliyatı için hastanın en az 1 yıl beklemesi gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.