
Rezene çayı, kas spazmlarını önlemeye ve rahatlatmaya, sindirimi iyileştirmeye ve irritabl barsak sendromu, ishal, mide ekşimesi, şişkinlik ve mide krampları gibi mide-bağırsak sorunlarını tedavi etmeye yardımcı olan lezzetli ve popüler bir çay türüdür. Aynı zamanda, kan basıncını düzenler, kilo vermeye yardımcı olur, solunum sistemini korur, vücutta detoks etkisi gösterir, hormon dengesini düzenler ve libido artışı sağlar.
Rezene Çayı Nedir?
Rezene çayı, ezilmiş, kurutulmuş rezene tohumlarının kaynar suya atılmasıyla elde edilen bir içecektir. Bu eşsiz aromalı içeceğin pek çok olası sağlığa etkisi vardır. Çay, uzun zamandan beri sindirime yardımcı olması amacıyla kullanılmıştır ayrıca rezene tohumları, sindirim etkinliğini arttırmak için yemekten önce veya sonra yenir. Ancak, bu sadece rezenenin vücuda faydalarının başlangıcıdır. Yüksek konsantrasyonlarda anethole, östragol, fito- besinler, mineraller, vitaminler ve uçucu yağlardan dolayı, rezene çayı antioksidan, anti bakteriyel, antispazmodik ve antienflamatuar özelliklere sahiptir.
Çoğu insan rezeneyi, birçok çorbaya ve sebze yemeğine dahil olan lezzetli bir baharat olarak bilir. Kurutulmuş rezene tohumu, anason tadı ve kalitesine sahiptir, diğer güçlü baharatlarla birlikte sıklıkla karıştırılır. Bu esnek çok yıllık bitki ( Foeniculum vulgare ), Akdeniz bölgesinde en yaygın şekilde bulunur, ancak faydaları ve tercih edilmesi nedeniyle, dünyanın farklı bölgelerinde de bulunabilir. Geçmişte, Çin, Hindistan, Osmanlı ve Orta Doğu’nun geleneksel tıbbında yaygın olarak kullanılmıştır, ancak son zamanlarda dünyanın geri kalanında bir bitkisel ilaç olarak daha popüler hale gelmiştir.
Rezene Çayının Faydaları
Rezene çayının faydaları neler, bazılarına biraz daha yakından bakalım.
Mide Ekşimesini Tedavi Eder
Rezene çayı, fitoöstrojen varlığından dolayı mide ekşimesi tedavisinde yardımcı olur. Bu kas spazmlarını inhibe eder, sindirimi iyileştirir ve asit geri akışını önler. Mide ekşimesi yaşadığınızda bir fincan rezene çayı içmek ağrıyı ve yanma hissini hafifletmeye yardımcı olabilir.
Sindirimi Geliştirir
Rezene çayı, anti-enflamatuar ve kanser önleyici etkilere sahiptir. Bu çayın içilmesi gaz oluşumunu önler, böylece şişkinlik ve kramplar ortadan kalkar. Ayrıca, sindirim sürecini hızlandırmaya, maksimum besin alımını sağlamaya ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Binlerce yıldır rezene bir sindirim yardımcısı olarak kullanılmıştır, hasarlı dokuları yeniden inşa etmeye ve sindirim sisteminde daha fazla hasarı önlemeye bile yardımcı olabilir.
Barsak Sendromunu Önler
Rezene çayı özellikle irritabl barsak sendromunun (IBS) semptomlarının hafifletilmesinde yardımcıdır, çünkü şişkinlik ve mide kas kramplarını tedavi eder. Kafeinsiz çay, bağırsak kramplarını hafifletmeye ve sıkışan gazı salmaya yardımcı olan bir kas gevşetici görevi görür.
Bebeklerde Gaz Sancısına İyi Gelir
Rezene çayı geleneksel olarak, sakinleştirmek ve kolikle savaşmak için bebeklere verilir. Bebeklerde kolik spazmları önlemeye yardımcı olur ve şişkinliği önler.
Not: Rezene çayının 4 aylıktan küçük bebeklere verilmesi güvenli değildir. Herhangi bir bitkisel ürünü bebeklere vermeden önce doktora danışmanız önerilir.
Anti-spazmodik Etkiler
Rezene çayının doğal yatıştırıcı etkileri, bağırsaktaki ve vücudun diğer bölümlerindeki spazmları azaltabilir, böylece stres hormonlarını azaltır ve genel sisteminize daha az zarar verir. Mide ve diğer organlara sakinleştirici bir etki sağlar.
Bağışıklık Arttırır
Rezene çayı güçlü bir anti bakteriyel, antiseptik ve antifungal etkilere sahiptir, bu da onu mükemmel bir bağışıklık sistemi güçlendiricisi yapar. Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonları, enfekte olmadan, tam olarak ortaya çıkmadan önce savdıkları da iyi bilinmektedir. Bu nedenle, rezene çayı içmek, sağlığın tarafında olmanızı sağlayacak önleyici bir önlem ve tedavidir.
Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Rezene çayının kilo vermenize yardımcı olabileceği çeşitli yollar vardır. Her şeyden önce, idrara çıkmayı teşvik ederek, su tutma ve şişkinliği ortadan kaldırabilir. İkincisi, bir metabolizma arttırıcısı olarak, vücudunuzun yağ ve kalorileri daha hızlı yakmasına yardımcı olabilir, bu da yaptığınız egzersizi daha faydalı hale getirir. Son olarak, iştahınızı ve hormonlarınızı düzenleyerek, aşırı yemek yemeyi ve şişmanlığı önleyebilir.
Vücudu Detoksifiye Eder
Rezene çayı, kan temizleyici ve idrar söktürücü olarak çalışır, böbrekler ve karaciğerin tam kapasite sağlıklı çalışmasını sağlar. Ayrıca kan ve böbreklerden çıkarılan fazla toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Böbrek taşları için doğal bir ilaçtır.
Dengeli Hormon Seviyesi Sağlar
Dişi üreme sağlığını korumak söz konusu olduğunda, sadece birkaç bitki rezene kadar önemlidir. Rezene çayında bulunan bileşikler östrojen benzeri niteliklere sahiptir, yani adetin acı verici semptomlarının çoğunu hafifletebilir, ayrıca hormonları düzenler, libidoyu arttırır ve emziren annelerde anne sütü üretimini uyarır. Çay ayrıca menopozsal semptomları yatıştırmaya yardımcı olur.
İltihabı Azaltır
Artrit, gut ve diğer iltihap sorunlarından muzdarip olanlar için rezene çayı ağrı kesicisini bulduk. Vücudun detoksifikasyonunu yaparak, doku ve kaslarınızın daha normal çalışmasına yardımcı olur ve gereksiz iltihaplı hastalık riskini azaltır. Bu, daha iyi bir uyku çekmenize ve günlük işlerinizi yerine getirmeniz için daha fazla enerjiye sahip olmanıza yardımcı olabilir.
Göz Sağlığını Korur
Rezene çayının hızlı bir anti-enflamatuar tepkisi şişmiş veya kabarık gözlerin tedavisine yardımcı olabilir. Bir pamuk topunu rezene çayına batırabilir ve yorgun gözleri yatıştırmak için göz kapaklarına uygulayabilirsiniz. Aynı zamanda, anti bakteriyel ve immün arttırıcı etkiler, gözleri konjonktivit ve glokom gibi başka koşullardan da koruyabilir.
Kalp Sağlığını Artırır
Rezene çayının kalp üzerindeki etkisi, büyük ölçüde mineral içeriğinden, yani bu bitkide bulunan potasyumdan kaynaklanmaktadır. Potasyum, bir damar genişletici görevi görür, bu da arterlerdeki ve kan damarlarındaki gerilimi azaltabileceği ve böylece aterosklerozun ortaya çıkmasını zorlaştıracağı anlamına gelir. Bu, koroner kalp hastalıklarını önlemenin yanı sıra, kalp krizi ve felç riskini azaltabilir.
Kan Basıncını Düşürür
Potasyum içeriği ile rezene çayı yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur ve hipertansiyonu önler. Bitkisel çayın içindeki nitritler de yine daha düşük kan basıncına yardımcı olur.
Kan Şekerini Düzenler
Rezene çayının hipoglisemik özellikleri kan şekerini düzenlemek için oldukça etkili çalışır. Ayrıca tohumları, tatlı ihtiyacını kesmeye yardımcı olan, tatlı bir tada sahiptir. Çay ayrıca tip 2 diyabetiklerde kan şekeri seviyesini düşürür.
Ağız Kokusunu Ortadan Kaldırır
Rezene çayı sadece bir yemeğin sindirimi için etkili değildir, aynı zamanda kötü nefesi ortadan kaldırmak için de harikadır. Rezenenin anason tohumuna benzerliği, antifungal ve anti bakteriyel etkilerinden dolayı diş etlerinizi ve dişlerinizi korurken, aynı zamanda nefesiniz üzerinde canlandırıcı ve temizleyici bir etki sağlar. Rezene çayının içilmesi de diş eti iltihabının hafifletilmesine yardımcı olur.
Solunum Sıkıntısını Giderir
Rezene çayı içmek astım, bronşit , öksürük ve virüs enfeksiyonlarından muzdarip insanlara rahatlama sağlayabilir . Solunum sisteminin tıkanması söz konusu olduğunda, rezene çayı, balgam söktürücü olarak çalıştığı için enfeksiyöz patojenlerin yaşayabileceği balgam ve mukusu ortadan kaldıran mükemmel bir çözümdür. Ayrıca, anti-enflamatuar etkiler, boğaz ağrıları ve sinüs basıncını hafifletmeye yardımcı olarak normal nefes almanızı sağlar.
Dahili Parazitleri Öldürür
Çayda kullanılan rezene tohumları, bitki öz çözücüleridir ve iç parazitleri yok etmek için başarıyla kullanılabilir. Çay müshil bir etkiye sahiptir ve bağırsak hareketini arttırır, bu da parazitlerin vücuttan atılmasını sağlar.
Cilt Güzelliğine Katkı Sağlar
Rezene çayı, akne ve rosacea gibi cilt koşullarının tedavisine yardımcı olabilir; çünkü tohumlar, iltihap azaltıcı maddeler olan anethole, mirsen ve limonen gibi esansiyel yağları içerir. Ayrıca, mikropları öldürebilen ve böylece cilt enfeksiyonlarını önleyebilen, chavicol adı verilen esansiyel bir yağa sahiptir. Ayrıca, rezene tohumlarındaki fitoöstrojenler cilt tonunu iyileştirir ve yaşlanma karşıtı bir etkiye sahiptir.
Libido Arttırır
Rezene çayı hem erkek hem de kadınlarda cinsel istekleri uyarabilir ve artırabilir. Erkekler için erken boşalma sorununun ortadan kalkmasına, mesane ve prostat sorunlarının hafifletilmesine ve cinsel dayanıklılığın artmasına yardımcı olabilir.
Rahat Uyku Sağlar
Rezene çayı, iyi bir uyku için hayati bir kimyasal olan melatonin bakımından zengin olduğu için mükemmel bir gece çayıdır. Çay yemekten hemen sonra sindirime yardımcı olduğu, vücudu rahatlattığı ve stres düzeyini düşürdüğü için de uykuya geçişi kolaylaştırır.
Rezene Çayı Nasıl Yapılır?
Rezene çay poşetleri çoğu marketlerde kolayca bulunabilse de, rezene çayı tohumlarla da evde kolayca çay demleyebilirsiniz. İşte nasıl yapılacağı:
- Adım 1: Yağını çıkarmak için 1 çay kaşığı rezene tohumunu bir havan ve havaneli ile nazikçe ezin.
- Adım 2: Ezilmiş tohumları bir tencereye veya bir sürahiye ekleyin.
- Adım 3: Tohumların üzerine 1 su bardağı (200-250mg) kaynar sıcak su dökün ve bir kapakla örtün. Rezene tohumlarını besinlerini kaybedebildiği için asla kaynatmayın.
- Adım 4: 10 dakika boyunca bekleyin ve çayı süzün.
- Adım 5: Tatlı lezzetlerden hoşlanıyorsanız, isterseniz bir tatlı kaşığı organik bal ekleyebilirsiniz. Keyfini çıkarın!
Not: Taze rezene yaprakları veya rezene ampulü kullanıyorsanız, bunları parçalar halinde doğrayın ve yukarıdakilerle aynı adımları izleyin. Lezzeti gelişmesi için bekleme süresi 15-20 dakikaya çıkarılmalıdır.
Rezene Çayı Ne Zaman İçilir?
Rezene çayı içmek için en iyi zaman harika bir sindirim işlevi gördüğü için yemekten sonradır. Tatlı meyankökü çeşnili olması nedeniyle yemek sonrası için bir tedavidir. Her gün 2-3 bardaktan fazla rezene çayı içmemeniz önerilir.
Rezene Çayının Yan Etkileri
Rezene çayının yan etkileri olabilir. Şunlar için önerilmez:
- Havuç veya kereviz alerjisi olan kişiler: Baş dönmesi , yutkunma zorluğu veya yüz şişliği yaşayabilirler.
- Tansiyon ilaçları kullanan kişilere önerilmez.
- Endokrin bozuklukları: Rezene içindeki fitoöstrojenler endokrin sistemin düzgün çalışmasını engelleyebilir.
- Meme kanseri veya yumurtalık kanseri hastaları: Rezenenin östrojen benzeri etkileri tehlikeli komplikasyonlara neden olabilir. Ayrıca, rezene içindeki östragol potansiyel bir kanserojen olabilir, bu nedenle kanser hastaları tarafından kullanılmamalıdır.
- Kanın pıhtılaşmasını önler; Hemofili veya diğer kanama bozukluklarından muzdarip olanlar bundan kaçınmalıdır. Ayrıca kan sulandırıcı ilaçlar içen kişilerin de rezene çayı içmesi önerilmez.
Diğer yan etkiler şunlardır:
- Artan güneş hassasiyeti
- Aşırı laktasyon