Sağlık

Renk Körlüğü Nedir Ve Renk Körlüğü Nasıl Anlaşılır?

Günümüzde bilgilere ulaşmanın bu kadar kolay olabilmesi sayesinde bir çok rahatsızlık hakkında hızla bilgi sahibi olunabilmektedir. Bu bağlamda renk körlüğü de eskisine oranla daha çabuk fark edilebilmektedir.

Renk körlüğü nedir?

Renk körlüğü farklı renkleri ve gölgeleri fark etme bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Erkeklerde görülme oranı kadınlara oranla daha fazla görülen renk körlüğü, oldukça yaygın bir sorundur. Kadınlarda ortalama olarak % 0,6–0,8 oranında görülmesine rağmen erkeklerde bu oran %10’dur. Bu durumun esas sebebi; gözün retina tabakasında yer alması gereken pigmentlerin eksikliği ya da hiç olmamasıdır.

Renk Körlüğü Nedir Ve Renk Körlüğü Nasıl Anlaşılır?

Renk körlüğü durumu aynı rengin tonlarını birbirinden ayırt etmekte güçlük yaşama şeklinde hafif düzeyde olabileceği üzere bütün renk tonlarının birbirinden ayrılamayacağı kadar şiddetli de olabilir. En sık görülen tipi ise, kırmızı renk tonu ile yeşil renk tonunun birbirinden ayırt edilememesidir. Ender görülen bazı hastalarda ise bütün renk tonlarının fark edilememesi ve her şeyin siyah – beyaz tonlarda görülmesi durumudur. Her 20 erkek ile her 200 kadından en az birinde renk körlüğü vardır. Ancak çok sayıda renk körü bu durumu kendiliğinden fark etmez.

Renk körlüğü nasıl anlaşılır?

Erkeklerin yaklaşık olarak %8’inde kadınların ise yaklaşık olarak %1’inden daha azında renk körlüğü durumu vardır. Renk körlüğü ise çoğunlukla doğumda mevcuttur. Ancak bazı renk körlüğü bulunan bireylerde bu durum kalıtsal değildir. Doğum sırasında lens saydam halde iken yaşlandıkça koyulaşır. Aynı zamanda kullanılan bazı ilaçlar ile göz sinirindeki rahatsızlıklar da renk körlüğüne sebep olabilir.

Renk körlüğü durumunun yaygın olan halinde kalıtsal renk körlüğü durumunda yeşil renk tonu, sarı renk tonu, turuncu renk tonu ile kırmızı renk tonu, aynı olarak algılanır ve sadece renkler yoğunluklarıyla birbirinden ayırt edilebilir. Bu durum doğuştan geldiğinden ötürü renk körleri zaman içerisinde belirli renk tonlarını birbirlerinden ayıracak hale gelebilirler.

Bunun dışında renk körlüğünün nadir görülen ve çok ciddi olan tiplerinde ise mevcut olan görüş bozukluğu ilerleyici olup kişi her şeyi siyah ile beyaz tonlarında görür. Renk körlüğü kişinin günlük hayatında çok ciddi bir sorun oluşturmazken, hasta, renklerin kullanıldığı belirli işlerde faaliyet gösteremez. Kırmızı renk tonu ile yeşil renk tonu bütün dünyanın kara ile deniz işaretlerinde sık kullanıldığından ötürü, renk körü olan kişiler sürücülük ve denizcilik işlerinde görev alamazlar. Bu renk tonlarında önemli uyarılar gerçekleştirildiğinden, görülmemeleri hayati tehlike meydana getirebilir.

Renk Körlüğü Fark Edildiğinde Ne Yapılmalı?

Renk körlüğü durumundan ötürü güçlük yaşayan çocuklar tüm göz problemleri açısından detaylı bir şekilde kontrol edilmelidirler. Bunun dışında ailesinde renk körlüğü olan kişiler, çalıştığı iş sebebiyle renkleri birbirinden ayırmak zorunda olanlar ya da renkleri ayırmada sorunu olanlar ayrıntılı bir şekilde tetkik edilmelidir.

Renkleri ayırt edememenin başka göz problemlerinde kaynaklanabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu bağlamda göz tansiyonu da görme bozukluklarına ve renklerin tam anlamıyla ayırt edilememesine sebep olabilir. Bu durumda yapılacak en doğru şey konusunda uzman olan bir göz doktoruna muayene olmaktır.

Renk körlüğü Testi Nedir?

Renk körlüğünün ortaya çıkarılması ile renk körlüğü ya da renk görme eksikliği tipinin belirlenmesini sağlayan çok sayıda test vardır. Bunlar; renk körlüğü yani renk görme eksikliği için özel hazırlanmış İshihara Test’i sayesinde teşhis edilir. Bu teste aynı zamanda renk körlüğü testi adı da verilmektedir.

Renk körlüğü tedavisi var mı?

Kalıtsal renk körlüğünün mümkün olan bir tedavisi yoktur. Görme sinirinin azalmasına bağlı olan ve de görme bozukluğu ile beraber seyreden renk körlüğü durumu ise bir nebze düzeltilebilir veya en azından mevcut olan durumun ilerlemesi engellenebilir. Fakat renk körlüğü doğuştan olursa bu zararsızdır, hatta çok sayıdaki kişi uzun zaman boyunca renk körü olduğunu far etmez. Ancak doğru bir göz muayenesi yapılarak durum ortaya konabilir. Bu aşamada renk körlüğü testi çok yardımcı olmaktadır. Ancak renkleri ayırt etme zorluğu, göz bozukluğundan da kaynaklanabilir. Bu durumda yapılacak en doğru şey göz hastalıkları uzmanına tedavi olmaktır.

  • [su_accordion][su_spoiler title=”KAYNAKLAR” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”Kaynaklar” class=””]
    • www.acibadem.com[/su_spoiler] [/su_accordion]

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu