
Ramazan ayı normal besleme düzeninde ciddi farklılıklar meydana getirdiği için bu ay içerisinde sağlık problemlerinin çok daha sık görüldüğü bildirilmektedir. Bu nedenle uzmanlar aşağıda yer alan hastalıklara yakınlığı bulunan bireylerin bu konuda daha dikkatli olması gerektiğini önemle vurgulamaktadır.
Ramazan ayı içerisinde niyetli olan bireylerin karşılaşabileceği hastalıklar ve alınabilecek olan önlemler şunlardır;
Tansiyon düşmesi şikayeti:
Sahurdan sonra değil ama iftar saatleri yaklaştıkça kan şekeri seviyesinde meydana gelen azalma tansiyon düşmesine yol açabilir. Bu durumun sebebi sahurda az tuzlu beslenme ve iftara kadar sıvı alınmamasından kaynaklanmaktadır.
Baş ağrısı şikayeti:
Baş ağrısı özellikle iftar saati yaklaştığı zaman ya da iftar açıldıktan sonraki anlarda ortaya çıkmaktadır. Bunun sebebi ise iftara doğru düşen tansiyonun baş ağrısına yol açmasından kaynaklanmaktadır. Bu aşamada baş ağrısı ile mücadele yöntemine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Mide yanması şikayeti:
Mide boş kaldığı zaman açığa çıkan mide asidi sebebiyle mide hastalıkları meydana gelebilmektedir. Özellikle kahve, kola, acılı ve asitli ürünler mide mukozası üzerinde olumsuz etki göstererek hassas mideye sahip olan bireylerde ciddi şikayetler ortaya çıkartmaktadır.
Kabızlık şikayeti:
Çok fazla işlenmiş gıda tüketimine bağlı olarak az su tüketimi, liften yoksun beslenmek sindirim sisteminde sorunlara yol açabilir. Bunların en başında ise kabızlık gelmektedir. Kabızlığa bağlı olarak hemaroid, karın şişmesi görülebilir. Bu durumda rafine gıda alımının hemen durdurulması bunun yerine ise lifli gıda ve su tüketiminin artışı sağlanmalıdır.
Bulantı ve kusma şikayeti
Uzun süre aç kalan mide içerisine hızlı bir şekilde gıda aktarımı olduğu zaman mide bulantısı meydana gelebilir. Bu durumun daha ciddi hali ise sürekli olarak kusma meydana gelmesidir. Bulantı ve kusma şikayetleri asla geri plana atılmamalıdır. Aksine bulantı ve kusma şikayetleri gastrit, safra kesesi iltihabı, gıda zehirlenmelerinin belirtileri olabilir.
Ramazan ayında artış görülen bu sağlık şikayetleri çok ciddi durumlara sebep olabileceği için mutlaka uzmana görünülmesi gerekmektedir.
Eğer ki teşhisi konmuş bir hastalığınız varsa oruç tutup tutamayacağınızı mutlaka doktorunuza sormanız gerekmektedir. Aksi takdirde hastalığın şiddetinde ciddi artışlar istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Ramazan ayı içerisinde görülebilecek hastalıklarda şikayet başladığı süre içerisinde beklemeden mutlaka doktora görülmeli, Ramazan ayı içerisinde beslenme düzenine dikkat edilmelidir.