1. HABERLER

  2. HABER

  3. RAM Nedir? Nasıl Çalışır?
RAM Nedir? Nasıl Çalışır?

RAM Nedir? Nasıl Çalışır?

A+A-

RAM (Random Access Memory), kısaca bir bilgisayarın beynidir, yani verilerin depolandığı yerdir. Bir bilgisayarın beyni, o bilgisayarın RAM ’inin kapasitesi kadardır. Çok hızlı bir bilgisayar bile yavaş bir RAM ile yavaş çalışmaktadır. İşte RAM hakkında detaylı bilgiler.

RAM Nedir? Nasıl Çalışır?

RAM nedir?

RAM kelimesinin Türkçe karşılığı Rasgele Erişilebilir Bellek’tir. İçerisinde ekran kartı ve birçok mikroişlemciyi barındırır. Bilgisayarlar çalıştığı programları hafıza yani RAM bölümünde tutar. RAM çalışmak için kesintisiz elektrik gücüne ihtiyaç duyar. Bu sebepten dolayı enerji kesildiğinde işlem yapmayı durdurur.

RAM ’in iki çeşidi vardır; DRAM ve SRAM. DRAM’ler yani dinamik RAM’ler yaklaşık 60 nanosaniyede erişim sağlayabilirken SRAM’ler, yani statik RAM’ler 10 nanosaniyede erişim sağlayabilir.

RAM, çoğunlukla iki veya ikinin katları şeklinde bir devre üzerine dizilmiş her biri farklı görevi yapan bellek yongallarından oluşur. Devrenin üstündeki yongaların toplamı RAM belleğinin kapasitesini gösterir.

RAM nasıl çalışır?

RAM’in içinde 0 ve 1 rakamlarından oluşan ve hücre diye adlandırılan bölümler vardır. İşlemciden talimat alınır, RAM üzerinde adresler ile ilgili bilgiler bulunmaktadır. RAM’de gerekli bilgiler bulunur ve RAM’in kontrolörüne gönderilir. İşlemciden gelen istek belirli adreslere yollanır. Adresin üzerindeki transistörler hücreleri açar ve gerekli bilgileri okur.

RAM’in Ölçüm Birimleri

256 MB, 512 MB, 1 GB ve 2GB halinde satılır. RAM kapasitesi bayt cinsiyle ifade edilir.

RAM hızı ise MHz cinsiyle ifade edilir.

400 MHz hızında bir RAM saniyede 400 milyon işlem yapabilir.

Bilgisayarınız kaç RAM’e sahip?

Bunu öğrenmek için “Bilgisayarım” ya da “Bu Bilgisayar” simgesine girin.

Ardından dosya gezgini penceresine sağ tıklatıp “Özellikler” sekmesine tıklayın.

Açılan ekranda “Yüklü Bellek” ifadesinin karşısında bulunan rakamlar sizin bellek kapasitenizi göstermektedir.

RAM miktarı nasıl artar?

RAM’inizde en faydalı şekilde yararlanmanın birkaç yolu vardır. Bunlardan bir tanesi Görev Yöneticisi’ne girince Bellek sekmesine girip en çok bellek kullanan programlara bakın. Eğer gereksiz ve çok fazla bellek kullanan bir program görürseniz silin. Böylece RAM miktarınızı arttırmış olacaksınız.

RAM Nedir? Nasıl Çalışır?

RAM seçimi nasıl yapılır?

RAM’inizi seçerken ilk dikkat etmeniz gereken şeylerden biri anakart olmalıdır. Çünkü RAM’ler bütün anakartlarla uyumlu değildir. Anakartınızın slot yapısına, desteklediği hıza ve kapasiteye dikkat edilmelidir.

Bir sonraki adım ise bilgisayarı kullanım amacınızdır. Eğer standart bir kullanıcı iseniz yüksek hızda ya da kapasitede bir RAM’e ihtiyacınız muhtemelen olmayacaktır.

RAM nasıl takılır?

1. Öncelikle slotların yanında duran küçük mandallara dikkat edin. RAM’i takabilmek için iki tarafta da bulunan mandalları açmalısınız.

2. Mandalları açtıktan sonra RAM slotlarını ve RAM’lerin bağlantılarını denk getirerek, içte ayrılmış bölüme RAM’i takmalısınız. RAM’i ters takmak için büyük bir zorlama gerekir. Bu yüzden eğer rahat takamıyorsanız ters takmaya çalıştığınız ihtimalini düşünün. DDR2 ve DDR3 bellekleri farklı şekillere sahiptir, birbiriyle uyumlu değildir.

3. RAM’i üstten bastırarak slota oturtun. RAM tam olarak oturduğunda mandallar kendiliğinden tekrar kilitlenecektir.

RAM’leri çıkartmak içinse mandalları açıp belleği yukarı doğru çekin.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.