
Son zamanlarda güzellik ve cilt bakımıyla ilgilenenlerin adını daha sık duymaya başladığı bir yöntem olan PRP tedavisi kadınların özlediği genç görünümünü geri getirmekle kalmayıp saçlarda dahi kullanılabiliyor, PRP hakkında merak ettikleriniz ise aşağıdaki yazımızda yer alıyor.
PRP Nedir?
Platelet rich plasma, yani plalet yönünden zengin plazma uygulaması anlamına gelen bir kısaltma olan PRP için kullanılan plaletler aslında kanımızda doğal olarak bulunan pıhtı hücreleri ve trombositlerden başkası değildir. Son zamanlarda geliştirilen yaygın cilt gençleştirme uygulamaları arasında yer alan PRP, kişinin kanının yaklaşık 8 ila 20 cc kadarının santrifüj edilerek deri içerisinden kişiye geri enjekte edilmesi şeklinde bir tedavi uygulamasıdır.
Dokularda bir hasar meydana geldiği takdirde pıhtı hücreleri onarmak için bu bölgede toplanır, PRP’de de amaç aynı şekilde hedef bölgeye daha yoğun şekilde pıhtı hücresi toplanması ve derinin kendini onarmasıdır. PRP için kullanılan serumda normal kana göre 2 ila 4 kat daha fazla plalet bulunmaktadır.
PRP Uygulamasının Amacı Nedir?
PRP uygulaması kişinin tamamıyla kendi kanından elde edilen bir serumla gerçekleştirilmekte ve bu serum içindeki pıhtı hücresi yoğunluğu mililitreküpte 1 milyon olarak belirtilmektedir. Temel amaç bu pıhtı hücrelerinin yaraları iyileştirmesi, dokuları tedavi etmesi, yaşlanmanın getirisi olan cilt kusurları yine vücudun kendisi tarafından düzeltilmesi ve güneşin neden olduğu hasarın toparlanmasıdır. Bu çerçevede uygulamanın sadece gençleşme için değil, selülitten saç dökülmesine kadar pek çok alanda kullanıldığını söyleyebiliriz. Hatta bazı bilimsel çalışmaların PRP’nin romatizma hastalıkları, diş tedavisi gibi alanlarda da kullanımının etkilerini araştırdığı bilinmektedir.
PRP Nasıl Uygulanır?
Aslında bir tür kök hücre tedavisi sanılsa da PRP’de amaç hasarlı dokunun onarılmasını sağlamakken, kök hücre tedavilerinde hastalığı tedavi etme amaçlı hasarlı organa yeni hücreler sunulmaktadır. Bu açıdan iki tedavinin farklı olduğu bilinmelidir.
Uygulama bölgeleri arasında boyun, dekolte, yüz, bacak, kollar, eller, saç derisi gibi cilt ve hücrelerin yenilenmesine en çok ihtiyaç duyulan bölgeler başı çekmektedir. PRP serumu deri altına uygulandıktan sonrasında jel kıvamı alır ve bu jel dokularda yeni bir doku oluşumunu uyarır. Bu malzeme diğer dolgu malzemelerinden farklı olarak kişinin tamamen kendi kanından olduğundan dolayı alerjik reaksiyon görülmesi beklenmez. Uygulamanın hemen sonrasında kişinin cildinde parlama ve aydınlanma dikkat çekmeye başlar.
Uygulama toplamda 10 dakika kadar bir süre almakla birlikte oldukça kolaydır ve acı hissi yaratmaz. Ancak uygulamaya ait tüm basamakların aynı yerde ve tamamen hijyenik koşullarda gerçekleştirilmesi önemlidir.
PRP Uygulanma Sıklığı
Ne yazık ki pek çok güzellik uygulamasında olduğu gibi PRP kalıcılığı için de sonsuza kadar geçerli olduğunu söylemek mümkün değildir. Kişinin gençleştirici ya da saç çıkarıcı etkileri görebilmesi için uygulamayı düzenli olarak her 10 ila 12 ayda bir yaptırması gerekmektedir. Ancak dışarıdan dolgu malzemeleri ya da kimyasal ilave etmekten çok daha güvenilir, yan etkisiz olan bu uygulama için senede bir tekrarlanma süresinin olması avantajları düşünüldüğünde oldukça makuldür.
İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:
- Gelin Makyajı Yapmanın Püf Noktaları
- Ten Makyajı Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar, Cilt Makyajının Kuralları
- Yazın Nasıl Makyaj Yapılır? Yaz için Makyaj Önerileri
- Doğal Makyaj Yapmak için Öneriler, Doğal Makyaj Teknikleri Neler?
- Saç Rengine Göre Makyaj Nasıl Yapılır? Saç Rengine Uygun Makyaj Yapmak için Öneriler
- Güzel Bir Makyajın Püf Noktaları
- Yüz Şekline Göre Makyaj Teknikleri
- Büyük Gözler İçin Nasıl Makyaj Yapılmalıdır?
- 2018 Sezonunda Gelin Makyajı Göz Dolduruyor
- İş Görüşmesi İçin Doğru Makyaj Tüyoları
- Kalıcı Makyaj Nedir?
- İyi Eyeliner Sürmenin Püf Noktaları
- Az Bilinen Makyaj Tüyoları, Makyaj Yapmanın Sırları