Sağlık

Prostat Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

Prostat kanseri erkeklerde çok sık karşılaşılan kanser tiplerinden bir tanesidir. Ülkemizde yaklaşık olarak görülme oranı %20 iken, yurt dışında bu oran yaklaşık olarak %28’dir.  Amerikan Kanser Derneği‘nin ortaya koyduğu veriler doğrultusunda erkeklerin prostat kanseri ile karşılaşma riski %16, hayatını prostat kanseri yüzünden kaybetme riski ise %2,5’tir.

Dünyada her 4 dakikada bir birey prostat kanseri tanısıyla karşı karşıya kalmakta ve 14 dakikada bir ise prostat kanseri yüzünden hayatını kaybetmektedir.

Prostat Kanseri Nedir?

Prostat kanseri, prostat bezi üzerinde yer alan hücrelerin kontrol dışı büyümesiyle ortaya çıkan ve kemik ya da başka bölgelere sıçramasıyla görülen hastalığa prostat kanseri denir. Prostat dokusunda meydana gelen bu kontrolsüz hücre artışının kemiklere ya da diğer organlara sıçraması durumuna ise metastaz adı verilmektedir.

65 yaşının üstünde olup da ailesinde prostat kanseri görülen  erkeklerin prostat kanseri  görülme oranı çok daha yüksektir.

Prostat kanseri yalnızca erkeklerde görülmesinin sebebi prostat bezinin sadece erkeklerde olmasından kaynaklanmaktadır. Prostat bezi, idrar kesesinin altında yer alan spermin canlı ve de sağlıklı olmasına yardımcı olan sıvının belli bir kısmını üretmekle sorumludur.

Prostat Kanseri Belirtileri Nedir?

Prostat kanseri çok belirgin bulguları olan bir kanser türü olmamakla birlikte görülebilecek belirtiler şu şekildedir.

  • Prostat bezinde yumru ya da asimetrik prostat
  • İdrara çıkmada karşılaşılan zorluk
  • İdrarın başlangıcı ya da durdurulmasında karşılaşılan zorluklar
  • Özellikle gece vakitlerinde sık idrara çıkma
  • İdrar akışının çok zayıf olması
  • Başlayıp duran şekilde idrar akışı
  • İdrar sırasında yaşanan ağrı ya da yanma
  • Ereksiyon aşamasında yaşanan zorluk
  • İdrar ya da sperm içerisinde kan görülmesi
  • Kemik ağrısı
  • Kasık bölgesinde görülen ağrı

Prostat Kanseri Tedavi Yöntemleri Nedir?

Prostat kanseri tedavisinde uygulanacak olan tedavinin türü kanserin büyüme hızına, vücut içerisinde yayılım sürecine göre değişmektedir.

Prostat kanserinin ilk aşamasında tedavi değil takip yolu seçilmektedir. Cerrahi yöntemde ise prostat bezinin yayılım göstermeden önce prostatın tamamı alınmaktadır.

Erken aşamada genel olarak laparoskopi ameliyatı tercih edilmekte ya da radyoterapi yani ışın tedavisi uygulanmaktadır. Bu laparoskopik tedavi yolu hastaya çok konforlu bir ameliyat süreci sağlarken, kanser dokusunun kontrol altına alınmasını da sağlar.

Prostat kanserinde uygulanacak olan tedavi yöntemi doktorun görüşüne, tahlil sonuçlarına ve hastanın fiziksel durumuna göre farklılık göstereceği mutlaka dikkate alınmalıdır.

Prostat Kanserinde Beslenme

Prostat kanserinde hastaların beslenme düzenlerine de çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Yapılan çalışmalarda aşırı yağ tüketimi prostat kanseri riskinde artış görülmesine yol açmaktadır. Bu nedenle de prostat kanseri olan bireylerin sağlıklı beslenme konusunun üzerine eğilmeleri gerekmektedir.

Prostat kanserinde vücut kitle indeksine dikkat edilmelidir. Çünkü vücut kitle indeksinde görülen artış prostat kanseri riskini arttırmakla birlikte obezite problemi olan erkeklerde bu risk artış gösterir.

Domates içerisinde bulunan lycopene maddesi yüksek antioksidan özelliğe sahip olduğu ve prostat kanserinde risk seviyesini düşürdüğü bilinmektedir. Aynı zamanda soya fasulyesi içerisinde bulunan phytoestrojen maddesi prostat kanseri riskini düşüren gıdalar içerisindedir.

Prostat kanserinde yeşil çay tüketmek ve D vitamini alımına dikkat etmek de hastalığın riskini ve şiddetini düşüren gıda ve takviyeleridir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu