
Probiyotik Yoğurdun Faydaları
Probiyotik yoğurt, bilinen diğer yoğurt çeşitlerinin yanı sıra içerisinde sağlık açısından birçok fayda sağlayan canlı bakteri kültürleri barındıran bir yoğurt çeşididir. Bütün yoğurtlar aktif kültürler içermekle birlikte, bakteri çeşitliliğinin içerisinde en faydalı bakterileri içerdiğinden emin olamayız. Bilinen yoğurt markaları ve üreticileri, büyük ölçüde daha sağlıklı bir seçenek olduğu için probiyotik yoğurt üretiminde uzmanlaşmıştır. Her türlü yoğurdun tüketilmesi, bağırsaklarınızın probiyotik dengesini artıracak ve aynı zamanda diğer besin öğelerinin zengin bir kaynağı olacaktır.
Geleneksel yoğurt gibi probiyotik yoğurt da taze sütün içindeki laktozun, laktik aside dönüşmesini sağlayan bakteriyel kültürlerin eklenmesiyle elde edilir. Geleneksel yoğurt da aslında probiyotiktir ancak bakteri çeşidi ve bakteri miktarı probiyotik yoğurtlara göre daha az miktardadır. Probiyotik yoğurtta en yaygın bakteri çeşitlerinden bazıları Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei ve Streptococcus thermophiles içerir.
Probiyotik Yoğurdun Beslenmemizde ki Önemi
Probiyotik yoğurdun besin içeriği geleneksel yoğurtlara çok benzer ve bu yoğurt çeşidi kase başına yaklaşık 5 gram protein içerir. Aynı zamanda, iyi miktarlarda kalsiyum ve fosfor, bunların yanı sıra A vitamini, B12 vitamini ve az miktarda sodyum sağlar. Bunlar ile birlikte geleneksel yoğurttakinden farklı olarak sağlığımıza faydalı olabilecek probiyotik bakteri içeriği de daha fazla ve çeşitlidir.
Probiyotik Yoğurdun Faydaları
Osteoporoz riskinin önlenmesi, kemik ve diş sağlığının iyileştirilmesi, kilo kaybı ve duygu durum düzenlenmesi üzerindeki etkileri de dahil olmak üzere probiyotik yoğurdun tüketilmesinin birçok yararı vardır.
- Sindirim iyileştirir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- B12 vitamini ve K üretimini teşvik eder.
- Kalp sağlığını geliştirir.
- Tip 2 diyabeti önler ve yönetir.
- Kolorektal kanser riskini azaltır.
- Kilo kaybı için yardımcıdır.
- Ruh halini düzenler
- Kolesterolü düşürür.
- Mantar enfeksiyonlarını önler
- Iyi mineral içeriği nedeniyle osteoporoza karşı korur.
- Kronik ağrıları rahatlatır.
- Nörodejeneratif hastalık riskini azaltır.
Probiyotik Yoğurdun Yan Etkileri
Probiyotiklerin tüketilmesinin bağırsaktaki problemleri giderdiği bilinirken bazen bakterilerin bağırsaklara eklenmesi tersine etkilere neden olabilir. Temel olarak, bakteri kompozisyonunuz çok hızlı değiştiğinde, yeniden dengelenmesi zaman alabilir ve aşağıdakilere neden olabilir:
- İshal
- Kabızlık
- Şişkinlik
- Mide bozukluğu
Ancak probiyotik yoğurdun bir süre düzenli olarak tüketilmesinden sonra, bu yan etkiler ortadan kalkmaktadır. Eğer düzelmezse, bağırsak sağlığınızı düzenleyen diğer seçenekler hakkında bir doktora başvurun. Ayrıca, bu yoğurdun da kalori içeriği unutulmamalıdır ve aşırı tüketilmemesi tavsiye edilir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.