
Plasebo Etkisi Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Vücudun en ilginç yönü olan bilinçaltı, aslında içeriğinde pek çok iyileştirici gücü de barındırır. Kendi kendini tedavi edebilme gücünü gösteren plasebo etkisi, aslında göz rengini beyin sinyalleriyle değiştirebilme, mide kelepçesi olduğunu düşünerek obeziteyi yenme gibi ilginç örneklerle kendini duyurmuştur. Plasebo etkisi nedir, nasıl oluştu konularını aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
Plasebo Etkisi Nedir?
İlk olarak 1. Dünya Savaşı esnasında ilaç stoğunun tükenmesi üzerine bazı doktorlar tarafından alternatif yöntem olarak denenen ve zamanla hastaların şikayetlerinin azalmasını sağladığı görülen plasebo etkisinin ortaya çıkışı 1950'li senelerde yapılan bilimsel deneylerle kendisine bilim dünyasında yer bulmuştur.
Plasebo etkisi kişinin kendisine iyi geleceğini bildiği bir ilacı aldığını sanması üzerine o ilacı almasa dahi iyileşme göstermesidir. Bu iyileşme psikolojik olduğu gibi aynı zamanda fizikseldir ve alternatif tıp yöntemlerinin işe yararlılığı bu etkinin gösterdiği sonuçlara bağlanmaktadır.
Plasebo Etkisinin Ortaya Çıkışı
İlk olarak 1. Dünya Savaşı'yla denenmiş olsa da bu etkinin bilim dünyasında kendine kesin bir yer edinmesi Harvard Üniversitesi‘nden Ellen Langer isimli bir bilim insanının çalışmalarıyla gerçekleşmiştir. Huzur evinde yaşamakta olan bir grubun birkaç hafta süresince gençliklerinde içinde bulundukları ortamda yaşamalarını sağlayan Langer, bu ortamda geçmiş senelere ait giysiler, müzikler, yiyecekler kullanmıştır. 3 hafta devam eden bu çalışmanın sonucunda yaşlıların büyük bir kısmının daha genç bir görünüme kavuştuğu, kas ve kemik fizyolojisinde iyileşme sağlandığı kaydedilmiştir.
Langer tarafından yapılan deney bilim dünyasında en çok kabul görenlerden biri olsa da plasebo bilim insanlarının oldukça ilgisini çeken bir konu olmakta ve konuyla ilgili pek çok deney bulunmaktadır.
Nosebo Nedir?
Nosebo adı verilen bir diğer durum da plasebonun tam tersi olarak tanımlanır. Öyle ki plasebo Latincede tatmin edici, memnun eden anlamlarına gelmekteyken nosebo ise zarar verecek anlamında gelir. Bir kişinin bir şeyin kendisine zarar vereceğini düşündüğü takdirde gerçekten zarar görmesi durumuna nosebo deniyor. Bu durum birçok hasta kullandığı ilacın olası yan etkilerini okuduğunda gerçekleşmekte, kişiler aslında ilacın yan etkisini görmese dahi korkularından dolayı kliniklere başvurarak şikayetçi olmaktadır.
Tüm bu durumlar düşünüldüğünde bilincin bir ilaç olarak görülmesi mümkün olmaktadır.
İlginizi çekebilecek diğer konu başlıklarımız:
- Pomodoro Nedir? Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır? Pomodoro ile Verimli Çalışma
- Foam Roller Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?
- Alkali Su Kullanmanın Faydaları, Alkali Su Nedir?
- Teff Nedir? Nasıl Tüketilir? Faydaları Nelerdir?
- İkigai Nedir? Japonların Mutluluk Sırrı İkigai Nasıl Uygulanır?
- Çakra Nedir? Faydaları ve Çeşitleri Nelerdir? Çakralar Nasıl Açılır?
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.