
PKOS (Polikistik Over Sendromu) Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Düzensiz adet döngüsü yaşadığınızı fark ettiniz mi? Bazen adet dönemleriniz hiç gerçekleşmeden 1 ay geçiyor mu? Tüm bunlar polikistik over sendromu (PKOS) ile ilgili olabilir, bu durum östrojen ve progesteron düzeylerinin olması gerektiğinin üzerinde olduğu ve yumurtalık kistlerine neden olabileceği bir durumdur.
Ne yazık ki, kimse bu soruna neyin neden olduğunu gerçekten bilmiyor ancak genetik ve hormonal dengesizliklerin bazı sorumluluklar taşıdığına inanılıyor. Anneniz veya yakın aile bireyiniz bu sorunla karşılaşmışsa, aynı zamanda PKOS gelişme olasılığınız daha yüksektir. PKOS'lu kadınlar erkek cinsel hormonu olan androjenin fazla üretilmesine eğilimlidirler. Androjen, bir yumurtanın gelişmesini veya her ay açığa çıkmasını etkileyebilir.
Birçok kadın, PKOS sorunuyla alakalı ilk belirti olarak adet dönemlerinin düzensizliğini fark edeceklerdir. Elbette belirtiler kadından kadına farklılık gösterir, ancak PKOS'lu birçok kişi düzensiz adet döngüsüne sahip olduklarını fark eder. Hormonların dengesizliği ile bazı kadınlar aşağıda yer alan polikistik over sendromu belirtileri yaşayabilir:
- Yüz, göğüs, parmak veya ayak parmakları gibi bölgelerde aşırı kıllanma
- İnce saç dokusu
- Daha kalın ses
- Bu semptomların yanı sıra PKOS'lu kadınlar şunları da yaşayabilir;
- Kilo artışı
- Kısırlık
- Depresyon
- Karın ağrısı
- Akne
PKOS için herhangi bir tedavi mevcut olmasa da, belirtilerinizi yönetmenin kesinlikle yolları vardır. Tedavi planınız, yaşadığınız semptomlara göre uyarlanacaktır. Tabii ki, bu durumla teşhis edilen herkes için sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz önerilir. Doğum kontrol hapları, hormonları ve adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olması için reçetelenebilir ve bazen sivilceleri azaltmak gibi bir bonusu daha vardır.
PKOS (Polikistik Over Sendromu) Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Çoğu zaman, Polikistik Over Sendromu (PKOS) tanısı koyulan kadınlar, bu sorunun gerçekten hormonlar ile ilgili olduğunu fark etmemektedir. Teşhis anında pek çok kişi yumurtalıklarında bir sorun olduğunu düşünerek telaşlanabilir.
Gerçek şu ki, PKOS kadınlarda en yaygın hormonal endokrin bozukluklardan biridir ve genellikle sessiz katil olarak bilinir. Bu isim, her kadın arasındaki farklılıklardan dolayı zor tanıdan gelir ve tek bir test teşhis için yeterli olmayabilir.
PKOS sorunu yaşayan kadınlarda sebep tam olarak bilinmemekle birlikte muhtemel genetik kökenleri vardır. Anneniz PKOS'luysa bundan etkilenmek için %50 daha fazla şansınız vardır, ancak sendromun babanız tarafından gelmesi de mümkün olabilir.
PKOS kilo alımı, erkek tipi tüylenme, düzensiz adet dönemleri, saç dökülmesi ve sivilcelenme gibi birçok soruna neden olabilmektedir. Hormonlar dengelenmediğinde, PKOS’lu kadınlar diğer ağır ve ölümcül durumlar için çok yüksek bir risk altındadırlar:
- Diyabet (PKOS kadınların yarısından fazlası 40 yaşından önce teşhis edilecek)
- Endometriyal kanser
- İnfertilite (PKOS, kadın infertilitesinin en yaygın yan etkileri)
- Kardiyovasküler hastalık
- Karaciğer hastalığı
- Metabolik sendrom
PKOS 11 yaş gibi genç bir yaşta başlayabilir, ancak sıklıkla bir kadın 20'li ya da 30'lu yaşlara gelene kadar teşhis edilmez. Bu, vücudunuza zarar vermek için hormonlarınıza bol bol zaman kazandırır. Bir PKOS sorunu nedeniyle yaşanabilecek sorunlar şu şekildedir:
- Düzensiz menstrüel dönemler
- Seyrek, olmayan veya ağır adet dönemleri
- Kilo alma veya obezite
- Kilo verme zorluğu
- Ekstra kıl büyümesi (hirsutizm)
- Pelvik ağrı
- Akne, yağlı cilt
- Yumurtalıklarda çok sayıda küçük kist
- Kısırlık
- Kaygı veya depresyon
Polikistik Over Sendomu Olan Kadınlar Ne Yapmalı?
Polikistik over sendromu çoğu kadının yaşadığı bir durum olsa da kimi zaman teşhisinde geç kalınabilmektedir. Poliskistik over sendromu nedeni tam olarak bilinmemekle beraber birden fazla etkenin bu duruma neden olduğu bilinmektedir. Poliskistik over sendromu ile alakalı ortaya çıkan sonuçlardan bazıları insülin direnci, düzensiz kanamalar ve erkeklik hormonlarının artmasıdır.
İnsülin direnci vücuttaki hücrelerin insüline yanıt vermemesi anlamına gelmektedir. bu durum kandaki şeker miktarını arttırmakta ve vücut şekeri hücreye sokmak için daha fazla insülin salgılamaktadır. İnsülin direnci ise şeker hastalığının oluşmasına neden olmaktadır. Erkeklik yani androjen hormonunun artması ise tüylenme ve sivilcelenmeye neden olmakla beraber düzensiz kanamaların da sebebidir. Düzensiz kanamalar nedeniyle ise kısırlık oluşmaktadır.
Polikistik Over Sendromu Tedavisi
PKOS olan kadınlarda doğum kontrol hapı kullanımı önerilmektedir. Doğum kontrol hapı gebeliği önlemekle beraber tüylenmeyi azaltmakta ve adet kanamalarını düzene sokmaktadır. Aynı zamanda poliskistik over sendromu tedavisi için kullanılan haplar sivilceleri de azaltır. Diğer yandan PKOS’lu olan kadınlar mutlaka kilo vermelidir. Sadece zayıflamak bile adet düzeninin yerine gelmesine neden olabilmektedir. Aynı zamanda kilo kaybıyla beraber kolesterol düzeyi de normale dönmekte ve insülin direnci de azalmaktadır.
Şeker hastalarının kullandığı insüline olan hassasiyeti arttıran ilaçlar da polikistik over sendromu tedavisinde kullanılmaktadır. bu ilaçlar erkeklik hormonu olan androjen hormonunun da azalmasını sağlar. Bu sayede tüylenme ve sivilcelenme de azalır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.