
Patchwork tekniği özellikle el işleri ile ilgilenen ya da dekorasyonu seven kadınların sıkça duyduğu tabirlerdendir. Daha önce deneseniz ya da denememiş olsanız dahi oldukça şık bulacağınız patchwork hakkında detaylı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.
Patchwork Nedir?
Önceki yıllarda beğendiğimiz ürünlere ulaşmak gerek fiyatı gerek bulunabilirlik durumu nedeniyle şimdiki kadar kolay değildi. Ancak sanayi ürünlerinin çeşitliliği hem fiyatları daha cazip kıldı hem de seçeneklerimizi artırdı.
El işi ürünler de bu durumdan nasibini almış olmakla birlikte patchwork ürünler de dekorasyonda daha da sık karşımıza çıkmaya başladı. İngilizce karşılığı yama olan bu kelimenin karşılığı aslında Anadolu’da çok uzun yıllarda kırkyama olarak biliniyordu. Uzun senelerdir evleri süsleyen bu işlemeler aynı zamanda Avrupa’nın etkisi altında kaldığı modellerdendir.
Farklı desen ve renklerde kumaşların kare ya da dörtgen şeklinde kesilip birbiriyle zıt şekilde kombinlenerek dikilmesine patchwork tekniği deniyor. Yastıklar, yorganlar ve kilimler bu tekniğin en çok kullanıldığı yerler arasında bulunuyor.
Patchwork Nasıl Yapılır?
Öncelikle patchwork nasıl yapılır konusuna geçmeden önce kendinize bir model belirlemeniz gerekiyor. Modele bağlı olarak kumaş parçalarını kare, üçgen ya da dikdörtgen şeklinde kesiyoruz. Bu parçaların şekli ne olursa olsun aynı büyüklükte olması ve kenarlarındaki ipliklerin temizlenmiş olması gerekiyor. Biraz sabır gerektiren bu hazırlık sürecinden sonra kumaşları birleştirmek kalıyor.
Kumaşların kenarları iç yöne katlanıp sonrasında birbirine dikilir, dikişlerin sağlamlığı bütünlüğü yakalamak açısından önemlidir. Elde edilmesi hedeflenen ürünün boyutuna ulaşana kadar bu şekilde patchwork dikişi devam eder. Bu işlem için seçilecek kumaşlar ne kadar bağımsız desenlerden oluşursa sonuç o kadar başarılı olacaktır. Ancak desensiz ve düz renkli kumaşları da bir arada kullanmak mümkündür.
Seçilen kumaşların dokusu ve türü aynı olduğu sürece desen ve renk uyumu tamamen kişilerin zevkine ve tercihine bağlıdır, teknik içinde böyle bir sınırlandırma yoktur.
Patchwork Kullanım Alanları
Günümüzde pek çok kişi tarafından bir hobi olarak icra edilen patchwork dekorasyon ürünleri farklı markaların vitrinlerini de süslemeye başlamıştır. Özellikle evinde İngiliz havası yaratmak isteyenler için bu dekorasyon ürünleri arasında kırlentler, kilimler, havlular, halılar, battaniyeler ve giysiler sıkça karşımıza çıkmaktadır.
Dilerseniz el becerisi ve sabrı harmanlayarak siz de bu hobiyi deneyebilir, böylece eskiyen giysilerinizi rengarenk bir battaniyeye dönüştürebilir, isterseniz bu ürünün hazır olanlarını dekorasyon ve giyim mağazalarından temin edebilirsiniz.
İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:
- Küçük Evlerde Dekorasyon Nasıl Olmalı? Dar Alanlar Nasıl Dekore Edilir?
- Çaydanlık Kireci Nasıl Temizlenir? Çaydanlıktaki Kireç için Çözüm Nedir?
- Yemek Masası Nasıl Hazırlanır? Nasıl Sofra Kurulur? Yemekte Dikkat Edilen Kurallar Nelerdir?
- Rutubet için Çözüm Yolları Nelerdir? Rutubetin Zararları Nelerdir?
- Kıyafetlerdeki Ter Lekelerini Çıkarmanın Yolları
- Hamam Böceklerini Yok Etmenin Yolları, İlaç Kullanmadan Hamam Böceklerini Uzak Tutmak
- Evde Doğal Deodorant Yapımı, Koltuk Altı Kokusu için Deodorant Tarifi
- Evde yumuşatıcı nasıl yapılır? Yumuşatıcı yerine ne kullanılır?