1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Panik Atak Krizi Nasıl Durdurulur?
Panik Atak Krizi Nasıl Durdurulur?

Panik Atak Krizi Nasıl Durdurulur?

A+A-

Panik atak kendisinden muzdarip olan kişiyi ciddi şekilde etkileyen ve ataklar konusunda ne yazık ki herhangi bir rutini olmayan rahatsızlıklardandır. Psikolojinin fizyolojiye olan yansımasını iyi bir örneği olan panik atak krizleri çoğunlukla belli bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmakta, bu etmeni keşfetmekse durumun kontrolünü ve risk faktörlerinin minimuma indirilmesini sağlamaktadır. Panik atak krizi kontrolü için yazımızdan detayları öğrenmeniz mümkündür.

Panik Atak Krizi Nedir?

Bilimsel çalışmalara göre panik atak kendini krizlerle gösteren ve vücudun savaşıp kaçmaya hazır halde olmasından ileri gelen bir durumdur.

Tam olarak mekanizması açıklamakta güçlük çekilen bu durum karşısında muzdarip olan kişi;

  • Nefes alışverişinde hızlanma
  • Terleme
  • Reflekslerinde şiddetlenme

gibi hayatta kalmaya yönelik ekstrem hareketler yaşar.

Panik Atak Krizi Başlangıcı

Adı üzerinde kendini ataklar yani krizler şeklinde gösteren panik atak için bazı belirtiler mevcuttur. Genelde 5-10 dakika süresince devam eden bu kriz evresinden sonra kişi kendini hem ruhsal hem fiziksel bir yorgunluk içinde hisseder.

Oldukça belirgin olan bu yorgunluğun etkilerini en az seviyede tecrübe etmek için zihin ve beden bir hazırlık evresine girer. Bu hazırlık esnasında enerjinin boşa sarf edilmemesi gerekir. Kişiler kriz evresindeki ağrı ve yorgunluğun etkileriyle öleceğini dahi düşünebilir ve doktora gidebilir. Ancak aslında bu esnada kişi her şeyin anormal olduğu bir dünyanın içerisindedir.

Kişinin her duyguyu yoğun yaşadığı bu gerçek üstü dünyada kriz geçirmekte olduğunu da anlaması muhtemeldir. Krizin yarattığı korku oldukça şiddetlidir, kişi bunun farkında dahi olsa nedenini anlayamaz ve paniğe kapılabilir.

Panik atak krizleri belirtileri arasında yer alan diğer durumlar

  • Nefes almada güçlük
  • Hiperventilasyon (Fazla derin ve çok nefes alma)
  • Titreme
  • Kalp ritminde hızlanma
  • Baş dönmesi

şeklindedir.

Genel olarak yaklaşık 5 dakika öncesinde belirti veren krizlerin ani bir şekilde yani belirtisiz de ortaya çıkması mümkündür.

Panik Atak Krizi Ne Zaman Olur?

Panik atak hastaları ilk krizini 12 ve 25 yaş aralığında tecrübe eder. Bu durumun nedeniyse panik atağın duygusal değişimlerle karakterize bir durum olmasından ileri gelir.

Panik Atağın Kökeni

Bu sorunun nedenini biyolojik olarak açıklamak için iki farklı teori öne sürülmektedir.

Bunlardan ilki sinir yolundaki sinaptik kavşaklar öncesinde bulunan adrenerjik reseptörleri düzene sokan bir nörotransmitter madde olan norepinefrinin  miktarının fazla olmasıdır.

Yine ilk teoriye benzer bir diğer görüşse gama-aminobutirik asit yani kısaca GABA  isimli nörotransmitter maddesinin aktivitesi azaldığında panik atak krizlerinin meydana geldiği yönündedir.

Her iki durumda da panik atağın bir anksiyete artışı olduğu görülür.

Panik Atak Krizi Nasıl Durdurulur?

Panik Atağı Durdurmanın Yolları

Panik atak krizlerini önlemek için kesin bir çözüm mevcut olmasa da risk faktörleri ayarlanabilir.

Gündelik Stres

Panik atak krizi geçirdiğimiz anda yapılması gereken ilk iş gündelik stresin bu durumu tetiklediğini düşünmektir. İçinde bulunulan stresli ortamdan uzaklaşmak ve dinlenmek krizi kontrolün bir parçası olabilir.

Bu esnada stresten kurtulmak için nefes egzersizleri yapmak oldukça faydalı olabilir.

Hatırlatma

Panik atakta ölüm tehlikesi varmış gibi bir korku içerisine girilmekte ve bu durum kalp ritminin daha da hızlanmasıyla semptomların yoğunlaşmasına yol açmaktadır. Oysaki böyle bir tehlike olmadığı, korkunun yersiz olduğu unutulmamalı, kişi ölüm tehlikesi olmadığını kendine hatırlatmalıdır.

Atağa yol açan nedenleri düşünmeye devam etmek ya da bu korkuyla savaşmak durumu daha güç kılacağından sakince durumu kabullenmek ve beklemek gerekmektedir.

Nedenleri Bulma

Kasları sıkıp bırakarak gevşemelerini sağlayın. Bu esnada zihniniz de oyalanmış olacaktır.

Panik atak krizi geçtiği zaman mantıklı bir şekilde tetikleyici neden üzerine düşünün. Bu etmeni ortadan kaldırmaya çalışın.

Panik atak krizlerinin nedenleri üzerine size yardımcı olması adına bir doktora başvurmanız da mümkündür. Kapsamlı bir değerlendirme sonrasında uzman doktorlar size atakları tetikleyen ve farkında olmadığınız nedenleri belirtebilirler.

Meditasyon

Panik atakla savaşmak için elimizdeki en güçlü silahımız stresten kaçıştır. Rahatlama amaçlı düzenli beslenme ve meditasyon uygulamaları iyi birer yardımcı olarak görülebilir. Ayrıca düzenli uykunun da stres kontrolü üzerindeki etkileri bilinmektedir. Yoga yapmanın sağlık üzerine etkileri hakkında bilgi edinmek de faydalı olabilecektir.

Kafein Tüketimi

Rahatlamak için yapmanız gerekenler kadar yapmamanız gerekenlerin de önemi vardır. Rahatlamak için başvurduğumuz yöntemlere ek olarak kafein tüketimi gibi anksiyeteyi artırabilecek faktörlerden de kaçınılmalıdır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.