
5 Adımda Nasıl Oyun Yayıncısı Olunur?
Video oyun yayını yapma aslında son derece doğrudan bir konsepte sahip: birisi oyun oynuyor ve internette bunu canlı yayınlıyor, siz de izliyorsunuz. Peki neden elinizde imkan varken tüm eğlenceyi diğer yayıncılara bırakasınız ki?
Orta düzey teknik bilgiyle siz de bir profesyonel gibi oyun yayını yapabilirsiniz. Bunun için onlarca farklı çözüm bulunurken, Sony PS4 Pro ile Microsoft Xbox One X’in kendi dahili yayın araçları bile var.
Kurulum aşamasını tamamladıktan sonra kısa sürede Twitch platformu ya da benzer yerler üzerinden yayın yapmaya başlayabilirsiniz. Fakat kimi durumlarda bu geçerli olmuyor. Örneğin diyelim ki Nintendo Switch gibi doğal yayın desteği olmayan bir konsol kullanıyorsanız ne yapacaksınız? Hangi hizmetleri ve yazılımı tercih etmelisiniz?
Rehberimizde merak ettiklerinizi ve nasıl oyun yayıncısı olunur sorunuzu yanıtlayacağız.
Oyun Yayını Yapma Rehberi
Yayın Donanımları
Daha önce belirtiğimiz gibi PS4 ile Xbox One’ın kendi işletim sistemleri yayın yapmaya imkan tanıyor. Eğer Switch gibi diğer konsollarda yayın yapacaksanız ise bir görüntü yakalama kartına ya da kişisel video kaydediciye (PVR) ihtiyacınız var. Bu alanda Razer Ripsaw, Hauppage HD PVR 60 ya da Elgato HD 60S’i tavsiye edebiliriz.
Bu gibi harici cihazlarla yayın yapmak mümkün olurken, Wii ya da PS2 gibi eski nesil konsollarda ise işler biraz daha zorlaşıyor ve daha yüksek seviye kayıt aletleri gerekiyor. Bu yüzden de teknik kısıtlamaları aşmak için oyun yayıncılığını daha çok PS4, Xbox One ya da PC üzerinde yapmanızı tavsiye ederiz.
Kamera ve Mikrofon
Nasıl yayıncı olunur diye soruyorsanız, ilk adımda izleyicilerinizi sizi görmeli ve onlarla etkileşime geçebilmelisiniz. Bunun için de bir kamera ve mikrofona ihtiyaç duyacaksınız. Sadece birkaç izleyiciniz olsa dahi sohbet penceresinde onların yazdıklarına sesli yanıt vermeniz büyük fark yaratacaktır.
Eğer laptop bilgisayarınızda dahili webcam ya da mikrofon varsa güzel, ilk adımı attınız demektir. Fakat problem şu ki bu cihazlardaki kayıt cihazları çok fazla basit kalıyor. Klavyenizdeki her tuş basış sesiniz izleyiciye gider ve rahatsızlık yaratır. Aynı şekilde dizüstü bilgisayar kameraları da genellikle fazla yetersizdir.
Oysa harici bir webcam ile mikrofon istediğiniz yere kurulabilir, açıyı siz ayarlarsınız. Kamera için Microsoft’un LifeCam Studio ürünü ile Logitech C922 Pro Stream Webcam oldukça iyi birer seçim olabilir. Her iki kamerayla da 1080p çözünürlükte yayın yapabilirsiniz.
Sesinizle birlikte izleyiciye yüzünüzü de göstermek önemlidir. Dolayısıyla kendinizi iyi ışık olan bir yere konumlandırın ve kamerayı da doğrudan yüzünüze tutun.
Webcam yanına iyi bir de mikrofon eklediğinizde her şey yoluna girecek. Razer’ın Seiren ve Seiren Elite modelleri oldukça iyi birer seçimler. Yüksek ses kalitesinin yanı sıra Sieren Elite modelinde dahili filtre de bulunuyor ve düşük frekanslı titreşimleri kayda almıyor. Örneğin ayak sesleri ya da klima sesi karşı tarafa iletilmiyor.
Yazılım: Xsplit, OBS ya da Hangisi?
Yayın yazılımı konusunda bolca seçenek bulunuyor aslında. Elgato gibi bazı cihazlar kendi yayın programlarına sahip. Örneğin Elgato Game Capture HD pek çok yazılımdan daha iyi ve bolca özelliğe sahip.
Diğer yandan şu anda oyun yayıncılığı alanında kullanılan iki temel yazılım var: Xsplit Gamecaster ve Open Broadcaster Software. Bunların arasında Xsplit’in kullanımının daha kolay olduğunu söyleyelim.
Fakat eğer yayın kontrolünün her saniyesinin sizde olmasını istiyorsanız OBS size daha uygun olacaktır. Açık kaynak kodlu bu ücretsiz yazılım aynı zamanda hem bilgisayarı yormuyor, hem de son derece başarılı bir kullanıcı arayüzü var.
Dolayısıyla yeni başlıyorsanız Xsplit’i tercih edebilirsiniz fakat daha önceden tecrübeli kullanıcılar OBS ile de devam edebilir.
Yayın Platformları
Uplay, Hitbox, Niconico ve U-Stream olmak üzere pek çok yayın servisi bulunuyor. Fakat şüphesiz bunların arasında en büyük olanlar YouTube ile Twitch.
Twitch şu anda kesinlikle en büyük yayın sitesi fakat YouTube’un da kendi içinde avantajları var. Örneğin YouTube size yayınlarınızın ne kadar izlendiğiyle ilgili son derece önemli bilgiler verebiliyor. Ayrıca gelecekte normal yayınlama ihtimalinize karşı canlı yayınlarınızı da otomatik kayıt altına alıyor.
Ek olarak OBS ya da Xsplit’i de kullandığınız yayın servisine bağlayabiliyorsunuz. Xsplit’te Twitch ya da YouTube hesaplarınıza kolayca bağlanabileceğiniz sekmeler bulunuyor.
Son Adımlar
Kameranızı yerine koydunuz, mikrofonunuzu test ettiniz ve şimdi sırada ne var? Artık insanları eğlendirmeniz gerekiyor ve bunu söylemesi yapmaktan çok daha kolay!
Bazı arkadaşlarınızı sizi izlemeleri için davet edin. İnsanları sohbet penceresinde aktif olmaya itin. Yayınınızı sadece tek bir kişi izlese dahi onla diyalog kurun. Elbette oyunu siz oynuyorsunuz fakat aslında herkes oyun oynayabilir. Profesyonel bir yayıncı sadece oyun oynamaz, aynı zamanda ortaya bir ‘şov – gösteri’ sunar.
Tüm bunları gerçekleştirdiğinizde zamanla kitlelerin önünde canlı yayın yapmaya alışacak ve kısa sürede heyecanınızı atacaksınız.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.