
Oyun Monitörü Nasıl Olmalı? Gaming Monitörde Neye Bakılır?
Oyun monitörleri farklı boyutlarda, özelliklerde ve elbette farklı fiyatlarda geliyorlar. Genellikle en uygun oynu monitörü seçimi ise subjektif bir konu oluyor ve kişiden kişiye göre değişiyor. Dolayısıyla bu yazıda size en iyi oyun monitörlerini sıralamayacağız, onun yerine monitör seçerken dikkat etmeniz gereken hususlardan bahsedeceğiz. Peki oyun monitörü nasıl olmalı? Oyun monitörü nasıl seçilir?
Oyun Monitörü Nasıl Seçilir?
Çözünürlük
Oyun monitörü seçerken elbette bakılacak ilk ve en önemli faktör ekranın çözünürlüğü olmalı. Günümüzde oyun monitörleri şu çözünürlüklere sahip oluyor:
- 1080p (Full HD)
- 1440p (QHD/2K)
- 2160p (UHD/4K)
Daha yüksek çözünürlük daha çok piksel anlamına gelirken, böylece ortaya daha ayrıntılı görsellik ve yüksek görüntü berraklığı çıkıyor. Buna rağmen pek çok oyuncu donanım kısıtlamaları nedeniyle QHD ya da UHD çözünürlüklerden faydalanamıyor. QHD yavaş yavaş yeni standat haline gelirken, birçok orta seviye oyun bilgisayarı bu çözünürlüğü sabit 30 FPS ile yakalayabiliyor. UHD yani 4K ise başka bir hikâye ve şimdilik sadece en iyi ekran kartlarıyla bu noktaya çıkılabiliyor.
Dolayısıyla monitör çözünürlüğü önemli fakat ideal tercihinizi yaparken ekran kartı gücünüzü de hesaba katın. Eğer 4K kullanamayacaksanız 4K çözünürlüklü bir monitör almanızın da anlamı olmayacaktır.
Yenileme Hızı – Refresh Rate
Bir monitörün yenileme hızı Hertz (Hz) ile hesaplanır ve monitörün ekranda saniye başına kaç görüntüyü yenileyebileceğini gösterir. Bu aynı zamanda monitörün saniyede kaç kare görüntüleyebileceğini de gösterir.
Monitörlerde aşağıdaki yenileme hızları – refresh rate bulunur:
- 60Hz
- 144Hz
- 240Hz
Ayrıca yine akılda tutmakta fayda var ki, ekran kartınız yüksek kare oranlarına çıkamıyorsa monitörün yenileme hızı da bir fark yaratmayacaktır. Dolayısıyla 144Hz ya da 240Hz bir monitör seçmeden önce ekran kartınızın oyunları bu denli yüksek kare oranlarında çalıştırabileceğinden emin olun.
Uyarlamalı Senkronizasyon - Adaptive Sync
Eğer oyunlarda ekran kırılması yaşamak istemiyorsanız FreeSync ya da G-SYNC arasında da seçim yapmalısınız. Yeni oyun monitörlerinde bunların ikisinden biri zaten oluyor. AMD FreeSync sadece AMD ekran kartlarıyla, Nvidia G-SYNC ise sadece Nvidia ekran kartlarıyla çalışıyor. Nvidia’nın teknolojisi aynı zamanda AMD’ye göre daha pahalı.
Panel Teknolojisi
Günümüzde temelde iki tip panel tipi var:
- TN
- IPS
IPS paneller genel anlamda daha iyi görüntü kalitesi sunuyor, renkleri daha iyi oluşturuyor ve daha başarılı görüş açıları sağlıyor. TN panellerin en büyük avantajı ise yanıtlama hızlarının daha yüksek oluşu.
Tepki Süresi – Response Time
Piksel tepki süresi milisaniye (ms) ile hesaplanır ve tek bir pikselin siyahtan beyaza geçişi sırasında geçen süreyi temsil ediyor. Düşük tepki süresi kamera hareketlerinin daha akıcı olmasına yol açarken, tepki süresi yükselirse motion blur oluşur çünkü hızlı kamera hareketi sırasında renkler değişecek vakti bulamaz.
Öncesinde dediğimiz gibi bu konuda TN paneller daha iyi. TN paneller 1ms tepki süresine kadar düşebilirken, IPS paneller ise en fazla 4ms’ye düşebiliyor.
Ekran Boyutu
Ekran boyutu monitörler için çok önemli değil çünkü zaten yakından bakıyorsunuz ve farklar oldukça az. Günümüzde oyun monitörleri genellikle 21 inç ile 27 inç arasında oluyor. Dolayısıyla seçim size bağlı fakat 1080p bir monitör alacaksanız 24 inçi geçmemenizi öneririz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.