1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Oruç Tutmanın Vücudumuza Faydaları Nelerdir?
Oruç Tutmanın Vücudumuza Faydaları Nelerdir?

Oruç Tutmanın Vücudumuza Faydaları Nelerdir?

Müslüman aleminin heyecan içerisinde beklediği on bir ayın sultanı Ramazan geldi. Oruç tutmak elbette başta hoşgörü ve huzur olmak üzere manevi anlamda sayılmayacak kadar katkı sağlıyor. Peki, Oruç tutmanın vücudumuza faydaları nelerdir? Bugün Oruç Tutmanın Faydaları Nelerdir sorusunu yanıtlıyoruz.

A+A-

Ramazan ayı geldi Müslüman alemi oruçlarını tutmaya başladı. Ozan ve sahur ve iftar sofraları hazırlıyor, evlerimize misafirler davet ediyoruz. Ramazan ayı beraberinde birçok soruyu da gündeme getiriyor. Artık her yıl sorulan tükürük orucu bozar mı, Oruçluyken sakız çiğnenir mi, burun spreyi kullanmak orucu bozar mı, göz damlası kullanmak orucu bozar mı gibi soruları sorduk öğrendik.

Oruç tutmanın manevi olarak faydalarını da artık hemen hemen hepimiz. Biz bugün sizlere oruç tutmanın vücudumuza yani fiziksel faydalarından bahsedeceğiz. Oruç tutmak sağlığımızı nasıl etkiliyor, oruç tutunca vücudumuzda ne gibi değişiklikler oluyor bunların yanıtlarına bakacağız. Biraz sonra sizlere bahsedeceğimiz oruç tutmanın faydalarını öğrenince gerçekten çok şaşıracaksınız hatta oruca karşı bir kez daha hayranlık duyacaksınız. İsterseniz bu kısmı daha fazla uzatmayalım ve hemen gelin oruç tutmak vücudumuzda hangi faydaları sağlıyormuş birlikte bakalım.

Oruç tutmanın faydaları

Oruç tutmanın vücudumuza olan faydaları saymakla bitmiyor. Bu yazıyı okuyup hem manevi hem de fiziksel olarak orucun yararları öğrendikten sonra daha da bir istekle oruç tutacaksınız. Hadi Hemen başlayalım.

Mide Ve Bağırsak Sağlığına Katkı Sağlıyor

Halim Oruç tutarken gün içerisinde yemek yemek söz konusu değil. Eğer sahur ve iftarda da ölçülü yerseniz, koca bir sene yorulan mide ve bağırsakları sadece bir ayda kendine geliyor. Aynı zamanda oruç tutmak mide asidinde düzenlediği için sindirim sisteminiz çok daha sağlıklı çalışıyor. Tabii ki gün boyu aç kalıp iftarda ve sahurda çok fazla tüketmeyiniz da yarar var.

Boşaltım Sistemini Dinlendirir

Oruç tutarken başta da belirttiğimiz gibi mide ve bağırsaklar kendini toparlayacak zaman buluyor. Normalde oruç tutmazken çok fazla yemek yiyen biri iseniz nasıl sindirim sisteminiz bir oluyorsa Boşaltım sisteminizde bir yorgunluk meydana gelir. İşte oruç tutarken hem sindirim sisteminiz dinlenir hem de boşaltım sisteminin.

Hücrelerin Yenilenme Hızını Arttırır

Manevi katkıları bakımından zaten yeterli olan oruç Bir de vücudumuza katı faydaları ile bizi mutlu ediyor. Uzmanlar oruç tuttuğunu süre boyunca hücrelerimizin hız kesmeden yenilenmesini sürdürdüklerini ve bu sayede de yenilenme hızının arttığını söylüyor. Yani hücrelerimizde hızlı yenilendiği için vücudumuz kendini daha dinç hissediyorum. Hatta Uzmanlar Bu durumun insanın öğrenme seviyesini bile arttırdığını söylüyor.

Beyin Sağlığına Yararlı Oluyor

Eğer oruç tutmadığını zamanlarda Yemek konusunda Aşırıya kaçıyorsanız bu kan dolaşımınızı yavaşlatıyor. Oruç tutulan zamanlarda ise vücut her zamankinden daha az sindirime vakit ayırıyor geri kalanında ise beynimizi daha hızlı çalışıyor ve daha hızlı algılıyor. Bu sayede de kişinin öğrenme seviyesi artıyor.

Damar Sağlığına Katkılı

Oruçlu olduğumuz zamanlarda Kandaki kolesterol seviyesi düşüyor. Bu sayede de damarlarımız daha sağlıklı bir hale geliyor. Oruç tuttuğumuz gün içinde kolesterol genellikle düşük eğilimde oluyor ve damarlarımız zarar görmüyor.

Yaşlanma Karşıtı Etkisi Var

Baştan beri söylüyorum oruç tutmak daha sağlıklı damarları neden oluyor. Hücrelerde oruç sayesinde daha hızlı yenileniyor. Bu da vücutta yaşlanma karşıtı bir etki yaratıyor. Hücreler hızla yenileniyor kan dolaşımı hızlanıyor bu durumda cildimizde kendini hızla yeniliyor.

Karaciğeri Dinlendiriyor

Karaciğerimiz günün 24 saati çalışıyor. Gün içerisinde birçok zararlı ya da zararsız yiyecek ya da içecek tüketiyoruz. İster zararlı olsun ister yararlı karaciğerimiz bir şekilde. Oruç tuttuğumuz da ise karaciğerimiz biraz dinlenme fırsatı buluyor Kendine zaman ayırıyor. Doğal olarak karaciğerimiz her zamankinden daha iyi bir duruma geliyor ve vücudumuz daha sağlıklı çalışıyor.

Alkol Ve Sigara Gibi Kötü Alışkanlıkları Bırakma Da Destek Oluyor

Oruçlu olduğunu zamanlarda malum alkol almıyor ve gün içerisinde Sigarada içmiyoruz. Birçok kişi Ramazan ayında iradesine sahip çıkarak alkol ve sigarayı bırakabiliyor. Alışkanlıkları bırakmak da doğrudan genel sağlığımızı etkiliyor.

Hoşgörü Ve Huzur Getiriyor

İnsana manevi katkıları say say bitmiyor ama yine de biz hoşgörü ve huzurdan bahsetmeden geçmeyelim. Karşısındaki kişi ile en çok empati duygusu kurduğu dönemi olan Ramazan ayı sadece hoşgörü ve huzurun değil  aynı zamanda sabrında gösterildiği bir ay oluyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.