
Yetişkin bir bireyin günde ortalama 2 litre su içmesi tavsiye edilir. Bu, sıcak günlerde daha da artmaktadır. Doğanın yavaş yavaş kirletilmesinden dolayı içtiğimiz sulara bile günümüzde para vermekteyiz. Birçoğumuz marketlerden plastik su şişelerinde sular satın almaktayız. Bu plastik su şişeleri doğaya atıldığında yaklaşık 1000 yıl boyunca doğada kalabilmektedir ve oldukça büyük zarar vermektedir. Çevreye verilen bu zarardan ötürü Skipping Rock Labs isimli bir girişim çevreye hiçbir zararı olmayan yenilebilir su şişelerini bulmuştur. Bilhassa plastik alerjisi olan kişiler için faydalı olabilecek bir ürün olarak gözükmekte.
Ooho Nedir?
“Yiyebileceğiniz Su” sloganı ile gündeme gelmiş, esnek küre şeklinde bir su ambalajıdır. Tamamen doğal bir şekilde bitkiler ve deniz yosunundan elde edilmiştir. Tasarım olarak birçok yerden ödül almıştır. Ooho’nun tasarımı yumurtanın sarısına benzetilmiştir. Ooho şişesini yiyebilirsiniz, vücuda hiçbir zararı yoktur veya tercihe göre aynı bir su şişesi gibi suyunuzu içtikten sonra çöpe atabilirsiniz. Ayrıca AB (Avrupa Birliği) tarafından 22.500 dolarlık bir teşvik almıştır. Çeşitli renklendirme yöntemleriyle dış kısmı renklendirilebilir.
İkinci karışımı hazırlamak için en büyük kabın içerisine 4 su bardağı su döküyoruz ve üzerine 5 gram kalsiyum laktat ilave ediyoruz. Çorba kaşığıyla yavaş şekilde yaklaşık 20 saniye boyunca karıştırıyoruz. Bu karışımı da hazırladıktan sonra, önceden hazırladığımız sodyum aljinat karışımından temiz bir kaşık yardımı ile alıp ikinci karışım üzerine yavaşça koyuyoruz. Bu işlemi sanki pasta üzerine süsleme yapıyor gibi yapmalıyız. 4 su bardağı olarak hazırladığımız ikinci karışımın içerisine 3 veya 4 kaşık sodyum aljinat eklemek yeterli olacaktır. Akabinde 3 dakika boyunca bu karışımı karıştırmak gerekmektedir. 3 dakika sonunda ikinci küçük kabın üzerine 2-3 su bardağı su ekleyiniz ve daha büyük bir kaşık yardımı ile en son karışımdan yine yavaş bir şekilde alıp su dolu kabın üzerine koyunuz. 2-3 saniye sonrasında alınız. Yenilebilir su şişesi hazırdır.
Bu şekilde marketlerde piyasaya sürülüp, tüketim ürünü olarak tüketiciye sunulacağı tartışılabilir, Geliştirilmeye açık bir ürün olduğu açıkça ortadadır. Düşünüldüğü zaman marketlerde satılan o plastik şişelerin yerini alabilme ihtimali sevindirici. Yaklaşık 325 milyonluk ABD’de her sene 50 milyarın üzerinde plastik şişe atılmaktadır. Bunu 7.5 milyarlık dünyamıza oranlarsak sonuç gerçekten de korkutucu.