Sağlık

İnsan Sağlığı Üzerinde Omega-3’ün Faydaları

Omega 3 nedir?

İnsan sağlığı için çok önemli olan omega-3 vücut içerisinde üretilemeyen ve kesinlikle dışarıdan alınması lüzum gören yağ asitleridir. Öncelikli olarak Omega 3 maddesi yağ asitleriyle aynı özellikte olmadığı görülmektedir. Omega 3’lerin genel olarak balık yağından meydana geldiği fakat bunların balık haricinde besinsel kaynakları da vardır.

1 kapsül omega-3 kaynağı balık yağı alındığı zaman aynı oranda omega 3 alınmaz. Balık yağı alırken ise EPA ve DHA düzeyi yüksek balık yağları seçilmelidir.İnsan Sağlığı Üzerinde Omega-3'ün Faydaları

Omega-3 Kaynağı Besinler;

Somon balığı, uskumru balığı, ringa balığı, ton balığı, uskumru ve sardalye balığı haricinde keten tohumu, semizotu, Brüksel lahanası, kuru fasulye, nohut, ceviz gibi besinlerde omega 3 bulunur. Bunların dışında anne sütü içerisinde de doğal Omega 3 bulunur. Bu nedenle ilk 6 ay bebekler yalnızca anne sütü ile beslenmelidir.

Omega 3 çocuklarda okul başarısını artırır,

Annenin yeterli düzeyde Omega 3 tüketmesi, bebeğin zekâ gelişimi ile görme yetisini arttırması açısından çok önemlidir. Okul çağında olan çocukların zihinsel açıdan gelişimlerinde etki ederek sınav başarılarını artırır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, içeriğinde Omega 3 maddesi balık yağının faydalı olduğunu ortaya çıkartmıştır.

Konu ile alakalı İngiliz araştırmacıların yapmış olduğu çalışmada, 12 hafta süresince balık yağı alan 16-17 yaş 184 öğrencinin, okuldaki başarılarının %24’ten % 40’a yükseldiğini ortaya koymuştur. Yapılan çok sayıdaki çalışma, ergenlik döneminden başlayan ve düzenli şekilde omega 3 alan kişilerde Tip 1 diyabet riskinin ise ciddi seviyelerde azaldığın işaret etmiştir.İnsan Sağlığı Üzerinde Omega-3'ün Faydaları

Yaşlanmaya Karşı Gözle Görülür Etki

Omega 3 kadınların hassas cilt dokusunda gözle görülür etkiler sağladığı gibi cilt altında yer alan bağ dokusunu dikkatli bir şekilde koruyarak yaşlanma konusunda ve kırışıklık karşıtı olarak çok başarılı etki gösterir.

Depresyon, ankisiyete eğilimi bulunan bireylerde ise Omega 3 düzeylerinin çok düşük olduğu tespit edilmiş olup, bununla alakalı olarak gerçekleştirilen çok sayıda araştırma düzenli ve yeterli  düzeyde Omega 3 alımının bahsi geçen depresyon, anksiyete gibi ruhsal problemlerin önüne geçilmesinde etkili olduğu görülmüştür. Kan sulandırıcı özelliği ve kan basıncını aşağıya çekme etkisine sahip olan omega-3 iltihabi süreçlerinde yavaşlamasına yardımcı olarak bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bulunmaktadır.

Günlük alınması gereken omega-3 miktarı

Günlük alınabilecek olan Omega 3 miktarı 1-3 gramdır. Gençler, yaşlılar ile çocuklar için önerilen miktar aynıdır. Fakat gebelik dönemi içerisinde olan annelere gebelik dönemlerinin ilk yarısında günde bir tablet önerilirken hamileliğin ikinci yarısında iki tablet önerilir.İnsan Sağlığı Üzerinde Omega-3'ün Faydaları

Kimler Omega 3 alabilir?

Kalp damar  problemi olan hastalar, gebelik dönemindeki ya da menopoz dönemine girmiş olan kadınlar, kolesterol seviyesi çok yüksek olan, depresyon-ankisiyete eğilimi olan kişiler, yoğun sınav zamanları bulunan okul çağı ile ergenlik dönemin içerisindeki çocuklar, diyabet hastaları omega 3 takviyesi alabilir. Kan sulandırıcı ya da aspirin kullanan kişiler ile cerrahi operasyon geçirecek olan bireyler Omega 3 almamalıdır.

Omega 3 kilo yapar mı?

Omega-3 yağ asitleri  şekerleri yağa dönüştürmeyi sağlayan yağ asit sentez enzimini pasif hale getirdiğinden dolayı yağ depolanmasını ve de kilo alım riskini gözle görülür şekilde azaltır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu