
Öğrenme Nedir? Öğrenme Türleri Nelerdir? Öğrenme Süreçleri Nasıldır?
A+A-
Öğrenme dediğimiz eylem doğduğumuz andan başlayıp ölene kadar devam eden aktif ve uzun bir süreç. Her bireyin kendi karakterine ve yeteneklerine uygun bir öğrenme türüne sahip olduğu ise öğrenim hayatı boyunca unutulmaması gereken bir gerçek. Her insanın kendi yaşına, cinsiyetine, içinde bulunduğu şartlara göre değişen bir öğrenme türü var. Peki, öğrenme nedir, öğrenme türleri nelerdir ve öğrenme süreçleri nasıl işler? Öğrenme türleri ve süreçleri hakkında bilmeniz gerekenler
Öğrenme Süreçleri Nasıldır?
Her bir öğrenme eyleminin kendi içerisinde tamamlanması 4 farklı basamakta gerçekleşir. Bilinçli ya da bilinçsizce öğrenme süreçlerine tabi olan bu öğrenmeler hangi türde olursa olsun tekrarlandığında alışkanlığa dönüşür.
- Bilinçsiz yetersizlik: Kişi bu aşama içerisinde iken bilginin varlığından habersizdir. Bu nedenle bilgiyi kullanamaz ya da öğrenmesi gerektiğini bilemez.
- Bilinçli yetersizlik: Kişi bu aşama içerisindeyken var olan bilginin varlığından haberdar haldedir. Ancak bilgiyi kullanmak için yeterliliği yoktur. Örneğin bir kişi Almanca dilinin varlığından haberdar olabilir ancak Almanca konuşabilmesi için Almanca bilgisine ihtiyacı vardır, yani yetersizliği devam etmektedir.
- Bilinçli yeterlilik: Kişi bu basamakta bilginin varlığına da kendisine de hakimdir. Ancak edindiği bilgiyi otomatik olarak kullanamamaktadır. Yani öğrenme gerçekleşmiş ancak reflekse dönüşmemiştir.
- Bilinçsiz yeterlilik: Öğrenmenin en son aşaması olan bu süreçte kişi bilginin hem varlığına hem kendisine hakim olmakla birlikte bilginin kullanımını otomatik bir şekilde yapabilmektedir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.