1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Ofis Ergonomisi Nedir? Ofis İçerisinde Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar
Ofis Ergonomisi Nedir? Ofis İçerisinde Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Ofis Ergonomisi Nedir? Ofis İçerisinde Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

A+A-

Zamanımızın büyük bölümünü geçirdiğimiz  ofis ortamında kendimizi nasıl hissettiğimiz, üretkenlik düzeyimizin yanı sıra fiziksel, zihinsel sağlığımız ile psikolojik sağlığımız ofis şartlarından doğrudan etkilenir. Ofislerde düzeni, ergonomiyi ve buna bağlı olarak sağlığı, verimliliği ve üretkenliği sürekli olarak daha iyiye götürmek için işverenlerin düzenlemesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır.

Ofis ergonomisi nedir?

Ofis ergonomisi, ofis içerisinde çalışanların işi, iş aletleri ile iş çevresindeki ilişkilerini konu alır. Modern ofisler  en basit önlemlerle önüne geçilebilecek olan potansiyel tehlikelerle karşı karşıyadır.

Ergonominin esas amacıysa; sakatlanma ya da yaralanma durumunun risk yüzdesini en aza indirerek çalışanların vücudundan maximum iş verimini almaktır. Çalışılan ofis ortamı ve ofis içerisindeki alışkanlıklar ufak fakat etkili ayarlamalarla kişinin verimliliğini ciddi oranda arttırır. Ergonominin risk faktörleri  incelendiği zaman ofislerde iş sağlığı ile iş güvenliği sağlanmaktadır.

Ofis içerisinde meslek hastalıkları ile iş kazaları detaylı olarak ele alınmalıdır. Bunun nedeni ofislerdeki iş kazalarının diğer sektörlerdeki iş kazalarına oranla daha düşük olması ve doğrudan ön,üne geçilebilir kolaylıkta olmasından kaynaklanmaktadır. Fakat iş kazalarının boyutunun diğer sektörlere oranla düşük olması önlem ve iyileştirmeye gidilmesini asla engellememeli aksine durum her zaman iyileştirilmelidir. Bu düşünce günümüzde yoğunluk kazanmakta olup, özellikle yakın zamanda ofislerde meydana gelebilecek olan ofis meslekleri ile ofis ergonomisi yakından incelenmekte ve düzeltmelere gidilmektedir.

Ofis ergonomisinin amacı

  • Çalışanların etkinliğini doğrudan arttırmak
  • Gereksiz ya da aşırı zorlamaları engellemek
  • Çalışmanın sistemli bir şekilde düzenlenmesini yapmak
  • Lüzumsuz faaliyetleri engellemek
  • İnsan-makine-çevre birliğini sağlamaktır.

Ofis ergonomisi risk faktörleri

Ofis ergonomisini çalışanlar açısından riske sokacak çok sayıda alt başlık bulunur. Çevresel faktörler başlığı altında ele alınan risk faktörleri gürültü, termal konfor, aydınlatma, ofis malzemeleri ergonomisi, binanın proje bazında ergonomisi ( kapılar, pencereler, acil çıkış noktaları gibi).

Ofis sağlığı risk durumları

Ofis sağlığının risk durumları içerisinde ofis ergonomisi ile ofis hastalıkları yer almaktadır. Ofis ergonomisi içerisindeki durumların çalışanlar düzeyinde düzeltilmesi, iş kazalarının oluşabilme ihtimalinin önüne geçilmesiyle yoluna konabilir. Bunun dışında ofis içerinde verimliliği doğrudan etkileyecek olan ofis sağlığı da büyük önem taşır. Ofis sağlığı risk faktörleri mesleki hastalıkları karşılık alır. Bunlar; çalışma şartlarına göre değişmekle beraber belli başlı ofis hastalıkları; alerjik hastalıklar ( klima hastalığı vb.), kas-iskelet sistemi hastalıkları ile psikolojik rahatsızlıkları bünyesinde barındırır.

Ofis sağlığı  önlemleri

  1. Spor, fiziksel aktivite gerçekleştirmek,
  2. Düzenli uyku alımı  ve dinlenme,
  3. Ergonomik planlamaya sahip olan ofis dizaynları kullanmak,
  4. İş hayatının dışında psikolojik açıdan durulmayı sağlayan hobilere yeterli şekilde vakit ayırmak gerekmektedir.

Ofis Ergonomisi Nedir? Ofis İçerisinde Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Ofis ergonomisi düzenleme yolları

İşverenler iş yeri ve iş istasyonlarını çalışanlar için en doğru şekilde tasarlayarak, çalışmaya uygun hale getirmekle yükümlüdür. Bu doğrultuda uygun ekipman kullanmak ergonomi kaynaklı hastalıkların önüne geçmekte önem arz eder.

Çalışma ortamı için, işverenler, iş yeri için risk değerlendirmesi gerçekleştirmesini sağlayarak ortaya çıkacak olan sonuçlara göre gerekli görülen durumları düzenlemelidir. Belirli zamanlarda İş Sağlığı ve Güvenliği konularında çalışanlarına eğitimler vermeli ve belirlenen zamanlarda ofis kontrollerini tamamlamalıdır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.