Sağlık

Obezite Cerrahisi Sonrası Beslenme ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Obezite ameliyatı, bir kişinin fazla vücut ağırlığı kaybetmesine yardımcı olmak için tasarlanmış bir cerrahi tedavidir. Tedavinin ana fikri gastrik bypass veya sleeve gastrektomi yaparak gastrointestinal sistemin yapısını değiştirerek fiziksel olarak kalori alımını azaltmaktır. Operasyonun  cerrahi kısmının önemi konusunda şüphe yoktur. Ancak bununla birlikte, hastanın fiziksel olarak aktif bir yaşam biçiminin benimsenmesi de aynı derecede önemlidir ve

sağlıklı beslenme

alışkanlığı, uzun vadeli başarı için kritiktir.

Obezite ameliyatı sonrası hastanın midesi küçüldüğü için yeni bir beslenme alışkanlığı edinmesi şarttır. Ancak ameliyatın hemen ardından nasıl beslenilmesi gerektiğine dair yanlış bilgiler olabilmektedir. Midenin küçülmüş olması daha az yemek yeme isteğine ve daha az yemek yemeye neden olsa da eğer sağlıklı beslenme düzeni devam ettirilmezse mide yeniden büyüyecek ve hasta yeniden kilo alacaktır. Bu nedenle ameliyat sonrasında beslenme diyet olarak görülmemeli, bir yaşam tarzı olarak kabul edilmelidir.

Obezite Cerrahisi Sonrası Beslenme ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Obezite Cerrahisi Sonrasında Kilo Almak Mümkün Müdür?

Obezite cerrahisi, hastaların tek başına diyet ve egzersiz yaparak kilo vermeye çalışmalarından çok daha etkilidir. Üstelik hastalar daha hızlı ve güvenilir şekilde kilo verirler. Buna ek olarak, Tip 2 diyabet gibi kilo ile ilişkili rahatsızlıkların semptomlarının genellikle cerrahiden sonra hızlı bir şekilde iyileştiği bilinmektedir. Açıkçası, başarılı obezite ameliyatının faydaları çok büyük olabilir. Ancak obezite cerrahisi sonrası kilo almak tamamen imkansız mı?

Obezite ameliyatında midenin kapasitesi küçültülür ve böylelikle kişinin daha az yemek yiyerek tokluk hissine ulaşması sağlanır. Ancak bu beslenme düzeninin kişinin hayat tarzını oluşturması şarttır. Mide küçültülse ve hacmi daraltılsa bile eğer sağlıklı beslenme düzenine uyulmaz, obezite cerrahisi sonrası egzersiz yapılmaz, sağlıksız besinler tüketilir ve bu şekilde bir hayata yeniden adapte olunursa o halde mide yeniden büyüyecek ve obezite cerrahisi hiçbir işe yaramamış olacaktır.

Eğer obezite cerrahisinin ardından kilo almaya başlarsanız eski halinize geri döneceğinizi bilmeniz gerekmektedir. Mide büyüyebilen bir organdır. Bu nedenle kilo almayacağınızı düşünerek istemsizce yemek yemeniz sağlığınıza zarar verecektir. Obezite ameliyatı sonrasında eğer yeniden kilo alırsanız hemen doktorunuza danışarak yeni bir beslenme listesi isteyebilirsiniz. Uzun vadede diyetinize dikkat etmeye devam etmeniz önemlidir.  Yüksek kalorili yiyeceklerle veya porsiyon boyutlarının fazla olduğu yemeklerle daha mutlu olduğunuzu fark ederseniz, düzeltmeniz gereken ilk şeyin de bu olduğunu anlamanız gerekir.

Bazı durumlarda, revizyon cerrahisi önerilebilir. Mideyi yeniden küçültmek için yapılabilecek bazı operasyonlar vardır. Ancak tüm bunlara gerek kalmaması çok daha önemlidir. Bu nedenle obezite cerrahisi öncesinde ve sonrasında nasıl zorlukların üstesinden geldiğinizi hatırlamanız işe yarayacaktır. Kilo almak obeziteye geri dönüş anlamına gelir. Bunca zorlukla baş edebilmek için sağlıklı beslenmeye devam etmeli ve spor yapmalısınız.

Obezite Cerrahisi Sonrası Beslenme ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Obezite Cerrahisi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Ameliyattan sonra 2-3 hafta boyunca yalnızca sıvı veya püre yiyecekler yemeniz gerekmektedir. Ameliyatın ardından yavaşça yumuşak gıdalara geçerek, sonrasında katı gıdaları yemeniz mümkündür. Tekrar katı yiyecekler yemeye başladığınızda, ilk başta midenizin çok hızlı dolduğunu hissedeceksiniz. Sadece birkaç ısırık yiyecek ile tok hissetmeniz normaldir. Bunun nedeni, yeni mide kesenizde bir çorba kaşığı yemeğin bile bir ceviz büyüklüğünde yer etmesidir. Ancak mideniz zamanla biraz daha büyük olacaktır. İlk 3-6 ayda kilo kaybedeceksiniz. Bu süre zarfında şunlardan yakınmanız mümkündür;

  • Vücut ağrısı
  • Yorgunluk hissi
  • Kuru cilt
  • Ruh hali değişmesi
  • Saç dökülmesi veya incelmesi

Özellikle obezite cerrahisi sonrası saç dökülmesi ve yorgunluk hastalar tarafından çok sık şikayet edilen semptomlardır. Ancak tüm bu belirtiler normaldir. Vücudunuz kilo kaybına alıştıkça, daha fazla protein ve kalori aldığınız zaman tüm belirtiler kaybolacaktır.

Obezite ameliyatı sonrası beslenme süresince günde en az 6-8 bardak su tüketmeye alışmalısınız. Bu vücuttaki dehidrasyonu engelleyecektir. Eğer yeteri kadar su tüketmezseniz mide bulantısı, halsizlik, koyu renkli idrar ve baş ağrısı gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Diğer yandan ameliyatın ardından yemek yeme düzeninizi tamamen değiştirerek yemekleri iyice çiğneyip en az 25 dakikada bitirmeye çalışmalısınız. Bu yiyeceklerin daha kolay sindirilmesini sağlayacaktır.

Doygunluk hissinin oluştuğunu anladığınız anda yemeği bırakmalısınız. Aksi halde mideniz zorlanacak ve bulantı hissi oluşacaktır. Yemeklerinizi hazırlarken protein ağırlıklı olmalarına ve meyve, sebze içermelerine dikkat etmeniz şarttır.

Obezite Cerrahisi Sonrası Beslenme ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Obezite Ameliyatının Ardından Sporun Önemi

Zayıflama ameliyatı sonrasında iyileşme ameliyatın türüne bağlıdır. Ameliyattan sonra hastanede kalırken fiziksel aktivitelerde dikkatli olmak önemlidir. Ameliyattan sonraki ilk gün, solunum egzersizleri yapın, yatarken pozisyon değiştirin, oturun, hatta dikkatli bir şekilde ayağa kalkın ve yürüyüşe çıkın . İlk başta hareket etmek için yeterince iyi hissetmeyebilirsiniz, ancak gücünüz arttıkça hareket etmeniz çok önemlidir. Bu gibi faaliyetler kan dolaşımını teşvik etmeye ve kan pıhtılarının oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Obezite ameliyatı sonrası spor yapmak, hastalarının iyileşme süresini kısaltır.

Ameliyattan sonraki ilk birkaç hafta boyunca daha az yiyecek yiyerek doyduğunuz için kilo kaybedersiniz. Bundan dolayı, vücudunuz doğal olarak kaslarınızda enerji arar. Bu, kilo kaybıyla kas kütlesi de kaybedeceğiniz anlamına gelir. Fiziksel aktivite kas kütlenizi arttırır, bu nedenle vücudunuz kas depolarını kullanmaktan yavaş yavaş vazgeçer ve bunun yerine yağ deposunu kullanmaya başlar.

Eve döndükten sonra egzersizlere yavaş başlayın ve giderek fiziksel aktivitenizi arttırın. Evin etrafında yürümek, bazı hafif ev işleri yapmak, merdiven kullanımı bunlara dahildir.  Yürüyüş, kilolu insanlar için en iyi egzersizlerden biridir. Günde 10 dk yürüyerek başlayabilir, gerektiğinde dinlenebilir ve yürüme süresi ve mesafesini kademeli olarak artırabilirsiniz.

Ameliyattan iki ile dört hafta sonra, egzersiz programınıza başlayabilirsiniz.  Sevdiğiniz fiziksel aktiviteleri seçin. Buna yürüyüş, yüzme, dans, bisiklet sürmek ve yoga da dahildir. Yüzme, eklem sorunları olan insanlar için uygundur. Tüm yaralar tamamen iyileştiğinde, genellikle 2-3 hafta sonra yüzmeye başlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu