Kısaca “MS hastalığı nedir ?” sorusuna yanıt vermek gerekirse; bağışıklık sistemindeki bir takım bozukluklar sonucunda omurilik ve beyinde akson diye adlandırılan sinir liflerine ve onları saran miyelin adındaki kılıfa zarar vermesi sonucu ortaya çıkan bağışıklık sistemi hastalığıdır. Genel olarak 20 – 50 yaşları arasındaki bireylerde görülen bu hastalığın nasıl ilerleyeceğini tahmin etmek neredeyse imkânsızdır.
“MS hastalığı neden olur? “ sorusunun yanıtına uzmanlar tam olarak cevap veremiyorlar fakat bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırdığı otoimmun bir hastalık olduğunu düşünmekteler. MS Hastalığı (multipl sklerozun) bu süreçte omurilik ve beyindeki sinir tellerini koruyan miyeline zarar vermektedir. MS hastalığını gözümüzde daha kolay canlandırmak ve anlamak için şöyle düşüne biliriz; miyelinin elektrik tellerinin üzerindeki yalıtım malzemesi olduğunu varsayalım ve bu yalıtım malzemesi tahrip olduğunda oluşacak aksaklıkları ve kaçakları düşünelim. MS hastalığında, miyelin tıpkı bu yalıtım malzemesinde olduğu gibi tahrip olduğundan sinir hücreleri arasında iletişimi zayıflar ve yavaşlar bunun sonucu olarak da sinir hücreleri arası iletişim sağlıklı olmaz.”
Ms hastalığının belirtileri kişiden kişiye değişiklik göstermektedir ve uzman doktor tarafından kontrol edilip tanı konulması gerekmektedir. Genel olarak MS hastalığı belirtileri;
MS Hastalığı tedavisinden bahsetmeden önce hastalığın çeşitlerinden bahsetmek gerekirse;
Yukarıda bahsettiğimiz MS hastalığı çeşitlerinden sonra şimdi MS hastalığı tedavisinden bahsetmek gerekirse;
Genel olarak MS hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Ms hastalığı tedavisi genellikle hastaya ve ataklarına göre özel olarak belirlenir ve uygulanır. Ms hastasıysanız eğer; aşırı yorucu işlerden uzak durun, sağlıklı beslenmeye özen gösterin, sigara alkol gibi kötü alışkanlıklarınız varsa bir kenara bırakın, günlük mutlaka egzersiz yapın hareketsiz kalmayın, sauna hamam gibi çok sıcak ortamlarda bulunmayın zira böyle ortamlar sizin ataklarınızı tetiklemektedir, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara yakalanmaktan kaçının.
Güncelleme :
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!