Sağlık

Çocuk Yetiştirmede Yeni Anlayış: Montessori Metodu Nedir? Nasıl Uygulanır?

Çok yetiştirme yöntemleri içerisinde çok önemli bir yere sahip olan Montessori metodu gün geçtikçe daha çok eğitim kurumunun ilgisini çekmekte, yeni nesil eğitimcilik anlayışları içerisinde daha sağlam bir yer edinmektedir. Hem çocuklar için geliştirici hem de basit yöntemlere dayanan Montessori hakkındaki detayları aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

Çocuk Yetiştirmede Yeni Anlayış: Montessori Metodu Nedir? Nasıl Uygulanır?

Montessori Metodu Nedir?

Evde dahi uygulanabilecek kadar temel ve basit yöntemlere dayanan Montessori metodu, çocuklar kadar ebeveynlerin de bakış açısını zenginleştirmektedir. Ancak eğitim gibi hassas bir konuda her metod için olduğu gibi Montessori için de dikkat edilmesi gereken hassas noktalar vardır.

Evde Montessori uygulaması için temin etmeniz gereken bazı materyaller vardır. Bu materyallerin kullanımı ile verilen eğitim sayesinde çocuklar her ortamda kendi potansiyel zeka ve yeteneklerini ortaya koymaktadır. Temel hedef çocuklara farklı alanlarda cesaret kazandırarak ve onlara gündelik yaşam için keşif şansı vermektir.

Montessori Metodunun Özellikleri Nelerdir?

Montessori metodu nasıl uygulanır sorusunun tam olarak doğru şekilde yanıtlanması için öncelikle bu yaklaşımın benimsediği prensipler kavranmalıdır. Metodunun ilke, kural ve hedefleri şu şekilde özetlenebilir:

  • Her çocuğun zihni ortaya çıkarılması gereken potansiyellere sahiptir.
  • Çocuklar gün içinde farkında olmadan pek çok şey öğrenirler ve ne kadar çok uyarıcı alırlarsa aynı oranda potansiyelleri ve deneyim imkanları artar.
  • Her çocuğun öğrenme hızı kendine özel olup anlayış gerektirir.
  • Çocuklar en iyi eğlenerek öğrenirler, çocuğun öğrenmesinin gerçekleşmesi için güven, rahatlık ve mutluluk içerisinde yetişmelidir.

Çocuk Yetiştirmede Yeni Anlayış: Montessori Metodu Nedir? Nasıl Uygulanır?

  • Çocukların 0-3, 4-6 ve 7-9 yaş aralıklarında yeni becerilerini geliştirmekte olmalarından ileri gelen bir şekilde ekstra hassas oldukları gözlemlenir. Bu dönemler öğrenmeye daha müsait zaman dilimleri anlamına gelir.
  • Montessori eğitimi için kullanılan araçlar ve çevre oldukça önemli olup keşifleri destekleyecek şekilde olmalıdır.
  • Montessori kuralları incelendiğinde yetişkinlerin çocuklardan daha zorlandığı çünkü yol gösterici olarak büyük bir role sahip oldukları görülmektedir.

Montessori Metodu Evde Nasıl Uygulanır?

Evde Montessori uygulaması için öncelikle çocukların aile ortamında evin bir parçası gibi hissedecek kadar rahat olmalarını sağlamak gereklidir. Çocukların evde yapılan her aktiviteye dahil edilmesi ile gerçekleşebilen bu uygulama sayesinde çocuklar kendini gerçekten özgür ve becerikli hissedecektir.

Çocuğun odasının yanı sıra evin farklı alanlarında da küçük dolap ve alçak raflar kullanmak çocukları kendi eşyaları gibi diğer eşyaları da toparlamaya teşvik edecektir.

Çocukların boyu için uygun şekilde seçilmiş masalar ve sandalyelere sahip olmak yemek yerken ya da kitap okurken tüm ailenin yan yana olmasını sağlayacaktır.

Uyarıcı açısından zengin bir ev, çocukların daha iyi öğrenmelerini teşvik edecek en önemli anahtardır. Bunun için eve mini bahçe yapmak gibi fikirlerden yararlanılmalı ve bunun için birlikte çalışılmalıdır.

Çocuk Yetiştirmede Yeni Anlayış: Montessori Metodu Nedir? Nasıl Uygulanır?

Çocuklara ev düzeninin önemi doğru şekilde anlatılmalı, çocuklar düzenin bozulmaması için temiz ve toplu olmayı kendiliğinden bir alışkanlık haline getirmelidir.

Çocuklarınızın resim yapmak ya da oyun oynamak gibi keyifleri size yardım ederken de kullanmasına izin verin. Yani oyunlarla kazandığı yeteneklerini yemek yapımına yardım etmek gibi ufak işlerde değerlendirmesine fırsat tanıyın.

Evde Montessori uygulaması sayesinde kuklalarla iletişime geçmeyi öğrenen çocuklara iletişim yeteneği kazandırılmış olacaktır. Ayrıca çocuklara ahşap ya da kağıttan yapılmış bir sandık hazırlayarak kendi hazinelerini yaratmasına olanak verin.

Çocuklara keşfetmesi için her gün yeni bir nesne sunun ve bunun dikkat çekici, renkli bir nesne olduğundan emin olun. Mümkün olduğunca plastik yerine ahşap ya da kumaş materyaller tercih edin.

Çocuklarınızın eğitimi için farklı bir diğer bakış açısını Eğitimde Rehberliğin Önemi yazımızda bulabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu