
Dünyanın 7 harikasından en büyük gizemlerle dolu olanı şüphesiz Mısır Piramitleri’dir. Firavun mezarlarının devasa boyutlardaki yapılarla bir araya gelmesi sonucu oluşan piramitler günümüz teknolojisine rağmen çözülemeyen olaylara sahne olmaya devam etmektedir. Mısır Piramitleri’nin gizemleri hakkında detaylı bilgileri aşağıdaki yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Mısır Piramitleri Tarihi
Antik dönemin en gizemli konularından biri olan Mısır Piramitleri, her sene binlerce turistin gözünü bu yöne çevirmesine yol açmaktadır. Modern teknolojinin tarih ve arkeoloji bilimleriyle bir araya gelmesi sonucunda edinilen bilgilere göre bu yapıların ortaya çıkışı MÖ 2630 ve 1640 seneleri arasında gerçekleşmiştir.
Bu döneme ait sayılı eser kalmasının nedeni deprem gibi doğal afetler sonucu yaşanan yıkımlar olmakla birlikte Mısır piramitleri tarihi hakkında pek çok soru işareti güncelliğini korumaktadır.
Antik dönemin belirgin eserlerinden olan Mısır Piramitleri belgeseli ve kitaplarıyla kitlelerin merakını kazanmış, kendi dönemindeyse Mısır kralları olarak yaşayan Firavunların ölümünün ardından göğe yükselecekleri yerler olarak inşa edilmişlerdir.
Mısır Piramitleri Özellikleri
Piramitlerin hakkında farklı dikkat çekici söylentiler olmakla birlikte her bir piramidin kendine has şaşkınlık uyandıran olaylara sahne olmuşluğu vardır. En meşhur Mısır Piramitleri hakkında bilgi almak için tarihe göz atalım:
Keops Piramidi
Mısır’da bulunan piramitlerin en büyüğü olan Keops, MÖ 2551 senesinde yapımına başlanmış ve 23 senede tamamlanmıştır. 146 metre yüksekliğindeki bu yapının gövdesinde 2 milyondan da fazla sayıda taş blok kullanılmış, senelerce yapının köleler tarafından inşa edildiğine inanılmış ancak sonradan vergi borcu olan vatandaşlar tarafından devlet zoruyla yapının inşasının tamamlandığı keşfedilmiştir.
Taş ustaları tarafından kontrol edilen vergi borcu olan köylüler tarafından inşa edilen bu yapının 20 bin kişi tarafından yapıldığı düşünülmekte, bu gibi ağır işlerde çalışanların şartlar nedeniyle en fazla 30 yaşına kadar yaşamını sürdürebildiği bilinmektedir.
Sfenks Heykeli
En az Keops Piramidi kadar görkemli bir görünümü olan Sfenks Heykeli, insan kafasına sahip bir aslan gövdesi heykelidir. Yüzyıllardır yapımına dair detayların araştırıldığı bu yapı 73 metre uzunluğa ve 20 metre yüksekliğe sahiptir. Yarı insan yarı hayvan şeklindeki bu figürün ne anlama geldiği bilinmemekte olan bu heykele ulaşım Nil Nehri üzerinden yapılmakta, Nil Nehri’nin senede bir defa gerçekleşen taşkınının yaşamın yeniden doğuşunu simgelediğine inanılmaktadır.
Mısır Piramitleri’nin merak uyandıran ve henüz çözülememiş olan diğer özellikleri şu şekildedir:
- Her bir külçesi 20 tondan oluşan piramitlerin dönemin ilkel şartlarında nasıl yapıldığına dair farklı teoriler olsa da henüz bir ispat yoktur. Bu taşların temin edilebilmesi mümkün olan tek yer millerce uzaklıktadır.
- Piramitler kimin adına inşa edilmişse o kişi ölümünün ardından mumyalanarak piramit içerisine yerleştirilir. İlginç olansa yılda piramit içine sadece bu kişinin doğduğu ve tahta oturduğu günler olmak üzere 2 defa güneş ışığı girmektedir.
- Piramitler ilk keşfedildiğinde içinde bulunan 12 bilim adamı mumyaların yaydığı radyoaktif enerjiden dolayı kansere yakalanarak ölmüştür.
- Piramitlerin içerisinde ve belli bir mesafeye kadar yakınında herhangi bir elektronik alet çalıştırmak mümkün değildir.
- Piramit içerisinde kalan süt, tazeliğini normalden daha uzun süre korur ve en sonunda doğal yoğurda dönüşür.
- Piramit içerisine konan çamurlu su yalnızca birkaç gün içinde hiçbir müdahale olmaksızın arınmış temiz içme suyuna dönüşmektedir. Aynı su eğer 5 hafta beklerse yüz kremi formuna dönüşerek jel kıvamına gelir.
- Piramitlerin çoğu odasına girmek mümkün değildir. Hükümdarın altınlarıyla birlikte gömülmesinden ve hırsızların piramitleri yağlamasını engellemeye çalışmaktan ileri gelen bu durum araştırmacıları zor durumda bırakmış, çünkü keşif kafileleri ya günlerce labirentler içerisinde aynı yerlerde dönüp durmuş ya da tamamen kaybolmuşlardır.
- Büyük Piramit’in tepesi Kuzey kutbunu çevresiyse Ekvator’u temsil etmekte olup, bu yapı dev bir saat görevi görmektedir. Piramitlerin gölgelerine göre mevsimler ve yıl uzunluğu görülebilmekte, piramitleri oluşturan levhaların uzunluğuna bakarak günün gölgeye göre hangi saatinde olduğunu söylemek hatasız şekilde mümkün olmaktadır.