
Mide Kanseri Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Mide kanseri, kanserli hücrelerin midenin iç tabakasında oluşmasıyla başlar ve bu hücreler bir tümöre de dönüşebilir. Aynı zamanda gastrik kanser olarak da bilinen bu hastalık, genellikle uzun yıllar boyunca yavaşça büyür.
Buna rağmen mide kanseri nedenleri ve mide kanseri belirtileri hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olursanız, ortaya çıktığında siz ve doktorunuz daha kolay teşhis edebilir. Böylece hastalığın tedavisi de hızlanır. Peki mide kanseri nasıl tedavi edilir?
Mide Kanseri Neden Olur?
Bilim adamları kanserli hücrelerin midede büyümesinin nedenini tam olarak bilmemektedir. Buna rağmen mide kanseri riskini artıran belli şeyler hakkında bilgi sahibiyiz. Bunlardan birisi ülsere yol açan ve H.pylori olarak bilinen yaygın bir bakteri. Aynı zamanda gastrit denilen bağırsaklarınızdaki iltihaplanma, uzun süreli bir anemi türü olan pernisiyöz anemi ve midenizdeki poliplerin büyümesi de kansere yakalanma olasılığnıı artırır.
Diğer mide kanseri sebepleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Sigara içmek
- Aşırı kilolu ya da obez olmak
- Bol tuzlu ya da turşulu gıdalarla beslenmek
- Ülser için mide ameliyatı olmak
- Genetik yatkınlık
- Epstein-Barr virüs enfeksiyonu
- Metal, kömür ya da lastik endüstrilerinde çalışmak
- Asbeste maruz kalmak
Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Mide kanseri erken aşamada aşağıdaki belirtileri gösterebilir:
- Hazımsızlık, sindirim güçlüğü
- Yemek yedikten sonra şişkinlik hissi
- Mide yanması
- Hafif baş dönmeleri
- İştah kaybı
https://www.aktuelbilgiler.com/kanser-hastaliginda-erken-teshis-saglayan-deri-implanti/
Ayrıca sadece yemekten sonra hazımsızlık ya da mide yanması yaşamanız mide kanseri olduğunuzu göstermez. Fakat bu belirtileri çok sık görüyorsanız doktorunuzla konuşmanzıda fayda vardır. Uzman hekim diğer risk faktörlerini de hesaba katarak testler gerçekleştirebilir.
Midedeki tümörler büyüdükçe aşağıdaki daha ciddi belirtileri de görmeniz olasıdır:
- Mide ağrısı
- Dışkıda kan
- Kusma
- Sebepsiz kilo kaybı
- Yutkunmada zorluk
- Sararan gözler ve cilt
- Midede şişme
- Kabızlık ya da ishal
- Zayıflık ya da yorgun hissetmek
- Mide yanması
Mide Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorlar genellikle mide kanseri için rutin taramalar yapmazlar. Çünkü mide kanseri çok yaygın bir hastalık değildir ve ekstra testlere başvurulmaz. Dolayısıyla eğer kendinizi yüksek risk altında görüyor ya da belirtileri hissediyorsanız öncesinde doktora danışmanızda fayda var.
Mide kanseri olup olmadığınızı anlamak için doktorunuz fiziksel testlerle başlayacak, aynı zamanda risk faktörlerini ya da genetik unsurları öğrenmek için tıbbi geçmişinizi sorgulayacaktır. Ardından doktorun mide kanseri için yapacağı testler arasında şunlar yer almaktadır:
- Kan testleri
- Üst endoskopi
- CT taraması
- Biyopsi
Mide Kanseri Tedavisi
Birçok tedavi yöntemi mide kanseriyle savaşmakta etkilidir. Bu hastalığı ne kadar uzun süredir yaşadığınıza bağlı olarak buna doktorunuz ve siz karar vereceksiniz.
İlk aşama genellikle kolaydır ve cerrahi müdahale ile kolaylıkla tedavi edilebilir. İlerleyen aşamalarda ise kanserin tedavisi giderek zorlaşır çünkü tümör yayılmaya ve büyümeye başlar. Üçüncü aşamada hem kemoterapi, hem de ameliyat gerekebilir ve hastalık her zaman tedavi edilemez. En sonuncu aşamada ise artık kanser hücreleri bütün organlara sıçrar ve daha çok mücadele vermek gerekir.
Mide kanseri tedavisinde kullanılan üç temel yöntem şu şekildedir;
- Kemoterapi
- Gastrik bypass
- Ameliyat
Mide Kanseri Nasıl Önlenir?
Öncelikle işe mide enfeksiyonlarını tedavi ederek başlayın. Eğer H.pylori enfeksiyonu kaynaklı ülseriniz varsa antibiyotikle bakterileri öldürebilirsiniz. Aynı zamanda doktorun vereceği çeşitli ilaçlar da midenizdeki astarı iyileştirerek kanser riskini azaltır.
İkinci olarak sağlıklı beslenmelisiniz. Her gün taze meyve ve sebze yerseniz, bu gıdaların içinde lif ve vitaminler kanser riskinizi azaltacaktır. Çok fazla tuzlu, turşulu ya da tütsülenmiş, işlenmiş gıdalardan kaçının. Kilonuzu sağlıklı seviyede tutmaya çalışın çünkü obezite de riskleri artırır.
Sigara içmeyin. Tütün kullananlarda mide kanseri riski iki kat artmaktadır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.