
Mesane kanseri, tümörlerin idrar torbasında büyümeye başladığı sağlık durumudur. Normalde yaşlı erişkinleri etkileyen bir durum olsa da, mesane kanseri tüm yaş gruplarını etkileyebilir.
Mesane Kanseri Nedir?
Bu tür bir kanser, mesanedeki agresif hücre büyümesi ile karakterizedir. Mutasyona uğramış hücreler hızla ve kontrol edilemez şekilde çoğalırlar. Sonucunda ise mesane kanseri ortaya çıkar.
Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir?
En yaygın semptomlar idrar içindeki kan, sık idrara çıkma, şiddetli kaşıntı ve genel rahatsızlıktır. Bazıları ağrı bile yaşayabilir. Tıpkı prostat kanseri gibi orta yaşlı erkekler de bu hastalığa yakalanabilir. Aslında, semptomlar, farklı organları etkilemesine rağmen aynıdır. Ne yazık ki, tıpkı prostat kanseri gibi semptomlar kolayca tespit edilememektedir, bu nedenle sessizce gelişir. En yaygın görülen mesane kanseri belirtileri şunlardır:
- İdrarda kan (hematüri)
- İdrar sırasında ağrı
- Sık idrara çıkma ihtiyacı
- İşemekte zorluk
- Karın ağrısı
- İştah kaybı
- Kilo kaybı
- Ayak şişmesi
- Kemik ağrısı
Yukarıdaki belirtilerin birçoğu diğer mesane problemleriyle ilişkilidir. Bu semptomlardan herhangi biriyle alakalı bir şikayetiniz varda derhal uzman doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Testler sağlık durumunuzu doğru bir şekilde teşhis etmek ve değerlendirmek için uygulanabilir. Uygun tedavinin mümkün olan en kısa zamanda uygulanması gerekmektedir. Kanser ne kadar erken teşhis edilirse tedavi de o kadar başarılı olacaktır.
Mesane Kanseri Nedenleri
Mesane kanseri nedenleri kesin olarak belirlenemese de, sigaranın bu tür kanserlerin önde gelen sebebi olduğu düşünülüyor. Deri, kauçuk, boya ve hatta saç boyalarında bulunan endüstriyel kimyasallara maruz kalma, aynı zamanda kanser hücrelerinin büyümesini tetikleyebilir.
Mesane Kanseri İçin Risk Faktörleri
Mesane kanseri için risk faktörleri şunlardır:
- Sigara içmek
- İlerlemiş yaş
- Cinsiyet (erkeklerde risk daha fazla)
- Kanser öyküsü bulunması
- Ailede kanseri öyküsü
- Tekrarlanan idrar yolu enfeksiyonu
- Tekrarlayan mesane inflamasyonu
Olabilecek sağlık sorunlarınızı belirlemenize yardımcı olması için düzenli muayene önemlidir. Eğer mesane kanseri gelişme riski yüksekse ya da mesane kanseri veya ciddi bir sağlık sorunu olabileceğine inanıyorsanız, bir ürolog ile görüşmeniz en iyi fikirdir.
Mesane Kanserini Önleme
Bu kanseri önlemek için, sigara içmeyi bırakmanız gerekmektedir. Sizi endüstriyel kimyasallara maruz bırakan mesleklerden herhangi birinde çalışıyorsanız, hastalığın olasılığını azaltmak için diğer kariyer seçeneklerini düşünmek akıllıca olabilir. Havuç ve narenciye gibi meyve ve sebzelerin düzenli tüketilmesi de riskleri azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Mesane Kanseri Tedavi Seçenekleri
Bir hasta tedavi edilmeden önce kapsamlı bir inceleme yapılmalıdır. Bunun nedeni tedavinin kanser türüne ve spesifik evresine dayanmasıdır. Kanser hastasının yaşı ve genel sağlık durumu da tedaviyi seçmeden önce dikkate alınması gereken önemli faktörlerdir. Tedavi seçimi ne olursa olsun, doktor tavsiyesine kesinlikle uyma zorunluluğu bulunmaktadır. Erken teşhis tüm kanser türlerinde olduğu gibi daha iyi bir tedavi için sevindirici bir durumdur.
Mesane kanseri tedavisi söz konusu olduğunda, aşağıdaki tedaviler en yaygın olanlardır:
- Transüretral Mesane Tümör Rezeksiyonu (kanserin çıkarılması veya mesanedeki kanserli hücrelerin yakılması)
- Sistektomi (mesanenin kanserli kısmının veya tamamının cerrahi olarak çıkarılması)
- Kemoterapi
- Radyasyon tedavisi
Sizin ve ihtiyaçlarınız için doğru tedavi seçeneği, mesane kanseri evreleri ve ciddiyetine bağlı olacaktır. Mesane kanseri tedavisi gördükten sonra, kanserin geri gelmemesi ve hastaların idrar yolları konusunda sorun yaşamaması adına düzenli doktor muayeneleri önemlidir.