Orta yaşlı kadınlar için hayatının biyolojik olarak en zorlu süreçlerinden olan menopoz dönemi, bazı kadınlar için nispeten rahat geçse de bazıları için aşırı terleme, acı, psikolojik problemler gibi semptomları beraberinde getirir. Menopoz hakkında detaylı bilgileri öğrenmek içinse aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Menopoz Nedir?
Ortalama olarak 40 yaşlarında başlayan ve 55 yaşlarına kadar devam etmekte olan adet kanamalarında öncesinde düzensizleşme, sonrasında kesilme haline menopoz denir. Bir hastalık sanılsa da yalnızca hayatın doğal bir döngüsü olan bu süreç, kadın için son adet kanaması demektir. Olması gerekenden daha erken yaşlarda yaşandığı takdirde bir hastalık olarak görülebilir ancak daha önemlisi süreç normal zamanında yaşansa dahi kişiden kişiye şiddeti değişen belirtilerin varlığıdır.
Yumurtalıklarda üretilen hormon seviyesindeki düşüş adet kanamalarında gecikme, düzensizleşme ve azalma ile sonuçlanır. Bu şekilde başlayan menopoz döngüsü yine hormonların etkisiyle terleme, ateş basma gibi şikayetler yaratır ancak günümüz bilimi sayesinde menopozun etkilerini yok etmek için laboratuarlarda üretilen yapay hormonlar kullanılmaktadır.

Menopozun Nedenleri
Tek ve temel nedeni hormon seviyesindeki azalma olan menopozun sürecinde başrol östrojen ve progesteron hormonlarınındır. Bu hormonların salgılanmasının zaman içinde azalması, 40’lı yaşlardan sonra yumurtalıklarda hormon seviyesinin sıfır noktasına kadar inmesine yol açar. Yumurtlamanın sonlanması yani adet kanamalarının son bulmasıyla da menopoz oluşur.
Menopozun Belirtileri
Adet günlerinde düzensizlik ve kanama miktarındaki değişiklik menopozun en belirgin belirtileridir. İki regl dönemi arasın uzarken gelen kanlanma miktarı artış gösterebilir. Yumurtlamanın azaldığını bu şekilde göstermesiyle hamilelik olasılığı da düşüş gösterir.
Menopozun belirtileri arasında yer alan diğer fizyolojik durumlar ise terleme, çarpıntı, ani sıcak basması ya da ani üşüme gibi şikayetlerdir. Sürecin ilerleyen aylarında belirtiler giderek ortadan kalkar. Görülmesi olası diğer belirtilerse kaslarda kasılma, başta ağrı, cinsel isteksizlik, vajinal bölgede kuruma ya da cinsel ilişki esnasında acı duyma, kalp ve kemik hastalıklarının başlaması ve özellikle de kemik erimesidir.

Elbette hormonal değişikliklerin bu denli yoğun olduğu bir dönemde fizyolojik belirtilere psikolojik belirtiler de eklenir. Sinirlilik hali, stres, depresyona kadar ilerleyebilen gerginlik, uyku süresinde ve kalitesinde azalma menapozon etkileri arasındadır.
Menopoz belirtileri ortaya çıkıyor ancak süreç hala uzuyorsa bu süreci hızlandırmak adına menopozu hızlandıran gıdalar tüketerek şikayetlerden daha çabuk kurtulunabilir.
Menopozun Tedavisi Nedir?
Menopoz doğal bir süreç olsa da yarattığı belirtiler tedaviyi gerektiren durumlardır. Tedavi amaçlı dışarıdan hormon takviyesi yapılabileceği gibi hormonları dengelemeye yardımcı olacak besinlerin tercih edilmesi de takviye edici olacaktır. Böylece menopoz kaçınılmaz olsa da etkilerini azaltmak mümkün olmaktadır.

Östrojen takviyesi için oral yoldan ya da cilde yapıştırma yöntemiyle hormon tedavisi sağlanabilir. Aynı şekilde progesteron hormonu takviyesi ve kalsiyum alımına da dikkat etmek gereklidir. Cilde yapıştırma ile hormon tedavisi 3 günde 1 ya da haftada 1 şeklinde uygulanabilir, ancak bu yöntem her kadın için uygun değildir. Karaciğer sorunu olanlar, rahim ya da meme hastalıkları olanlar ve pıhtılaşma problemi olanlar bu tedavi kapsamında değildir.