Sağlık

Menenjit Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi

Günümüzde görülme sıklığı düşmüş olsa da hala karşımıza çıkabilen ve oldukça ölümcül sonuçlar doğurabilen menenjit, yetişkinlerin olduğu gibi çocukların da başına gelebilmektedir. Farklı belirtilerle kendini gösteren bu hastalık hakkında tüm detayları aşağıdaki yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Menenjit Tanısı

Menenjitten şüphe duyulduğu takdirde durumun tanısı için klinik değerlendirmeye başvurulması şarttır. Menenjit tanısı için tek kesin yöntem bel ponksiyonudur. Bu yöntemde omurgadan bir iğne aracılığıyla beyin omurilik sıvısı örneği alınmaktadır.

Hastalık beyinde ödemle karakterize olduğundan kafatası içerisinde ciddi bir basınca neden olur. Bu durum ölümle ya da çocuklarda engellilikle sonuçlanabilen ciddi sonuçlar yaratabilir.

Menenjit Tedavisi

Tamamen klinik koşullarda ve olabildiğince erken yapılması gereken menenjit tedavisi için en temel ilaçlar antiviraller ve antibiyotiklerdir. Beyinde meydana gelen ödem ve iltihabı azaltmak için doktorlar deksametazon ve benzeri ilaçlar kullanabilirler. Aynı anda bol su tüketmek ve yüksek ateşi kontrol altına almak gereklidir.

Menenjit aşısı da koruyucu tedavi olmakla birlikte bu aşı isteğe göre uygulanır. Bu aşı 2 aydan büyük çocuklar için uygundur.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu