
Genellikle elli yaş üzerinde görülen meme kanseri bilinenin aksine her yaştan kadının risk altında olduğu bir hastalık olarak tanımlanıyor. Süt bezleri veya sütü meme başına götüren kanalları dolduran hücrelerden gelişiyor. Meme kanserinde genetik uygunluk oluşturan gen mutasyonu var olsa da meme kanserinin gerçek nedeni tam olarak bilinmiyor.
Meme kanseri, memenin süt bezlerinde ve üretilen sütü meme başına taşıyan kanalları döşeyen hücreler arasında, birtakım sebepler sonucu kontrol dışında çoğalan ve diğer organlara bulaşma potansiyeli taşıyan hücrelerden oluşan en oluşan tümöral oluşumdur.
Meme kanserine nelerin sebep olduğu tam olarak bilinmiyor. Fakat şu ana kadar yapılan çalışmalarda, yüksek olasılık gösteren bazı argümanlar nispeten belirlenmiş bulunuyor. Kadınların bazılarında genetik yatkınlık gösteren gen mutasyonları (genlerde kansere eğilim yaratan bozukluklar) meme kanseri riskini artırırken, diğerleri kadın olmak haricinde bir risk faktörü taşımıyor.
Kadınlar Tarafından Tespit Edilebiliyor
Memenin içinde kansere yakalanan bir hücrenin, bir tümöre dönüşmesi ve bir uzmanın muayene esnasında fark etmesine ya da radyolojik bir incelemede belli olmasına kadar uzun bir zaman geçmesi gerekiyor. En az 1 cm’e kadar büyümüş kitleleri elle fark edebilen kadınlar daha geniş kitleleri ancak doktor kontrolüyle öğrenebiliyorlar. Ayrıca yapılan araştırmalar günümüzde meme kanserinin genellikle kadınlar tarafından tespit edildiğini gösteriyor. Kanserli kitleler düzensiz kenarlı, sert, yüzeyi pürtüklü görünüyor ve memenin içinde serbest bir biçimde oynatılamıyor. Kanser memeden uzak organlara yayılmışsa bu yayılımlar, meme kanserinin nadiren ilk bulgusunu oluşturuyor. Kalça, akciğer, karaciğer ve omurga kemikleri meme kanserinin sıkça yayılma gösterdiği bölgeler arasında yer alıyor. Meme kanseri her ne kadar kadınlar tarafından yüksek oranda el muayenesiyle fark edilse de olası herhangi bir durumda mutlaka bir uzmana danışmakta fayda olacaktır.
Bilim insanlarının gerçekleştirdiği yeni gelişmeler yakın tarihte deri implantının meme kanseri başta olmak üzere çeşitli kanser türlerinde, erken teşhise olanak sağlayacağını gösteriyor. Deri implantı kanser başlangıcında renk değiştirerek önceden kişiyi uyarıyor.