Kimdir?

Marie Curie Kimdir? Madam Curie’nin Buluşları Nelerdir?

Polonyalı bilim insanı Marie Curie, aydınlatıcı çalışmalara ve buluşlara imza atmıştır. Özellikle erkek egemenliğindeki bilim dünyasına girip, başarılı işler yapan Curie’nin hayatı hem ilginç hem de ilham vericidir. İşte Marie Curie’nin hayatı

 Marie Curie Kimdir?

Marie Curie, tarihte Nobel Ödülü’nü almış ilk kadın bilim insanı olarak bilinir. Curie’nin tam ismi Maria Salomea Sklodowska olmakla beraber Polonyalıdır. En çok bilinen bilimcilerden olan Madam Curie, fizik ve kimya alanında önemli buluşlara imza atmıştır. Genel çalışma alanı radyoaktivitedir ve çalışmalarıyla birçok ödül almıştır.

7 Kasım 1867 yılında Varşova’da doğmuştur. Annesi kız yurdu müdür babası ise matematik ve fizik öğretmenidir. 3 kız kardeşi vardır. 1876 yılında önce kardeşlerinden biri sonra da annesi verem sebebiyle ölmüştür. Eğitim almak için yurtdışına gitmek zorunda olan Curie  bu nedenle çalışarak para biriktirdi. Kardeşlerinden biri tıp okulundan mezun olunca Curie’ye yardım etti. Ardından Paris’e gidip fizik ve matematik diplomalarını sınıf birinciliğiyle aldı.

Marie Curie Kimdir? Madam Curie'nin Buluşları Nelerdir?

Marie Curie’nin Çalışmaları

1894 yılında Pierre Curie hayatına girdi. İş hayatında beraber çalışmalarının sonucunda evlenmeye karar verdiler. 1897’de ilk kızı doğana kadar çalışmaya devam etti. 1898’de ise ışın üzerindeki çalışmalara hız verdi ve eşiyle beraber çalışmaya başladı. Ardından aynı sene Uranyum elementinin radyoaktif bozunmasıyla oluşan Polonyum elementini buldular. Polonyum adı ise Marie Curie’nın memleketi Polonya’dan gelmektedir.

1904 yılında doktorasını tamamlayan Curie, Fransa’da doktor ünvanına sahip ilk kadın oldu. Radyoaktivite ile ilgili çalışmaları sayesinde de eşi ile Nobel Fizik Ödülü’ne uygun görüldüler. 1904 yılında ikinci kızı Eve dünyaya geldi. Fizik öğretmenliği yaptığı sırada Marie ve Pierre radyasyon sebebiyle hastalanmaya başladılar. 1906 yılında Pierre at arabası çarpması sonucu hayatını kaybetti.

Marie, kocasının Sorbonne’daki işlerine devam etti. 1908 yılında ise ilk kadın profesör oldu. Polonyum ve Radyum keşfinden ötürü 1911 yılında aldığı Nobel Ödülü’nden sonra psikolojik saldırılardan ve kişisel hayatından dolayı depresyona girdi. 1914 yılında Paris Üniversitesi Radyum Enstitüsü kuruldu ve ilk müdürü oldu. 1. Dünya Savaşı sırasında ilk taşınabilir röntgen cihazı yaptı ve kızı ile beraber genç kadınlara X ışını teknolojisini öğretmeye başladı.  1975 yılında radyoaktif gaz boşaltan boş bir iğne icat etti. Bir milyondan fazla asker bundan yararlandı.

1934 yılında ise radyoaktiviteye bağlı kan kanserinden öldü.

Marie Curie’nin çalışmaları sırasında kullandığı not defteri o kadar fazla radyasyona maruz kalmıştır ki, defter günümüzde hala özel bölmelerde saklanıp ancak koruma altında incelenebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu