Nedir?

Mariana Çukuru Nedir? Dünyanın En Derin Noktası Neresidir?

Mariana Çukuru Nedir?

Mariana çukuru, 1951 tarihinde Challenger 2 adlı bir gemi le yapılan inceleme sonucu tesadüfen bulunmuştur. Araştırmacıların denize bıraktıkları bir sondanın 10.863 metre derinliğe düştüğünü görünce tesadüfen dünyanın en derin çukurunu bulmuşlardır. Çukurda yapılan araştırmalara göre 10.994 metre derinliğinde 2542 metre uzunluğunda ve 69 metre genişliğinde olan ve dünya üzerinde bulunan en derin nokta olmaktadır. Bir diğer ismi ise Challenger Çukuru diye bilinir. Mariana çukurunun yüzeyine atılan ve kütlesi 1 kilogram olan bir demirin batması yaklaşık 1 saat sürmektedir. Çukurun bu kadar derin olmasının sebebiyle hakkında bilinmeyenler fazladır ve her zaman gizemli bir yer olmuştur.

Çukurun dip noktasında oluşan basınç, yüzeyinde bulunan basıncın neredeyse 1000 katı fazladır.

Mariana Çukuru Nedir? Dünyanın En Derin Noktası Neresidir?

Mariana Çukuru Nerededir?

Mariana Çukuru, Büyük Okyanus’ta bulunmaktadır. Guam Adası’nın güney batısında, Japonya ve Endonezya topraklarının arasında ve neredeyse iki ülkeye de eşit uzaklıktadır. 11° 24 Kuzey enlemi ve 143 ° 16 güney enlemlerinde bulunur. Alana turistler tarafından büyük ilgi vardır.

Mariana Çukurunda Hayat Var Mıdır?

Mariana çukurunda hayat belirtileri bulunmaktadır. Araştırmalara göre o noktanın şartlarına uyum sağlayabilen mikroorganizmalar, balık ve yengeçler bulunmaktadır. Ancak buradaki yaşamı sağlayan ana faktörlerden biri 300 derece sıcaklığındaki püskürtmelere ve püskürtme sonucu oluşan sülfür gazını sindirebilen bakterilerdir. Burada yaşayan çoğu balık türünün yüzyılı aşan ömürleri vardır ve aynı zamanda bu canlıların prehistorik yani tarih öncesi dönemden beri evrimleşmeyip aynı kaldığı düşülmektedir.

Mariana Çukuruna Yapılan İnişler

Mariana çukuruna inmeyi başaran ilk insanlar İsveçli bilim adamı Jacques Piccard ve Amerikalı Teğmen Donald Walsh olmuştur. 23 Ocak 1960 tarihinde yapılan bu keşif dalışında 10.916 metre derine inilebilmiştir. Tabana iniş 3 saat 15 dakika sürmüştür ve aşağıda geçirilen 20 dakika uzunluğundaki bir sürenin ardından geri dönülmüştür. Yolculuk toplamda 5 saat uzunluğundaki bir sürede tamamlanmıştır.

Ardından 25 Mart 2012 tarihinde Kanadalı yönetmen James Cameron tarından başka bir iniş gerçekleştirilmiştir. Denizaltının ismi Deepsea Challenger olup Türkçe çevirisi ise Dikey Torpil olmuştur. Cameron tek başına 156 dakikada tabana inmiş ve 3 saatlik bir incelemenin ardından 70 dakika gibi beklenenden daha az bir sürede geri çıkmıştır. Denizaltı Cameron’un kendisi tarafından tasarlanmış ve Avustralyalı mühendisler tarafından inşa edilmiştir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu