
Mantar hakkında birçok tartışma var. Hatta içerisinde bulunan proteinin et ile yarıştığını iddia edenler bile var. Fakat mantarı hakkında en çok tartışma çıkaran konulardan biri mantarın yıkanıp yıkanmayacağı. Mantar nasıl temizlenir sorusu herkes tarafından merak edilirken bizde istedik ki mantar yıkanır mı, mantar nasıl temizlenir, mantarın sapları yemekte kullanılır mı gibi soruların yanıtını bir yazı altında toplayalım.
Sizin de aklınızda mantarın nasıl temizlenmesi gerektiğine dair soru işaretleri varsa sizi de buraya alalım. Mantar hakkında merak ettiğiniz her şey bütün püf noktaları ile bu yazıda sizleri bekliyor…
Mantar Nasıl Temizlenir?
Mantarları Su ile Temizlemeyin
En başta bilinmesi gereken en önemli konulardan biri mutfakta kullandığımız birçok yiyeceğin aksine mantar su ile temizlenecek bir yiyecek değil. Mantar yapısı gereği süngere benzer ve su ile temas etmesi durumunda hem suyu hem de, mantarın üzerinde bulunan ve suyun içerisine karışan bütün zararlı maddeleri içine çeker. Hatta siz mantarın kurumasını çok uzun süre beklerseniz bile, bu durum değişmez ve mantar içerisinde bu zararlı maddeleri hapsetmeye devam eder. Yani siz mantarları temizlemeye çalışırken su altında beklettiğiniz süre boyunca mantarlar daha çok kirlenir ve aynı zamanda yapısı da bozulur. Peki, mantarları nasıl temizleyeceksiniz? Sizlere hemen bu sorunun yanıtını da verelim…
Kağıt Havlu ya da Temiz Bez Kullanın
Birkaç farklı yol kullanarak mantarları temizleyebilir ve afiyetle tüketebilirsiniz. Önce en çok kullanılan yöntemler başlayalım. Kağıt havlu ya da kuru bir bezle mantarları silerek temizleyebilirsiniz. Mantarın üzerinde bulunan toprak, kir ve gübre gibi maddelerden kurtulmak için en kolay ve en basit temizleme yöntemi her bir mantarı tek tek kağıt havlu ya da bezle temizlemek. Tabii ki her bir mantarı aynı bezle silmek yerine hepsi için ayrı bir kağıt havlu kullanmak daha sağlıklı ve temiz olacaktır. Ama siz bu kadar temizleme ile asla yetinmeyenlerdenseniz ve mantarların o şekilde temizlenmeyeceğini düşünenlerdenseniz evlerde en çok kullanılan ikinci yöntemi sizlere anlatalım.
Mantar Temizlemenin İkinci Yolu
Bu yöntem aslında biraz oyalayıcı olsa da oldukça temiz. İlk olarak bütün mantarların tek tek sap kısımlarını şapka şeklinde olan kısımlardan hafifçe çekerek ayırın. Daha sonra mantarların şapka şeklinde olan bölümlerindeki siyah alandan başlayın ve zararları kolayca elinizle soyun. İnce uçlu bir bıçak ya da bir cımbız kullanarak sağlığınız kısımlarına daha kolay erişebilirsiniz. Yine sapları da ince uçlu bir bıçak yardımı ile tamamen soyabilirsiniz. Tek tek bütün mantarların zararlarını soğuduktan sonra bu defa temizlik eczane destek olarak elinizden ya da bıçaktan geçen siyahlıkları mantarlardan temizleyin. Kuru bir bezle temizlemeniz aranan siyahlıklar geçmiyorsa bir miktar temiz su ile nemlendirin ve bu şekilde tek tek mantarları silin. Fakat bu noktada tercih ettiğiniz bezinin çok ıslak olmamasına sadece önemli olmasına özen göstermeniz de yarar var. Eğer fazla ıslak bir bez kullanırsanız mantar fazla su ve hemen içine çekecektir ve mantarlar yıkılmış gibi olup formu bozulacaktır.
Mantar Temizlemenin Üçüncü Yolu
Sebze temizleme fırçası adı altında piyasada çok kullanılan fırçalardan satın alarak ya da bu parçalardan bulamıyorsanız bir diş fırçası kullanarak da mantar temizleyebilirsiniz. Bu yöntem mantar temizleme konusunda son yıllarda çok sık tercih edilen yöntemlerden biridir ve ilk olarak saydığımız kağıt havlu ya da devre temizleme yöntemine benzer. Fırça yardımıyla mantarları daha hızlı ve etkili bir şekilde kirlerden temizleyebilirsiniz. Mantar temizliği bittikten sonra kirlenen fırçayı güzelce dezenfekte edip daha sonra yeniden kullanabilirsiniz.
Mantar Temizlemede Kullanabileceğiniz Özel Karışım
Yukarıda saydığımız yöntemlerini hiçbiriyle mantarlarını tam anlamıyla temizle ölmeyeceğini düşünüyorsanız o zaman sudan yardım almanın zamanı gelmiş demektir. Mantarlar nasıl çok fazla kirli değilse şimdi Anlatacağımız yöntemi kesinlikle uygulamayın deriz.
Bir kasenin içerisinde taze bir limonun suyunu iyice sıkın ve içerisinde çok olmayacak şekilde su ilave edin. Mantarları ortaya çıkan bu limonlu – su karışımını batırıp çıkarın. Fakat burada dikkat etmeniz gereken en önemli konu mantarları suyun içerisinde çok uzun süre bekletmemek. Burada zamanı ayarla yapmayacağını da neymiş ediyorsanız bir süzgecin içerisine mantarları alın, altına geniş bir kap koyun ve Hazırladığınız limonlu – su karışımını mantarların hepsinin üzerine değecek şekilde gezdirin. Bu sayede fazla olan su hızlı bir şekilde süzgecin içerisinden akıp gidecek, mantarlarda fazla su da etkilenmemiş olacaklar. Kesinlikle mantarlar daha kısa sürede bu işlemin ardından temizlenecektir. İsterseniz son olarak kağıt havlu ya da nemli bir bezle mantarları hafifçe ovalayarak silebilirsiniz.