
Malazgirt Savaşı Ne Zaman Oldu? Malazgirt Savaşı'nın Sonuçları
26 Ağustos 1071 tarihinde Büyük Selçuklu Hükümdarı Alp Arslan ile Bizans İmparatoru IV. Romen Diyojen arasında gerçekleşen efsane savaşın önemi oldukça büyüktür. Alp Arslan'ın büyük zaferi ile sonuçlanan Malazgirt Savaşı sonrasında Anadolu'nun kapıları Türklere sonuna kadar açılmıştır.
Büyük Selçuklu Devleti'nin kuruluşuna sebebiyet veren Dandanakan Savaşı'ndan hemen sonra Merv kentinde kurulan kurultay ile birlikte tespit edilen fetih planlarında Selçuklular öncelikle batı yönleri hedef almışlardır. Anadolu'nun bir Türk yurdu haline gelebilmesi adına Selçukluların karşısına her daim Bizans İmparatoru IV. Romanos Diogenos çıkmış ancak başarılı olamadan hüsrana uğramıştır.
Malazgirt Savaşı Hazırlıkları
Selçuklu Devleti'nin başarıları arttıkça imparator Ayasofya Kilisesi’nde düzenlenen törenin hemen sonrasında 1071 yılında güçlü bir ordu kurdu. 200 bin ordu ile yaşanan sorunları çözmek isteyen Bizanslılar, Selçuklu Sultanı Alparslan ile Halep de karşı karşıya geldi. Halep'i kuşatan ve daha sonrasında Mısır'a doğru yola çıkan Alparslan’a imparator elçisi Malazgirt, Menbic ve Ahlat’ı iade etmesi istendi. Sultan Alparslan daha sonrasında yönünü değiştirerek Doğu Anadolu'ya gitti.
Malazgirt Kalesi’ni zapteden imparator halkı kılıçtan geçirirken Alparslan'da Ahlat'a yaklaşmış ve küçük savaşların tamamı Selçukların zaferi ile sonuçlanmıştır. Bizanslıların 200 bin kişilik ordusuna karşılık sayıları 50 bin olan Selçuklu ordusunun zaferi tarihte büyük bir yer aldı. 24 Ağustos 1071 tarihinde Ahlat-Malazgirt arasındaki Rahve ovasına kurulan karargah bunun en büyük kanıtıydı.
Malazgirt Savaşı'nın Sonuçları
Öğle saatlerinden gece vaktine kadar devam eden bu savaşta Bizanslılar çok büyük kayıplara verdiler. Ordunun büyük bir kısmı kılıçtan geçirilirken imparator ile birlikte çok sayıda general esir alınırken askerlerden bazıları da kaçarak canlarını kurtardılar.
İslam, Bizans, Ermeni ve Süryani kaynaklarına göre Alparslan esir aldığı imparatora bir konuk hükümdar muamelesi yaparak kendisini yanına almıştır. İki hükümdar arasında gerçekleşen müzakere ile barış antlaşması yapılmıştır.
- İmparator 1,5 milyon altın verecek.
- Bizans Devleti her yıl Selçuklular’a 360 bin altın vergi ödeyecek.
- Bizanslıların elinde olan tüm İslam eserleri iade edilecek.
- İmparator kızlarından birini sultanın oğluna nikahlayacak.
- Antakya, Urfa, Menhic ve Malazgirt Selçuklular'a bırakılacak.
İmzalanan antlaşmanın akabinde Bizans Senatosu mağlubiyeti öğrendikten hemen sonra Romanos Diogenes’i tahttan indirerek gözlerine mil çekerek hapse attı. İmparator, Kınalıada zindanında ertesi sene hayata veda etti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.