
Macera Başlıyor: Hamilelikte 1. ve 2. Hafta
Tebrikler! Bu iki hafta boyunca vücudunuz bebeğe hazırlanıyor. Hamileliğin 1. ve 2. haftalarında vücutta neler olur, bebek oluşur mu ve vücutta ne gibi değişiklikler olur tümünü açıklayacağız.
Hamilelik Nasıl Hesaplanır?
Bebeğinizin gelişmeye başladığı günü hesaplamak ve hamilelik tarihini takip etmek zor olabilir. Ancak hamileliğin başlangıç tarihi son normal adet döneminin ilk gününden itibaren sayılmaktadır. Çoğu kadın için normal adet döngüsü 28 günde bir gerçekleşmektedir.
Ortalama hamilelik süresi 40 hafta olarak kabul edilmekle beraber, gebelik 3 trimesterden oluşmaktadır. Trimester, hamileliğin 3’er aylık periyodlarının isimlendirilmesi için kullanılmaktadır.
Hamilelikte İlk Hafta Belirtileri
Vücuttaki birçok durum hamileliği işaret edebilmektedir. Ancak ilk hafta hamilelik belirtileri arasında en sık görülenler şunlardır:
- Adet döneminde gecikme
- Mide bulantısı ve kusma
- Aşerme veya koku duyarlılığı
- Uyku hali ve halsizlik
- Sık idrara çıkma ihtiyacı
- Kasığın bir bölgesinde ağrı
- Ağızda metalik tat
- Göğüslerde hassasiyet ve damarların belirginleşmesi
Hamilelik belirtileri arasında hangilerinin yaşanacağı kişiden kişiye göre değişmektedir. Erken dönemde bazı anne adayları hiçbir belirti göremezken, bazıları belirtilerin tümünü yaşayabilir.
[su_note note_color="#e31f3f" text_color="#ffffff" radius="9"]Gebeliğin erken safhasında hamile olup olmadığınızı öğrenmek için ev tipi gebelik testlerinden yararlanabilirsiniz. Ancak kimi zaman bu testler erken dönemde negatif sonuç verebilir. Bu nedenle belirtiler kendini göstermeye başlar ve hamile olduğunuzdan şüphelenirseniz kan testi yaptırmak için doktorunuza başvurun.[/su_note]
Vücudunuzda Ne Gibi Değişiklikler Oluyor?
Her adet döneminde vücut aslında gebeliğe hazırlanmaktadır. Yumurtlama, yumurtadan olgun bir yumurta serbest bırakıldığında ve döllenme gerçekleştiğinde ortaya çıkar. Rahim astarı döllenmiş bir yumurtayı hazırlamak için kalınlaşmıştır. Ancak döllenme tam olarak gerçekleşmezse, adet dönemi dediğimiz şey gerçekleşecektir. Yumurtlama ile ilgili bilmeniz gereken bazı gerçekler de vardır ve şu şekildedir:
- Yumurta yumurtalıktan ayrıldıktan 12-24 saat sonrasına kadar yaşar.
- Normalde, yumurtladığınız her seferde sadece bir yumurta serbest kalır.
- Ovülasyon, stres, hastalık, seyahat ve ağırlık, egzersiz ve uyku düzenlerindeki önemli değişikliklerden etkilenebilir.
- Bazı kadınlar yumurtlama sırasında hafif lekelenme şekilde kanama yaşayabilir. Bu gerçek bir adet dönem değil, yumurtlama kanaması olarak kabul edilir.
Yumurtlamayı Nasıl Takip Edebilirsiniz?
Bir kadının aylık döngüsü, adet döneminin ilk gününden, sonraki dönemin ilk gününe kadar ölçülür. Ortalama olarak, bir kadının adet döngüsü normalde 28-32 gün arasındadır . Yumurtlama, adet döneminin başladığı gün olan döngünün ilk günü ile başlayarak hesaplanır. Çoğu kadın, 11 - 21. gün arasında yumurtlar ve bu dönem doğurganlık dönemi olarak bilinir. Çünkü bu süre zarfında cinsel ilişkiye girmek hamilelik şansını arttırır.
Gebe kalma şansınızı artırmak ve sağlıklı bir bebek sahibi olmak için bazı yaşam tarzı değişiklikleri gerekebilir. Yeterli egzersiz ve dengeli beslenme, değerlendirilmesi gereken önemli faktörlerdir. Doğum öncesi gerekli vitaminleri almaya başlamak ve aşağıdaki gibi maddeleri kullanmayı bırakmanız tavsiye edilir:
- Kafein
- Yapay tatlandırıcılar
- Alkol
- Nikotin
[su_note note_color="#e31f3f" text_color="#ffffff" radius="9"]Reçeteli ilaçlar alıyorsanız, bu ilaçların hamilelik sırasında güvenli olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışın.[/su_note]
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.