Teknoloji

Mac’te Silinen Dosyalar Nasıl Kurtarılır?

Şimdiye kadar eminiz ki herkes kazara bilgisayarındaki dosyaları bir kez olsun silmiştir. Bunlar kimi zaman aile fotoğrafları, kimi zaman önemli belgeler oluyor fakat bu veriler sildiğinizde aslında tamamen ortadan kaybolmuyorlar. Sanılanın aksine silinen dosyalarınızı kurtarmanın pek çok yolu var ve çaresiz değilsiniz!

Bugün yeni yazımızda silinen dosyaları nasıl geri getireceğinizi anlatacağız. Mac’te silinen dosyalar nasıl kurtarılır?

Mac Silinen Dosyaları Kurtarma

Mac’te Silinen Dosyalar Nasıl Kurtarılır?

Düzenli Yedekleme

macOS’un Zaman Makinesi – Time Machine özelliği otomatik yedeklemeler almak için harika bir yöntem. Eğer ekstra bir harici diskiniz varsa bunu kullanabilir ve macOS’un Time Machine aracından bir yedekleme diski oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda buradan otomatik yedekleme yapma imkanınız da var.

Aynı zamanda eski sabit diskinize güvenmiyorsanız Google Drive ya da Dropbox gibi bulut depolama hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz.

Mac’te Silinen Dosyalar Nasıl Kurtarılır?

Diğer Çöp Kutularını Kontrol Edin

Eğer sildiğiniz dosyalar bir USB disk ya da harici disk içindelerse, kendilerine ait çöp kutularında olabilirler. Bu çöp kutuları varsayılan olarak gizli klasördür, dolayısıyla biraz ayarlarla oynama yapmanız gerekebilir. Tabii bunun öncesinde işletim sisteminizin varsayılan çöp kutusunu da kontrol edin.

macOS Sierra ve sonrasında gizli dosyaları ortaya çıkarmak için Finder aracında SHIFT+CMD+. Komutunu kullanın. Eğer daha eski bir OS X sürümü kullanıyorsanız Terminal’de Command+Space tuşlarına basın ve ardından ‘Terminal’ yazın. Ardından şu komutları yazarak gizli .trashes klasörünü ortaya çıkarın:

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE

killall Finder

Mac’te Silinen Dosyalar Nasıl Kurtarılır?

Son Çare: Disk Drill

Çöp kutunuzu boşaltsanız dahi bu silinen dosyalar sabit diskinizden anında kaybolmuyorlar. Bunun yerine macOS’taki uygun bir alanda saklanıyorlar ve üstlerine başka veri yazılana kadar işletim sisteminde kalıyorlar. Bu da demek oluyor ki çok geç olmadan silinen dosyalarınızı kullanabilirsiniz.

Bu konuda macOS’ta kullanabileceğiniz Disk Drill aracı oldukça başarılı. Uygulama hard diskinizi tarıyor ve üzerine başka veri yazılmasını bekleyen tüm dosyaları bularak kurtarıyor.

Disk Drill’i ilk kez açtığınızda sizden bir disk seçmenizi ve tarama yapmanızı istiyor. Taramak istediğiniz işletim sistemi diskinizi seçin ve ardından birkaç dakika bekleyin. İşlem bittiğinde son silinen dosyalarınız karşınıza çıkacak. Bunların pek çoğu çöp olsa da, aralarında istediğiniz dosyalar da bulunabilir. Bunları seçebilir ve tekrar kopyalayarak kurtarabilirsiniz. Bunun için dosyalara sağ tıklayın ve Recover – Kurtar seçeneğine basın. Ardndan istediğiniz klasöre kaydedin.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu