Teknoloji

Rehber: Laptopa Nasıl RAM Takılır?

Yeni programlar, onların yeni sürümleri ve çoklu işlemler zamanla bilgisayarın performansını eskiye göre düşürebilir. Bunu değiştirmek için yapabileceğiniz pek çok şey olsa da, aynı zamanda dizüstü bilgisayarınıza yeni RAM takarak da önemli fark yaratabilirsiniz. Peki laptopa nasıl RAM takılır? Laptop RAM değiştirme ve RAM ekleme işlemi nasıl yapılır?

Rehber: Laptopa Nasıl RAM Takılır?

Laptop RAM Takma Rehberi

Dizüstü bilgisayara RAM takma işlemine geçmeden önce bilmeniz gereken bazı noktalar var. Düşük bellek genellikle bilgisayarınızda ‘darboğaz’ denilen zorlanmaya yol açarken, hem yavaşlamasına yol açar, hem de ortaya çeşitli hatalar çıkar. Özellikle bilgisayarını yoğun şekilde, çoklu işlemlerle kullanan biriyseniz daha çok sanal bellek takmak işinizi kolaylaştıracaktır.

Öncelikle ne kadar RAM kullandığnııza bakın ve bunun için Windows Görev Yöneticisi’ni açın. Buradan Performans sekmesine geçin ve toplam RAM miktarınızla bunun ne kadarını kullandığınızı görün. Hatta Kaynak İzleyicisini Aç yazısına tıklayarak daha ayrıntılı bilgiye de ulaşabilirsiniz.

Daha sonrasında sıra geliyor laptopınızın RAM eklemeye müsait olup olmadığına. Kimi dizüstü blgisayarlarda RAM slotları kapalı oluyor ya da bellek anakart üzerinde oluyor. Bu yüzden de RAM takılamıyor. Ayrıca bilgisayar hâli hazırda maksimum RAM seviyesindeyse bazen de yeni bellek takıldığında sistem tarafından algılanmıyor.

Peki bilgisayarınızın uygun olup olmadığını nasıl anlayacaksınız? Bunun için Crucial’ın Memory Advisor adlı aracını kullanabilirsiniz. Programa marka ve model bilgilerini girdikten sonra size bilgisayarınızın RAM takmaya uygun olup olmadığın, ne kadar slot olduğunu gösteriyor. Burada karşınıza çıkan RAM türünü ve hızını bir kenara not edin. Yeni nesil bellekler genelde DDR4 özelliğinde oluyor.

Rehber: Laptopa Nasıl RAM Takılır?

Laptopa Nasıl RAM Takılır?

İşte madde madde bilgisayara RAM takma işlemi:

  1. Laptopınızı tamamen kapatın, uyku modunda bırakmayın. Ardından fişten çekin.
  2. İkinci adım laptopın bellek bölgesine erişmek olacak. Bunu laptopın arka panelini ya da tamamını açarak gerçekleştirebilirsiniz. Söküm tarzı marka – modellere göre farklılık gösterir. Dolayısıyla nasıl sökeceğinizi bilmiyorsanız bilgisayarınızı YouTube’da aratarak eğitim videolarına bakabilirsiniz.
  3. Üzerinizde olabilecek bütün statik elektriği boşaltın. Yakınlardaki bir metal nesneye dokunarak bunu gerçekleştirebilirsiniz. Daha iyi önleyici tedbirler için anti-statik bileklikler de kullanabilirsiniz.
  4. Sırada bellek modülünün kurulumu var. Modülde bellek yuvasındaki deliğe uyacak şekilde küçük bir çentik olacaktır.
  5. Doğru şekilde hizaladıktan sonra kontak parmakları bellek yuvasına girene kadar yerleştirmelisiniz. Bunu yaparken hafif bir açı verebilirsiniz. Yerleştirmeyi kolaylaştırmak için baş parmaklarınızı köşelere yerleştirin.
  6. Belleği yuvaya yerleştirdikten sonra yanlardaki iki metal kol yumuşak şekilde tık edene kadar modülü aşağı eğin. Belleklerin yuvaya tamamen girdiğine emin olmak için oynatmayı deneyebilirsiniz. Eğer yerinden oynamıyorsa sorun yok demektir.
  7. RAM takma işlemi bitti. Artık bilgisayarınızı rahatlıkla, ekstra bellek ile kullanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu