
Anne sütü Hem yeni doğan bebekler hem de küçük bebekler için en iyi besin kaynağı. Doğumdan hemen sonra anneler anne sütü salgılamaya başlar. Memede bulunan yağ dokusunun arasına yerleşmiş meme bezlerinde üretilen anne sütü gebelik süresi boyunca vücutta salgılanan hormonların meme bezlerinden süt salgılamak için hazırlanması ile oluşur. Hormonların etkisi ile Hamilelik sırasında da memelerde süt üretimi ve salgılanması başlayabilir. Yani hamilelik döneminde memeden süt gelmesi anormal bir durum değildir. Ancak eğer gebelik sırasında memelerden süt en farklı bir sıra gelirse bu durumda bazı ciddi hastalıklar olabilir. Anne adaylarının ya da yeni annelerin Mutlaka böyle durumda doktora başvurması Gerekir.
Laktasyon Nedir?
Gebelik süresi boyunca vücutta salgılanan çeşitli hormonların etkisi ile meme bezlerinin gelişip olgunlaşması ve sütü etmesi sonucunda gebelikte ya da doğumdan hemen sonra memelerden süt gelmesi ne laktasyon adı verilmektedir. Memelerden süt salgılanmasını tamamen durması ya da bebeğin sütten kesilmesi süresi boyunca laktasyon dönemi devam eder. Sadece hamilelik ve doğum sırasında değil başka durumlarda da memelerden süt gelme durumu olabilir ve hatta bu erkeklerde ya da küçük bebeklerde de görülebilir. Galaktore adı verilen bu durum laktasyonun aksini normal değildir ve mutlaka doktora başvurulması gerekir.
Uzmanlara göre meme bezlerinden süt salgılarını bilmesi için Prolaktin hormonu, sütün kanallarından açılabilmesi için de oksitosin hormonu gerekir. Yeni annelerin doğumdan sonra salgıladıkları ilk süte kolostrum adı verilir. Bu sütün içerisinde bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiren ve enfeksiyona karşı karşı koruyan maddeler vardır. Sadece doğumdan sonra ilk gün kolostrum salgılanması yapılır. Daha sonraki günlerde annelerin salgıladığı sütün daha farklı özellikleri vardır.
Laktasyon Dönemleri Nelerdir?
Laktasyon üç dönemde ele alınır ve bunlara mammogenez, laktogenez ve galaktogenez adı verilir.
İlk aşama olan Mammogenez döneminde meme bezi süt üretimi için hazırlanır bazı hormonların etkisiyle de büyüme ve gelişme süreci geçirir. Ergenlik döneminde de böyle bir süreç yaşanır. İlk aşama olan bu süreç gebeliğin 3. ayında sona erer. Bu ilk aşamada başta östrojen olmak üzere birçok orman hormon görev alır.
Laktogenez adı veren verilen laktasyonun 2. evresinde ise gebelikten hemen sonra süt salgılanmaya başlanır. Bu dönemde ise etkili olan hormonlar oksitosin ve Laktogenez prolaktindir.
Galaktogenez lise laktasyonun son evresidir. Bu dönemde prolaktin hormonunun etkisiyle süt salgılanması devam eder. Ancak bir süre sonra annedeki süt salgılanması tamamen durur.
Laktasyon Süresi
Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları tarafından verilen bilgilere göre, yeni doğum yapan annelerin bebeklerini 2 yaşına kadar emzirmeye devam etmeleri bebeğin hem fiziksel hem de nörolojik gelişimi üzerinde olumlu etkiler gösteriyor. Aynı zamanda 2 yıl yaşına kadar emzirilen bebeklerin bağışıklık sistemi Geç düşüyor anne ve bebek arasında da duygusal bağ Bu sayede destekleniyor.