
Kusmayı Önlemek için Oldukça İşinize Yarayacak Öneriler
Beslenmeye dikkat etmek elbette midenizi rahatlatmanın ve böylece kusmaya yol açacak kadar rahatsızlanmanın önüne geçmenin temel kuralı. Kusmayı önlemek için beslenmenize ne denli özen gösterseniz de yiyecek içeceklerin bulantınızı engelleyememesinden dert yanıyorsanız size özel tüm önerilerimizi aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
Kusmayı Önlemek Mümkün müdür?
Vücuda alınmış olan zararlı ve toksik maddeleri yok etmek için midenin kendi kendini harekete geçirmesi neticesinde gerçekleşen kusma, aslında doğal ve gerekli bir savunma mekanizmasıdır. Rahatsız edici gelmesi nedeniyle bu mekanizmanın önüne geçmek ya da sık tekrarlaması neticesinde bulantıyı rahatlatmak gerekebilir.
Yaygın görülen kusma nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır:
- Midede enfeksiyon
- Gastrit ya da reflü varlığı
- Gebelik
- Apandisit iltihabı
- Nezle, grip
- Alerjenler
- Bazı ilaç türleri
- Hazımsızlık ve bağırsaklarda tıkanıklık
- Seyahatte yol tutması
Eğer tedavi gerektiren özel bir durum yoksa kusmaya engel olmak için dikkat edilebilecek yani mide ve bağırsakları rahatlatarak vücudun zorlanmasının önüne geçecek birkaç etkili öneri mevcuttur.
Hamilelikte Mide Bulantısı ve Kusma için Çözümler yazımızda hamileliği bağlı kusmaya dair daha çok detayı bulabilirsiniz.
Kusma Nasıl Önlenir?
Aşırı bulantı hissi genelde kusmayla sonuçlanmakta ancak birçok kişi kustuğu zaman daha çok rahatsız olmaktadır. Kusmaya ne iyi gelir sorusuna verilebilecek yanıtlar aşağıda sıralanmıştır.
Derin Nefes Alışverişi
- Eğer mideniz bulanıyorsa rahatlamak için açık ve ferah bir ortam bulup burada derin nefes alışverişi yapın. Midenizin ağza doğru yiyecekleri itmesini güçleştiren bu öneri özellikle yol tutması nedeniyle midesi bulananlara tavsiye edilir.
- Yaklaşık 2 ila 3 saat arayla zencefil çayı tüketmek, gebeliğin neden olduğu kusma başta olmak üzere farklı anlarda kusma şikayetini önleyemeye yardımcı olur. Potasyum, kalsiyum, magnezyum ve C vitamini içeriği sayesinde sizi güçlendirecek olan zencefili tadı nedeniyle içmekten çekiniyorsanız limon suyu ve az miktarda şekerle tatlandırma yapabilirsiniz. Zencefilin Faydaları yazımızda konuyla ilgili tüm detayları bulabilirsiniz.
- Ağrı dindirme ve rahatlatma etkisiyle bildiğimiz papatya çayı, kusma öncesinde beliren karın ağrısı ve bulantı için birebir olan bir diğer bitkisel çaydır. Çayı yavaş yavaş demleyerek etkilerini artırmaya ve ihtiyaç halinde 2 ya da 3 kere içmeye özen gösterin.
- Bağırsakları rahatlatmak ve böylece kusmaya engel olmak için kullanılan nane çayı, aşırı yemeye ve hazımsızlığa bağlı gelişen kusma isteğinin önüne geçecektir.
- Kulağa ilginç gelse de pirinci kaynattığınız suyu içmek, bol miktarda potasyum, çinko, folik asit, magnezyum, B vitamini alarak kusma isteğinin engellenmesini sağlayacaktır. Bu yöntem için bir kase yıkanmış pirinci bir litre suyla haşlayın ve süzdüğünüz suyu soğuyunca gün içinde bölerek için.
- Eğer çevrenizde kullanabileceğiniz bir bitki çayı yoksa ya da acil harekete geçmeniz gerekiyorsa en hızlı doğal kusma ilacı için buzu deneyebilirsiniz. Kusmayı önlemek için buz küplerini yalamayı ya da çiğnemeyi deneyebilir, bu sayede kısa süreli de olsa bulantının önüne geçebilirsiniz.
- Yarım su bardağı su ile 1 çorba kaşığı elma sirkesini karıştırdıktan sonra gargara olarak kullanmak midenizi rahatlatmanın yanında ağız kokusunun da önüne geçecektir. Ancak kusma isteğini engellemek için kendinizi sirkenin ağır kokusundan korumalı ve gargarayı burnunuz kapalı yapmanız gerekmektedir.
- Ağır besinler tüketmemek, bol sebze meyve ve protein desteği için et sulu çorba ya da beyaz et tüketmekle sınırlı kalmak, porsiyonlarınızı küçük tutarak yiyecekleri gün içine eşit yayarak tüketmek, kusma nasıl engellenir sorusunun en temel cevabıdır.
Halk içinde pek çok kişi mide bulantısı halinde uzanarak dinlenmeye çalışmakta ancak tam tersi bulantının önüne geçmek için hafif yürüyüşler yaparak hareketlenmek gerekmektedir.
Tüm önlem ve korunmalara rağmen geçmeyen kusma ve bulantı halinde kesinlikle doktorunuza başvurmanız gerektiğini unutmamalısınız.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.