
Daha çok yaşı küçük çocuklarda görülen bu kurdeşen hastalığının en belirgin özelliği cildi kaşındırmasıdır. Temelde akut ve kronik kurdeşen olarak ikiye ayrılmaktadır. Hayati olarak bir risk taşımasa bile kişinin yaşantısını olumsuz yönde etkiler, kesin bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte hasta şikayetlerini azaltmak üzere çeşitli tedaviler uygulanabilir.
Kurdeşen(Ürtiker) Hastalığı Nedir? Kurdeşen Dökmek Nedir?
Her 5 kişiden 1 kişide görülebilen bu hastalık bir deri hastalığıdır. Ciltte kızarıklık, yanma, kabarma ve kaşıntı ile birlikte kendini gösterir. Çocuklarda yetişkinlere göre daha fazla görülür. Halk arasında ise kurdeşen dökmek olarak tabir edilir.
Kurdeşen(Ürtiker) Çeşitleri Kurdeşen hastalığın oluşma nedenine, süresine ve belirtilere göre birkaç çeşide ayrılır.
Akut Kurdeşen: En önemli nedeni ilaç, enfeksiyonlar, alınan gıdalar, iç hastalıklar, evcil hayvanlar ve böcek sokmalarıdır. En fazla 6 hafta sürer.
Kronik Kurdeşen: Nedenleri akut ile aynı olmasının yanı sıra ek olarak; güneş ışınları, aşırı sıcak ve hormonal hastalıklarda nedenleri arasında gösterilebilir. 6 haftadan biraz daha uzun görülebilir.
Genetik Kurdeşen: Adından da anlaşılacağı üzere genetik olarak bir aile bireyinden sonraki nesil aile bireyine geçen kurdeşen hastalığına verilen isimdir.
Fiziksel Kurdeşen: Çok fazla sıcak veya soğuğa maruz kalmak, güneş ışınlarının etkili olduğu zamanlarda aşırı güneş ışığına maruz kalmak fiziksel kurdeşene neden olabilir. Cilt direk etkilendiği için belirtilerde kısa süre içerisinde ortaya çıkacaktır.
Dermatolojik Kurdeşen: Cildin direk olarak sert bir şekilde uyarılması sonucu oluşur. Hassas cilde sahip kişilerde daha fazla görülür, cildin biraz sert bir şekilde okşanması sonrası bile oluşabilir.
Kurdeşen Hastalığı Sebepleri
Genel olarak çok sıcak hava, çok soğuk hava, güneş ışınları, çeşitli ilaçlar, cilde sert şekilde temas ve kimyasal içeriğe sahip besinler bu hastalığa neden olmaktadır. Bunların haricinde birçok sebepten kaynaklı kurdeşen hastalığı ortaya çıkabilir.
Kurdeşen(Ürtiker) Hastalığı Belirtileri
En basit ve önemli belirtisi cildin bir bölümü ya da tamamında kızarıklık ve kaşıntı olmasıdır. Başka cilt hastalıkları ile karıştırılabilir. Ayrıca yine o bölgede kabarma şeklinde kendisini gösterirken alerjiye kaynaklı gözlerde sulanma ve kızarma olabilir. Bu belirtilerle beraber nefes alırken zorlanma, baş dönmesi, dil-dudaklarda şişme ve boğazda hırıltı gibi şikayetleriniz varsa hastalık çok şiddetli bir şekilde seyrediyor demektir ve vakit kaybedilmeden doktora başvurmak gerekir.
Kurdeşen (Ürtiker) Bulaşıcı mıdır?
Bir deri hastalığı olan kurdeşen tahmin edilenin aksine bulaşıcı değildir. Yani kurdeşen döken biri ile aynı ortamda bulunursanız veya ona temas ederseniz sizde kurdeşen olmazsınız. Yine de kurdeşen döken kişinin cildinde iltihap oluşmuşsa temas etmemek gerekir, buradan size kurdeşen bulaşmayabilir fakat içerisindeki iltihap nedeniyle başka alerjenler bulaşabilir.
Kurdeşenden Korunma Yolları Nelerdir?
Aşırı sıcak ve soğuk havalarda kendinizi korumalısınız, çok sıcaklarda güneş ışınlarına maruz kalmamalısınız, stresten uzak durmalısınız, kurdeşeni tetikleyen şekerli ve yağlı gıdalardan uzak durmalısınız, cilt temizliğinize dikkat etmeli, gerekiyorsa gün aşırı duş almalısınız. Güneş alerjisi bulunan bireylerde kurdeşen belirtileri görülmektedir. Güneş alerjisi hakkında daha detaylı bilgiye Güneş alerjisi başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Kurdeşen Hastalığı Tedavisi Nedir? Kurdeşen Nasıl Geçer?
Kurdeşen genelde kendi geçen bir hastalık olsa da şiddetli durumlarda mutlaka bir doktora görünmelidir. Doktor şikayetlerinizi dinledikten sonra kesin tanıyı koyabilmek adına alerji ve immünoloji uzmanlarından birkaç test uygulamasını isteyebilir bu sayede kesin teşhis konulabilir. Tedavisinde genelde kaşıntıyı ve yanmayı geçirmek adına bir takım alerji ilaçları verilebilir. Yukarıda belirttiğimiz ek belirtilerde baş gösterdiyse ivedi bir şekilde en yakın hastaneye veya doktora başvurmanız gerekmektedir.