
Kulak enfeksiyonu nedir sorusunun cevabı hem yetişkinleri hem de çocukları etkilemektedir. Tıbbi olarak kulak enfeksiyonu, bakteriyel veya viral bir enfeksiyon orta kulağı, kulağınızın kulak zarının hemen arkasındaki kısımlarını etkilediğinde ortaya çıkan durumdur. Kulak enfeksiyonları iltihaplanma ve orta kulakta sıvı birikmesi nedeniyle ağrılı olabilir. Kulak enfeksiyonu ya da kulak iltihabı, hem yetişkinlerde hem de çocuklarda en sık görülen sorunlardan biridir.
Kulak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Kulak enfeksiyonlarının başlaması oldukça hızlı olabilir, ancak dikkat etmeniz gereken bazı uyarı işaretleri vardır. Çocuklarda kulak enfeksiyonu belirtileri şunlardır:
- Çocuğunuz her zamankinden daha fazla ağlıyor
- Yatarken kulak ağrısı yaşıyor
- Kulakları çekme ihtiyacı hissediyor
- Uyku güçlüğü çekiyor
- Dengesizlik kaybı var
- Baş ağrısı var
- İştah kaybı var
- Seslere veya işitmeye cevap vermede zorluk yaşıyor
Yetişkinlerde kulak enfeksiyonu belirtileri ise şunlardır:
- İşitme kaybı
- Kulaktan sıvının boşalması
- Kulak ağrısı
- Ateş
- Kulakta basınç veya doluluk hissi
- Denge kaybı
Kulak enfeksiyonu belirtileri çeşitli koşulların bir işaretidir. Bu nedenle doğru teşhisi ve hızlı tedaviyi almanız önemlidir. Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuzu aramalısınız:
- Çocuğunuzun kulağından sıvı, kan veya irin geliyor
- Ağır kulak ağrısı
- Bir günden fazla süren belirtiler
Kulak Enfeksiyonu Nedenleri
Kulak enfeksiyonu nedenleri çok çeşitlidir. Ancak kulak enfeksiyonlarının çoğunun nedeni orta kulakta virüs veya bakterilerin olmasıdır. Kulak enfeksiyonları genellikle bir alerji, grip veya soğuk algınlığı hastalığından kaynaklanır.
Geniz Etlerinin İşlevi Nedir?
Geniz etleri, bağışıklık sisteminizin aktivitesinde rol oynayan burun arkasındaki iki minik doku pedidir. Bu rol onları şişliğe, enfeksiyona ve enflamasyona açık hale getirebilir. Östaki tüp açıklıklarına yakın oldukları için, geniz eti şişmesi, orta kulak enfeksiyonlarına neden olan tüpleri tıkayabilir.
Kulak Enfeksiyonu Komplikasyonları
Çoğu kulak enfeksiyonu uzun süreli komplikasyonlarla sonuçlanmaz. Bununla birlikte, sürekli enfeksiyonlar ve sıvı birikimi, konuşma ve gelişimsel gecikmeler, işitme bozukluğu, kulak zarının yırtılması ve enfeksiyonların yayılması da dahil olmak üzere ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Siz veya çocuğunuzun kulak enfeksiyonu semptomları varsa, mutlaka bir hekime başvurarak konuyla alakalı detayları öğrenin.
Yetişkinlerde En Sık Görülen Kulak Enfeksiyonu Türleri
Kulak enfeksiyonları kronik veya akut olabilir. Akut kulak enfeksiyonu ağrılıdır ancak süresi kısadır. Kronik kulak enfeksiyonları düzelmez veya birçok kez tekrar eder. Kronik kulak enfeksiyonları orta ve iç kulakta kalıcı hasara neden olabilir. Yetişkinlerde gelişen iki tip kulak enfeksiyonu vardır ve şu şekildedir:
Dış kulak enfeksiyonu: Bu tür kulak enfeksiyonu yüzücüler arasında daha sık görülür ve yüzücü kulağı veya kulak yolu iltihabı olarak da bilinir. Dış kulak enfeksiyonunun neden olduğu ağrılı durumdur. Yüzerken kirli su, bakteriler ve diğer mikroorganizmalarla birlikte kulağa sıkışarak enfeksiyona neden olur. Bu tip kulak enfeksiyonu yetişkinlerde daha sık görülür.
Akut orta kulak enfeksiyonu: Bu tür kulak enfeksiyonu, püskürtme boşaltımının zorlaşması ve östaki tüpünün daha küçük olması nedeniyle çocuklarda daha sık görülür. Yetişkinlerde akut orta kulak enfeksiyonu gelişiminde risk faktörleri şunlardır:
- Alerjiler
- Sinüzit
- Viral enfeksiyonlar
- Sigara içme
- Hava yolculuğu
Yetişkinlerde çoğu kulak iltihabı belirtileri sonrasında, oral steroidler olsun olmasın, antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Sık orta kulak enfeksiyonu geçiren erişkinler, deneyimli bir uzmanın yardımını almalıdır.
Çocuklarda Kulak Enfeksiyonları Hakkındaki Efsaneler
Kulak enfeksiyonlarına genellikle bir çocuğun orta kulağında tıkanan sıvı neden olur. Bu, küçük çocuklarda sık görülen bir sorundur. Sıvı birikimi kötü östaki tüp işlevinden kaynaklanmaktadır. Östaki tüp burun arkasından orta kulağa kadar uzanır. Orta kulaktaki sıvı, çocukların duymasını zorlaştırır ve bu da konuşmanın ve dil gelişiminin bozulmasına neden olabilir. Buna ek olarak, sıvı boşalmadığından tekrar tekrar enfekte olur. Çocuklarda kulak enfeksiyonları ile ilgili bazı yaygın efsanelerse şunlardır:
Her Kulak Ağrısı Kulak Enfeksiyonudur
Pek çok şey kulak ağrısına neden olabilir. Baş ağrısı, boğaz ağrısından kaynaklanabilir.
Antibiyotikler Tüm Kulak Problemlerini Çözerler
Antibiyotikler bakteri öldürür, bu doğrudur. Ancak, sıvı boşalmazsa, çocuğun vücudu enfeksiyona neden olan daha fazla bakteri üretecektir. Antibiyotik ilaçlar mevcut enfeksiyonu tedavi ederler, ancak altta yatan sorunu tamir etmezler.
Kulak Tüpleri Kulak Enfeksiyonlarına Yardım Edemezler
Çoğu durumda, kulak tüpleri , bir çocuğun kulağının, olması gerektiği şekilde çalışmasına yardımcı olan şeydir. Kulak tüpleri, altta yatan sorunun giderilmesinde genellikle etkilidir.
Antibiyotikler Herkes İçin Gerekli Değil
Antibiyotikler öncesi dönemde, kulak enfeksiyonları menenjit oluşturabileceği için tehlikeli idi. Bugün antibiyotiklerle, bu nadirdir. Antibiyotikler mevcut enfeksiyonu iyileştirir, bu nedenle bunların kulak enfeksiyonlarını tedavi etmek ve diğer komplikasyonları önlemek için kullanılması önerilir.
Artık Kimse Kulak Tüpleri Kullanmıyor
Kulak tüpleri küçük çocuklar için çok iyi çalıştığı için hala yaygın olarak kullanılırlar.
Kulak Tüpleri Sadece Enfeksiyonları Çözümler
Tüpler östaki tüpünü destekler, böylece kulak düzgün şekilde çalışabilir. Tüpler, kulaklarında kalıcı sıvı bulunan çocukların daha iyi duymalarını sağlar. Çocuklar duyamıyorsa konuşma ve dil gelişimi ile ilgili zorluklarla karşılaşabilirler. Kulakta kalıcı sıvı olması durumunda, başka zorlukları olan veya öğrenme gecikmeleri olan çocuklar da tüplerden yararlanır.
Kulak Enfeksiyonu İle Uçağa Binmek Güvenli Mi?
Kalkış, iniş ve basınçlı kabinin kulaklarınızı rahatsız ettiğini biliyoruz, ancak bir enfeksiyonunuz varsa ne olacak? Kulak enfeksiyonuyla uçmak, işitme duyunuza zarar verir mi?
Östaki borusu, orta kulağı burnunun arka tarafına bağlayan dar bir kanaldır. Amacı, kulak basıncını dengeye getirmek ve orta kulaktaki basıncın da aynı olmasını sağlamaktır. Basınç dengelenmediğinde ağrıya ve bazı durumlarda geçici işitme kaybına neden olur. Kulak basıncında hızlı bir değişiklik olduğunda, genellikle yüksek tırmanışlar, yüksek dağlarda sürüş ya da uçma sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklar görülebilir.
Şişmiş veya engellenen östaki tüpü, kulaklarınızın basıncı dengeye getirmekte zorlanır. Tüp bloke edildiğinde, kulak zarını uzatan küçük bir vakum oluşturur. Tüp bloke kalırsa, sıvı, vakumun üstesinden gelmek ve basıncı hafifletmek için toplanır. Sonuç, seröz otitis veya aero-otitis olarak adlandırılır. Östaki tüpünüzün tıkanması için çeşitli nedenler vardır. En yaygın nedenlerden bazıları şunlardır:
- Soğuk algınlığı
- Sinüs enfeksiyonları
- Burun alerjileri
- Burun tıkanıklığı
- Kulak enfeksiyonları
Çocuklar, yetişkinlerden daha dar ve düz tüplere sahiptir, bu da sıvıların boşaltılmasını zorlaştırır.
Mümkünse, sizin veya çocuklarınızın bir kulak enfeksiyonu veya sinüs enfeksiyonu geçirdiğinde uçmaktan kaçınmak en iyisidir. Bunlar östaki tüplerini bloke ederek kulak zarına ek baskı uygularlar. Kulak zarında sürekli artan bir baskı söz konusu olduğunda, yırtılabilir. Kulak iltihabı ile uçarken çok acı verici ve rahatsız edici olabilir.
Bir kulak enfeksiyonu ile uçmak zorunda kalırsanız yapmanız gereken ilk şey iyileşmek için kendinize bir şans vermek için daha sonra bir uçuş ayarlamak olmalıdır. Bununla birlikte, bu her zaman mümkün değildir ve bazen bir kulak enfeksiyonuyla uçmak kaçınılmazdır. Eğer öyleyse, uçağa binmeden önce doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekmektedir.