
Kripto Para Nedir? Kripto Paraların Geleceği Nasıl Olacak?
Kripto Para Nedir?
En basit tanımıyla dijital para birimlerine verilen genel bir isimdir. Kripto para nedir sorusunun cevabını anlayabilmek, geniş bir literatüre hakim olan bu alanda ki Kriptoloji, matematik, Blokchain, mining, coin, dijital gibi nitelemelerinde ne anlamlara geldiğini öğrenmekle mümkün olabilir. Kriptoloji bu konuda en sık duyduğumuz ve belki de en fazla bilgi sahibi olduğumuz alandır.
Kriptoloji Nedir?
En temel açıklamasıyla Kriptoloji şifreleme ile ilgilenen bilimdir. Rakamlar, yazılar ve benzeri olarak tüm mesajlardan oluşan herhangi bir verinin, farklı özelliklere ve belirli bir sisteme sahip olacak şekilde şifrelenerek başka tür bir veriye dönüştürülmesi Kriptoloji’ nin ilgi alanıdır. Şifrelenmiş bu yeni veri, ulaşması gereken alıcıya ulaştığında, hangi sistemle şifrelendiyse, bu sisteme göre çözümlenmesiyle gerçek veriye ulaşılabilir. Elbette çözümlenmesi için hangi sistemle şifrelendiğinin bilinmesi gereklidir. Binlerce yıla uzanan bir geçmişe sahip olan kriptoloji, bu uzun süre içerisinde, sürekli olarak gelişerek, günümüzde kullanılan seviyeye ulaşmıştır.
Dijital Para Birimi Nedir ?
Aslında internet ve bilgisayarların yaşamlarımızda aldığı önemli ve vazgeçilmez yerle birlikte, dijital para, sanal para gibi terimleri sıkça duymaya başlamıştık. İnternet üzerinden banka hesapları, banka veya kredi kartları kullanarak yaptığımız tüm alışveriş veya fatura ödemeleri de aslında bir sanal veya dijital para olarak düşünülmelidir. Ancak Kripto para birimlerinden farklı olarak, var olan somut bir banka hesabında ki Türk Lirası veya Dolar, Euro gibi döviz cinsinden paramızı ya da bankaların bizlere sağladığı Kredi içeren kredi kartlarında ki para birimlerimizi, internet aracılığıyla kullanabilmemizdir. Bu türlü bir ödeme yapıldığında da 24 saat açık olmamasına rağmen, bankalar arasında birimler sayısal olarak karşı tarafa aktarılarak bir tür sanal veya dijital para oluyorlar. Kısaca internet ağında kullanabilmemiz için sahip olduğumuz paramız veya kredimizi kullanabilmemiz için bankacılık sisteminin sunduğu bir hizmet haline dönüşüyor. Ancak kişisel verilerin güvenliğinin sağlanabilmesi için gerekli güvenlik önlemleri ve çeşitli şifreleme ( Kriptoloji kullanılarak) yöntemlerinin kullanılması zorunlu hale geliyor. [ilgiliicerik icerik_id="11484"]
İnternetin yaygın şekilde kullanılmaya başlanması, ticari olarak sağladığı katkılar derken, bu sistemin hızına ve yapısına uygun olarak para birimlerine de ihtiyaç duyulmaya başlandı. Bu durum yeni nesil dijital para birimlerinin de ortaya çıkmasına ve internet aleminin şanına yaraşır bir hızla da gelişmesine neden oldu. Yeni nesil dijital para birimleri, önceki sisteme benzer mantıkla çalışıyorsa da, en büyük farkı para birimlerinin herhangi bir merkezi irade veya ülke tarafından oluşturulmaması ve doğrudan denetlenememesidir. Bu durum dünya ekonomisinin, sürekli globalleşmeye devam eden sistemine aykırı bir duruş sergilediği gibi, zaten pek çok kritere göre hassas olan ülkeler arasında ki ekonomik deneğeler açısından da yararlı olarak görülmüyor.
Coin Nedir?
Kripto para birimlerine verilen diğer bir isim olan coin’ in tam karşılığını “ para “ olarak açıklayabiliriz. Farklı sistematik ve şifrelenme yöntemlerine tabii olarak hazırlanan ve kullanıcıya sunulan para birimlerinin sonunda veya başında tanımlayıcı birim “ coin “ dir. En sık duyduğumuz ve aslında Kripto para birimlerinin ilki olan Bitcoin’ de de olduğu gibi.
Kripto Para Sistemi Nasıl Çalışıyor?
İnternetin dünya genelinde olağanüstü bir hızla yaygınlaşmasına paralel olarak oluşan kullanıcı sayısı ve bu kullanıcıların bu yeni iletişim sisteminin sınırsız olarak sunabileceği hizmetlere kolay ve hızlı bir şekilde erişebilmesi amacıyla, yeni birçok uygulama, yazılım ve sistem geliştirilmesi de kaçınılmazdı. Ancak her yeni gelişme, sistem, uygulama ve yazılım, internetin yapısal olarak çok daha kullanışlı hale gelmesini sağlarken, somut dünya ile bu sala dünyanın birbirine bağlanabilmesi noktasında, özellikle para alışverişi noktasında sorunlar yaşanıyordu. Günümüzde de devam eden bu sorunlara paralel olarak, var olana para birimlerinden farklı olarak, herhangi bir ülke veya otoriteye bağlı olmayan ilk kripto para “ Bitcoin“ 2009 yılında geliştirilerek kullanıcılara sunuldu. Sunulduğu ilk zamandan itibaren kullanıcılar tarafından çok yoğun ilgi gördü ve kısa süre içerisinde de yoğun şekilde kullanılmaya ve üretilmeye başlandı. Aslında zaten kullanıcı temelli bir yapıya sahip olması, kullanıcılar tarafından sahiplenilmesin de büyük bir rol oynadığını söylemek yanlış olmaz.
Kripto Para Nasıl Üretilir?
Kullanıcı temelli yapıya sahip olan tüm Kripto para birimleri, yine kullanıcılar tarafından üretilen bir modele sahip. “Mining adı verilen, madencilik olarak açıklayabileceğimiz bir yöntemle, gerçek dünya da altın veya değerli metallere kazarak ulaşmak, yani madencilik yapmakla benzer bir mantık kullanılıyor. Her Kripto para birimi, başlangıçta belirli bir sınıra sahip olarak kullanıcıya sunuluyor. Örneğin “Bitcoin” 21 Milyon birim olarak kullanıcıya sunuldu ve aradan geçen yıllar boyunca hedeflenen biçimde piyasaya, madenciler ( Mining) yoluyla sürüldü. Günümüzde 16 Milyon Bitcoin piyasada dolaşıyor ve giderek madencilik yoluyla üretilmesi daha zor bir hale geliyor, bu duruma paralel olarak da her geçen gün daha fazla değer kazanmaya ve daha küçük birimler de kullanılmasına devam ediliyor. [ilgiliicerik icerik_id="11499"]
Kripto Para Güvenilir mi?
Güvenilir bir hizmet sunabilmek aslında kripto para için vazgeçilmez bir önkoşuldur. Herhangi bir merkeze bağlı olmayışı nedeniyle, kullanıcılar tarafından tercih edilebilir olması için güvenliği en üst seviyede olması zorunludur. Bu anlamda büyük başarılar gösterdikleri de bilinen bir gerçek. Bununla birlikte her şeyde olduğu gibi bu konuda da kurallara uymak gereklidir. Örneğin kripto para için belki de en büyük tehlike kullanıcılarının fiziksel bilgisayarlarında oluşabilecek güvenlik açıkları veya oluşabilecek teknik arızalardır. Bilgisayarda bulunan ve sanal cüzdanlara aktarılmamış olan ve offline olarak tabir edilen kripto paralar, bilgisayarlarda oluşan sorunlar nedeniyle yaşanan çökmeler veya hacklenme gibi durumlarda kaybedilebilir. Bununla birlikte risk oranı hacklenmiş bir bilgisayarda ki banka bilgilerinin çalınmasından daha yüksek değildir.
Kripto Paraların Geleceği
Kripto paraların oluşturduğu benzersiz yapı, herhangi bir otorite tarafından takip edilememesine neden olur. Aslında bu kadar büyük rağbet görmesinin nedenlerinden biri de budur. Bu durum özellikle gayri resmi para akışı için çok elverişli bir atmosfer oluşturmasına neden oluyor. Kara paraların aklanması veya saklanması, kaçırılan vergiler saklanması hatta vergi kaçırma ve bilumum illegal şekilde elde edilmiş paraların, takip edilme olanağı olmadan saklanması gibi devletler gibi merkezi otoriteler tarafından kabul edilebilir bir durum değil. Bu sebeple Kripto para konusunda sürekli yeni girişimler, sivil toplum örgütleri, bankacılık ve finans çevreleri tarafından yoğun baskılar oluşturuluyor.
Bununla birlikte sağladığı veya sağlayabileceği çeşitli yararların da göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bu sebeple yapısal değişiklikler ortaya çıksa bile ( ki özellikle otoritelere bağlı olma konusunda çok büyük bir değişiklik olacağını sanmıyoruz ) kripto para, çok yakın bir gelecek de diğer tüm para birimlerinin yerine geçebilecek kapasiteye sahip gibi görünüyor. Bu konuda Birleşmiş Milletler düzeyinde bazı toplantılar gerçekleştirile dursun, diğer yandan, dünya ekonomisinde söz sahibi diğer tüm devletler ve topluluklar yeni Kripto paralar için çeşitli hazırlıklar yapıyor ve gizli şekilde bazı paralara destek veriyorlar. Bu nedenle orta veya uzun vade de Kripto paranın, dünya ekonomisinin ana dinamiklerinden biri haline geleceğini söylemek çok büyük tahmin yeteneği gerektirmiyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.