
Kendi işinin sahibi olmak isteyenler ve
KOSGEB tarafından verilen hibe kredisinden yararlanabiliyor. Bu yazımızda KOSGEB kredi başvurusu nasıl yapılır? KOSGEB kredisi kimlere verilir? KOSGEB kredi şartları nelerdir? gibi akıllarda oluşan soru işaretlerinin tümünü cevaplamanızı sağlayacak bilgileri derledik.
KOSGEB Nedir?
KOSGEB, Türkiye’de işletmelerin rekabet seviyelerinin yükseltilmesi, araştırma, geliştirme, ihracat, markalaşma aşamalarına destek verilmesi amacı güderek kurulan bir devlet kurumu niteliğindedir.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olan bir kurum konumunda yer alan KOSGEB, tüzel kişiliğe sahip olduğu gibi, Girişimcilik Destek Programı kapsamında 50 bin liraya kadar hibe kredisi sunar ve 100 bin liraya kadar faizsiz kredi imkanı sağlar.
KOSGEB Kredisi Nasıl Alınır?
İşletme kurmak isteyen girişimcilerin en büyük sorunları arasında sermaye bulunur. KOSGEB, bu probleme el atarak, iş planları hazır bulunan girişimcilere hibe kredisi ve faizsiz kredi gibi seçenekler sunarak yardımcı olur. KOSGEB kredisi alabilmek için ise belirli şartların yerine getirilmesi gerekir.
KOSGEB kredisi almanın ilk kademesinde KOSGEB’e kayıt olmak vardır. KOSGEB’e ait resmi internet sitesini ziyaret ederek, ilk başvuru sayfası üstünden kayıt oluşturulabilir. Başvuru sonucu ise mail adresi üstünden ya da KOSGEB’in Ankara Mamak’ta yer alan merkez ofisinden öğrenilebilir.
KOSGEB’de Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri
KOSGEB’in hibe kredisinden yararlanabilmek adına gereken kayıt işleminin tamamlanmasının ardından Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi alınması gerekiyor. KOSGEB tarafından bu eğitim ücretsiz bir şekilde sunulurken, eğitimin toplam süresi ise 70 saati aşmıyor.
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne katılmaktan ziyade bir diğer yöntem ise girişimcilik dersi görmek. Herhangi bir yerde girişimcilik dersi görüldüyse bu durumu KOSGEB’e bilgiren kişiler söz konusu eğitimi almadan bir sonraki aşamaya geçebiliyor. Girişimcilik dersini ise minimum 56 saat görmüş ve dersten başarılı olarak geçilmiş olması gerekiyor. Eğitimin ardından başarılı olan herkese girişimcilik sertifikası veriliyor.
KOSGEB İş Planı Nasıl Hazırlanır?
Girişimcilik sertifikasının alınmasının ardından KOSGEB tarafından verilen hibe kredisinin alınabilmesi için KOSGEB’e sunmak adına iş planı hazırlanması gerekiyor.
KOSGEB’in kredi başvuruları esnasında söz konusu iş planına yüksek seviyede önem verdiği bilinirken, başvuru sonucuna bahsi geçen iş planının direk olarak etkisi bulunuyor.
İş planı giriş; giriş kısmında girişimci hakkında genel bilgiler ve kurulması planlanan işletme hakkında genel bilgilere yer verilir.
Girişimci özellikleri; girişimcinin sahip olduğu yetenekler, iş tecrübeleri, eğitim bilgileri ve hedeflerine bu alanda yer verilir.
Kurulacak işletmenin özellikleri; kurulacak olan işletmenin hangi yasal statü içerisinde olduğu, ortaklık yapısı hakkında bilgi ve işletmenin özellikleri bu bölümde sunulur.
Sektörün talep durumu; iş fikrine piyasa genelindeki talebin seviyesi ve rakip olan işletmelerin özelikleriyle sektörün genel durumu hakkında bilgi bu bölümde sunulur.
Pazarlama planı; işletmenin kuruluşuyla beraber takip edilecek olan pazarlama planı, reklam kampanyaları, rakip analizleri ve sektörün genel durumu hakkında bu bölümde bilgi verilir.
Ürün, hizmet süreci ve tedarik kanalları; bu bölüm içerisinde işletme tarafından verilecek hizmetin üretimindeki süreç ve tedarik kanalları detaylı bir şekilde anlatılır.
Finansal plan; bu bölümde ise işletme için gerekli olan sermaye, hizmet veya ürün adına gereken ilk harcamalar ve kazanç dönüşümleri belirtilir.