Sağlık

Kortizon Nedir?

Kortizon halk arasında diğer adı ile böbrek üstü bezlerinde meydana gelen bir hormon türü olarak bilinir. Kortizonun en önemli görevlerinden birisi insan vücudu içerisinde kan ve şekerin birleşimi sayesinde vücuda en gerekli olan proteinin parçalanarak dağılmasını sağlamaktır. Kortizon gün içerisinde bireylerde farklılıklar ve değişiklikler göstermektedir. Gün içerisinde kortizon vücut haznesinde salgıladığı hormonlar sayesinde kan seviyesini, şekeri ve bununla beraber gerekli yapı taşlarının düzene girmesini sağlar. Kortizon oranı arttığı sürece vücut ısısında bir takım değişiklikler gözlemlenebilir. Kortizon zayıf kişilerde ve kilolu kişilerde farklı izlenimler gösterirken kilolularda ise kortizon miktarının daha fazla artış gösterdiği söylenebilir.

Kortizon Nedir?

Ödemin oluşması genellikle kortizon hastalarının kullandığı ilaçların dozu ile alakalı olduğu belirtilir. Kortizonun en çok arttığı saatler genellikle sabah saatleri olup oldukça rahatsızlık vericidir. Uyku esnasında vücudun saatlerce hareketsiz kaldığı dönemler içerisinde kortizon salgısı daha fazla artış gösterir. Stresinde arttığı dönemlerde yani bir bakıma sinirli anlar içerisinde bu miktar diğer günlere oranla daha da artabilir. Böbreküstü bezlerinde salgılanan kortizon fazla artış gösterdiği durumlarda bu kişilerde özellikle istem dışı rahatsızlıkların da gösterdiği bilinmektedir. Bu esnada vücudun herhangi bir bölümünde ağrı hissedilebilir. Şişkinlikler ve çeşitli morarmalar deri üzerinde belirerek kişiyi rahatsız edebilir. Bu durumda böbrekler bundan inanılmaz derece olumsuz etkilenir. Bunun fark edildiği anlarda hemen en yakın bir hastaneye giderek doktorunuza başvurabilirsiniz. Önlem alınmadığı takdirde hastalık daha da ilerleyerek diğer organların da etkilenmesi söz konusudur. Kortizonun vücutta ödem yaratması durumunda ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Kortizon her insanın vücudunda mutlaka vardır. Böbreküstü bezleri salgılandıkça bu hormonda da artış gözlemlenir. Bu yüzden kortizonu vücuttan tamamen atmak hiçbir şekilde mümkün olmamaktadır. Kortizon dengesini sağlamanın tek yolu ise yediklerimiz ve içtiklerimize dikkat etmekten geçer. Bunlara dikkat ettiğimiz sürece vücut bu hormonu dengeleyecek ve sağlıklı işlemesini sağlayacaktır. Özellikle böbrek hastalarının besinlerine daha dikkat etmesi ve sıvı tüketimlerini zamanında yapmaları gerekmektedir. Böbreklerin daha sağlıklı bir şekilde çalışması için bol miktarda sıvı tüketilmeli ve bunun yanında meyve ve sebze tüketimini de buna bağlı olarak yapmak gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu