Karşı tarafa çeşitli manipülasyon teknikleri uygulayarak istediğinizi yaptırabileceğiniz gaslighting, oldukça korkunçtur. Psikologların da sıklıkla kullandığı bir kelime olan gaslighting tekniği , bir tiyatro oyunundan esinlenilerek üretilmiştir. Kelimenin çevirisi “gaz lambası”dır.
Gastlighting Nedir?
Bu yönteme bir teknik demek esasen yanlıştır. Çünkü bu yöntem genellikle kötüye kullanılarak psikolojik işkenceye dönüşür. Gastlighting, 1930’lı yıllarda Jack ve Bella isimli gaz lambası ile aydınlanan bir evi anlatan bir tiyatro oyunudur. Bu oyuna göre; Jack Bella’nın psikolojisini bozarak kendine aşık etme çabasıdır. Jack, Bella’yı kendine aşık etmek için her gün gaz lambasını bir miktar kısarak Bella’yı delirtmeye çalışır.
Günlük hayatta da gaslighting tekniği, cellatlarına aşık olanların sendromudur. Karşı tarafı, kendinden şüphe ettirerek deli ya da yalancı olduğuna inandırma amaçlanır.
Gastlighting Yöntemleri Nelerdir?
Gastlighting’in en önemli tekniği, kişiye kendini kötü hissettirmektir. Genellikle karı-koca ya da sevgililik döneminde gaslighting uygulayan kişilere rastlanır. Özgüveni düşük erkekler ya da kadınlar, hayatlarındaki insanları kendine bağlamak için birçok yanlış davranışta bulunur. Gastlighting tekniği uygulayan kişilerin başlıca yöntemleri şunlardır:
- Karşı tarafa durmadan hakaret etmek,
- Karşı tarafı çirkin olduğuna inandırmak,
- Karşı tarafın kendini kötü hissetmesine yol açmak,
- Karşı tarafın özgüvenini kırmak,
- Eşyaların yerini değiştirerek kişiye yanıldığını hissettirmek,
- Zamanla yapılan her şeyin kendisinin iyiliği için olduğuna inandırmak.
Gastlighting Tekniği Uygulandığını Anlamanın Yolları
Gastlighting uygulayan kişiler genellikle en güvendiğiniz insanlardır. Size kendinizi güvende hissettiren bu insanların, böyle bir psikolojik işkence uygulayacağını aklınızın ucundan bile geçirmezsiniz. Fakat, aşağıda belirteceğimiz şeyleri yaşıyorsanız size de gaslighting uygulanıyor olabilir. Mutlaka bir psikolojik yardım almanız gerekir. İşte gaslighting uygulanıp uygulanmadığını anlamak için kendinize sormanız gereken sorular:
- Kendiniz geçmişe göre baktığınızda özgüvensiz hissediyor musunuz?
- Karşınızdaki insan size sık sık iyiliğiniz için de olsa eleştirel bir tutum sergiliyor mu?
- Kendinizi seviyor musunuz?
- Kendinizi aşağılıyor musunuz?
- Kendinizi durmadan pişman ya da hata yapmış gibi hissediyor musunuz?
- Durmadan özür dilemeniz gerekiyor mu?
- Tek başınıza karar alabiliyor musunuz?
- Her konuda karşı taraftan izin almanız gerekiyor mu?
- Etrafınızdaki insanlar ilişkiniz hakkında ne düşünüyor?
- Etrafınızdaki insanlar size zarar veriyor mu?
- İçinize kapanık mısınız?
- Sosyalleşmekten hoşlanmıyor musunuz?
Eğer bu soruların birden fazlasına cevabınız “evet” ise size gaslighting uygulanıyordur.