
Ev sahibi olmak isteyenlerin düşündüğü yollardan biri konut kredisine başvurmaktır. Belli bir birikim ve mal varlığı bulunmadığı takdirde borçlu hale gelmeden ev almak oldukça zordur. Bir evin bütün bedeli üstünden borçlu halde olmak belli bir tasarruf planını beraberinde getirirken, ev sahibi olunmadan önce birikim yapılması ve birikimin konut alırken peşinat olarak kullanılması gerekir.
Barınma ihtiyacının giderilmesi adına ev sahibi olmak büyük önem taşırken, seneler boyunca kiracı konumunda hayatı idame ettirmek çok sayıda problemle karşı karşıya kalmak anlamını taşır. Kişiler kendilerine ait olmayan bir eve masraf yapmayı gereksiz görürken, bu konuda masraf yapmak isteyenlerin ise ev sahibiyle anlaşması gerekir.
Bu kapsamda konut kredileri bankaların ve devletin girişimlerinden biri olarak bilinirken, evin ipotekli hale getirilmesi garantisi verilerek kişiler bütçelerine uygun bir ev sahibi olabilir. Konut kredilerinde vade avantajı bulunurken, bu çerçevede ev sahibi olmak isteyenler uzun vadelerde kredi çekerek kira öder şekilde kendi evlerine sahip olabilirler.
Konut Kredisi Nedir?
Genellikle bir ev sahibi olma düşüncesi insanların ilk hayalleri arasında bulunurken, bu durumun sebebi ise geleceklerini güvende hissetmektir. Kirada oturan kişiler ev sahibi olma yolunda daha çok hayal kurarken, bankalarda bu kişileri ev sahibi yapabilmek adına konut kredisi adı altında kredi verirler.
Bankalar haricinde ev sahibi olabilmek adına çeşitli yollar bulunsa da insanların ilk tercihleri konut kredisine yönelmektir. Banka vasıtasıyla alınan evin tapusunun kişinin kendi üzerine olması bu durumun ilk nedenleri arasındadır.
Konut kredisi, tüketiciler tarafından kullanılan, alınması düşünülen evin belirli bir teminata bağlandığı ve bankaların çeşitli seçenekler sunarak sağladığı kredilerdir.
Konut Kredisi Türleri
Konut kredileri 1-20 sene aralığında çeşitli vade seçeneklerinde olabileceği gibi, bunun yanı sıra faiz oranlarındaki değişik uygulamalar doğrultusunda farklı türleri de bulunur. Söz konusu türler, sabit, değişken, artan ve azal faizli şeklinde sıralanırken, bu türlerin haricinde bankaların kapsama alanları doğrultusunda daha çeşitli türlerde görülebilir.
Sabit faizli konut kredisinde, en fazla kredi vadesi 240 aydan oluşurken, bu kredide kişiye uygun ödeme planı oluşturulur. Bankalarda geçerli kabul edilen sabit faiz oranları üstünden hesaplama yapılırken, bu kredi türü sadece mesken alımlarında ve gerçek kişilerce kullanılır.
Alınması planlanan konutun ekspertiz değerinin en çok yüzde 80’lik dilimine kadar kredi kullanılabilirken, kredi taksitlerinin bir ya da daha fazlasının erken ödenmesi talep edilmesi halinde kalan vade 36 aydan fazla değilse anapara miktarının yüzde 1’lik diliminin, 36 aydan fazla ise yüzde 2’lik diliminin üstüne çıkmayacak şekilde masraf talebinde bulunulur.
Özel ödemeli konut kredisi, kişinin gelirinin senenin belirli dönemlerinde değişken olması ve vade süresince belli dönemler içerisinde kişinin kendi belirleyeceği miktarlarda ara taksit ödemesi gerçekleştirmek istediği durumlarda kullanılır.
Ara ödemeli konut kredisi, belirli zaman dilimlerinde ikramiye, prim şeklinde ek gelir sağlayan kişilere avantajlı koşullar sunarken, söz konusu türde tercihler doğrultusunda belirlenen aralıklarda ara ödemeler gerçekleştirilir.
Azalan taksitli konut kredisinde, kişiler ilk aşamada yüksek taksit ödeyip ilerleyen aşamalarda ise taksitleri düşürebilirken, artan taksitli konut kredisinde bu durum tam tersi olarak işler.
Konut Kredisindeki Uygulamalar
İnsanların temel ihtiyaçları arasında yer alan barınma ihtiyacının tam anlamı ile giderilmesi hususunda herkes şanslı değildir. Ev sahibi konumunda bulunan insanların, yatırım amacı taşımadıkları müddetçe bu tarz bir ihtiyaçları genellikle olmaz. Kirada oturan insanlar içinse durum tümüyle farklıdır. İhtiyaçlarını giderebilmek adına kiracı niteliğinde ödeme yapan kişiler, bu durum yerine alternatif yollara başvurarak konut sahibi olmak isterler.
Konut fiyatları dikkate alındığında, söz konusu rakamların günümüz şartlarında biriktirilmesi pek mümkün olmadığı gibi biriktirmek isteyenler için bu durum uzun bir zamana yayılabilir. Ev sahibi olmak isteyenler için bankalar tarafından sunulan fırsatlar kişilerin konut sahibi olmalarını kolaylaştırırken, bankaların ihtiyaçlara karşılık verme isteği sonucunda bankalar, ev sahibi olmak isteyenler için krediyi konut kredisi adı altında kişilere sunuyor.
Konut kredilerinin kullanımı durumunda ödeme seçenekleri uzun vadelere yayılırken, 5 ila 30 sene aralığında değişkenlik gösteren vadeler, müşteriler adına uygun seçeneklerin sunulmasını sağlıyor.
Söz konusu konut kredisi kullanıldığında bankalar alınacak evin üzerine bir rehin koyarak, kredinin ödemesinin bitiminde bu rehini kaldırır.
Bu durum ise kredi kullanımlarında sık sık karşılaşılan kefil problemine bir çözüm olurken, konut kredilerinde herhangi bir kefil isteme durumu olmuyor.
Konut Kredisine Başvurmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Konut kredisi almak isteyen kişilerin bazı şartları taşımaları gerekiyor. Bu krediye sahip olmak isteyen kişilerin 18 yaşını doldurmuş olmaları birinci öncelik olarak belirtiliyor. Bankalar konut kredisinde eve ipotek koysa dahi kişilerin kendilerine ait bir gelirlerinin olmasını istiyor.
Ayrıca bankalar evin alınabilmesi için gereken tüm miktarı karşılamazken, ev almak isteyenlerin belirli bir birikiminin olması ve söz konusu birikimin alınacak olan evin fiyatının 4’te biri kadar olması gerekiyor.
Konut Kredilerinde Faiz Ne Kadar?
Konut kredisi denilince akıllarda oluşan ilk soru faizlerin ne kadar olduğudur. Bankaların konut kredileri üstündeki faiz oranları değişkenlik gösterirken, bunun yanı sıra bankaların kendi içlerinde vade durumu da değişken olabiliyor. Kısa vadeli ve uzun vadeli kredilerin faiz oranları aynı değilken, konut alırken ödenecek olan faizlerin kredi adına ödenmesi gereken bir masraf olduğu bilincinde olunması gerekiyor.
Konut yapı ruhsatı hakkında bilgi almak için bu yazımızı okuyabilirsiniz!
Konut Kredisi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Kredi kullanmak oldukça önemli bir eylemdir. Borç olarak alınan paranın hangi şartlarda alındığı ve nasıl ödeneceğinin bilinmesi gerekirken, konut kredisi alırken dikkat edilmesi gereken hususlar sizler için derledik.
Banka Seçimi
Sadece konut kredisi alırken değil, bankalara herhangi bir kredi talebinde bulunulurken de banka araştırması yapılması gerekir. Bankaların şartları kredilerde değişkenlik gösterirken, kredi almadan önce bütün bankaları karşılaştırarak bir fikir edinmek, kişiye en uygun seçenekler sunan bankaya karar vermek adına önemli bir husustur. Banka seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar arasında, seçilecek bankanın faiz oranları, geri ödeme yöntemleri, vade, taksit erteleme ve ek maliyetler bulunmaktadır.
Kredi İçin Gereken Evraklar
Kredi kullanılacak bankanın seçimine karar verdikten sonra bankaya giderek kredi isteğinden bahsedilmesi ve bunun sonucunda banka personeli tarafından istenen evrakların eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi gerekir. Kredi almak isteyen kişilerden istenen evraklar arasında genellikle nüfus cüzdanı, sigorta dökümü, alınacak evin tapusunun fotokopisi, gelir belgesi bulunur.