Ekonomi

Konkordato Nedir? Konkordato Nasıl İlan Edilir?

Son dönemde yaşamış oldukları mali sıkıntılar sebebiyle bir çok şirket konkordato ilan etti. Konkordato nedir? Konkordato nasıl ilan edilir? Konkordato ilan etmek için ne yapılır?

Vadesi gelen borçlarını ödeyemeyecek durumda olan bireyler ya da şirketler konkordato ilan edebilirken, bu şekilde bireyler ya da şirketler borcu olduğunu ve bir süre zaman istediğini dile getiriyor. Konkordato ilanının kabul edilmesi halinde, alacaklılardan hiç biri geçici bir süre boyunca borçluya herhangi bir işlem yapamıyor. Konkordato, borcu olanlara devlet tarafından sağlanan güzel bir destek olarak bilinirken, bu süreci suistimal eden kişilerde bulunabiliyor.

Konkordato Ne Demek?

Şirketlerin ya da bireylerin, alacaklı olan kişilere borçlarını ödeyemedikleri durumlar adına oluşturulan sistem olarak nitelendirilen konkordato, kısa bir deyim ile borç yapılandırma anlaşması olarak da bilinir.

Konkordatoya Kimler Başvurabilir?

Borçlarını düzenleyebilmek ve bu şekilde de borçlarını ödeyebilmek adına zamana ihtiyaç duyan bireyler ya da kişiler konkordatoya başvuruda bulunabilir.

Konkordato masrafı; şirketlerin büyüklüğü doğrultusunda değişkenlik gösterebilirken, alınacak bağımsız denetim raporunun masrafları ve avukatlık ücretleri olarak 100 bin ila 200 bin TL aralığında ücret ödenir. Bunun haricinde şahıslarda ise bu ödeme 10 bin ila 20 bin TL aralığındadır.

İyi niyet; konkordato başvurusu yapanların iyi niyetli olduğu sayılırken, borçluların finansal durumlarını düzelterek iflas halinden çıkmaları ve bunun ardından borçlarının ödemesini yapması söz konusudur.

Dürüstlük; borçluların gerçekten izleyebileceği başka bir yol kalmaması halinde konkordato ilanı yapması gerekir. Bunun haricinde borçluların elinde arazi, ev, araba gibi mal bulunuyorsa bunları satarak borçlarını ödemelidirler.

Söz; borçlu olan kişiler, borçlarının en az yüzde 50’lik diliminin ödemesini yapacağının sözünü vermelidir.

Üçte İki Kuralı; İşin sonucunda konkordato ilanına gden borçlulardan, alacaklı olanların üçte ikisi ne kadar tutarsa o anlama gelir.

Konkordatoda Hacizler Durdurulur Mu?

Konkordato ilanında bulunmak adına başvuru gerçekleştiren ve başvuruları kabul edilen şirketlerde alacaklılar haciz işlemine gidemezken, bankalar ise kredilerini isteyemez. Bu dönem içerisinde bankalara hem ana para hemde faiz ödenmezken, ipotekler satışa çıkarılmaz ve devlet bu şekilde geçici bir biçimde koruma sağlar.

Kefil Olanlar Dikkat

Borçluların konkordatoya gitmesi halinde, bugünkü sistem çerçevesinde borçluya iyi niyet göstererek borcun tümüne kefil olan kişiler tümüyle borçlardan sorumlu hale gelir. Borçlular devlet tarafından koruma altına alınırken, kefiller ise adeta açıkta kalmış olur.

Alacaklıların istemesi durumunda kefil olan kişiye karşı takip yapılabilirken, hacze gidebilir ya da kefilin peşine düşebilirler. Bundan dolayı birine kefil olmanız halinde durumun ne olduğunu öğrenmeniz ve sizden habersiz kefil olduğunuz kişinin konkordatoya gitmemesi için bilgi almanız önemlidir.

Konkordato Süreci Nasıl İşler?

Konkordato ilanında bulunacak kişi ya da şirketlerin Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuru gerçekleştirmeleri, konkordato ön projesini, mal varlığı durumunu gösterir belgeyi, alacaklı listesini ve finansal analiz raporlarını sunması gerekir.

Mahkemenin başvuruyu kabul etmesi durumunda, mahkeme tarafından borçluya 3 ay gibi geçici bir süre verilerek, sürecin düzenli bir şekilde işleyebilmesi adına konkordato komiseri atanır. Mahkeme tarafından verilen geçici süreler en çok 2 ay uzatmaya gidebilirken, mahkemenin sürecin başarıya ulaşmasının mümkün olduğu kararı vermesi halinde borçlulara 1 senelik kesin süre tanır. Komiser raporu ile sağlanan ilave 6 aylık süreyle ise konkordato süreci en çok 23 aylık zaman dilimi içerisinde sonuca varır.

İşlerin yolunda ilerlemesi ve şirketin finansal gücünü kazanması halinde ticari faaliyetler sürerken, aksi bir durumda ise bu süreç iflasa kadar yol alır.

Konkordato Nedir? Konkordato Nasıl İlan Edilir?

Konkordato Ön Projesi Nedir?

Konkordato başvurusu gerçekleştirecek olan şirketler ya da bireyler için en önemli husus ön projedir. Söz konusu ön proje içerisinde şu yöntemler yer almalıdır;

  • Borçlunun borçlarını hangi oranlarda ya da vadelerde ödemeyi öngördüğü,
  • Alacaklıların alacaklarını hangi oranlarda ya da vadelerde sağlamayı hedeflediği,
  • Borcun ödenebilmesi adına yapılması gereken faaliyetler ve sermaye artırımı,
  • Kredi temini gibi borcun ödenmesi hususunda yardımı olacak yöntemler

Denetim Raporu

50 kişiden az senelik personel çalıştıran ve senelik net satış hasılatı ya da mali bilançosundan biri 8 milyon liranın üzerinde olan işletmelerin ön projelerin yanında, SPK ya da Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşlarınca hazırlanan ve konkordato ön projesinde bulunan teklifin gerçekleşmesinin söz konusu olduğunu ifade eden Bağımsız Denetim Raporu ve dayanaklarını projeye eklemek zorundadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu