
Kollajen aşısı, cilt dokusunun temel yapı taşlarından en önemlisi olan kollajen miktarını çoğaltmaya yönelik gerçekleştirilen tedavi yöntemidir. Kollajenler, cilt dokusunun elastikiyetinden sorumlu, esas protein lifleridir. İnsan derisinde yoğun miktarlarda bulunan kollajenin yaklaşık olarak %80’ i Tip I kollajendir. Geri kalan kısmı ise Tip III kollajendir. Bu madde sayesinde cilt dokusunu meydana getiren hücreler esnek, sağlam ve gergin durur. Yaşlanma sebebiyle kollejen dokusunda görülen azalma sebebiyle azalan kollajen yerine konmalıdır.
Kollagen aşısı, fibroblast üretimini harekete geçirir. Bu aşı uygulaması, güvenli olup, herhangi bir yan etkiye sebep olmaz. Çok kısa zamanda çok başarılı geri dönüşler alınmasını sağlar.
Kollajen aşısı kimlere uygulanamaz?
Emzirme dönemi içerisinde olan, hamilelik döneminde olan, otoimmün rahatsızlıkları bulunan, şeker hastası olan, keloid oluşma yatkınlığı gösteren, aktif cerrahi enfeksiyonu ve kanser hastalığı bulunan bireylere, kollajen aşısının uygulanması asla önerilmemektedir.
Kollajen aşısı nasıl uygulanır?
Kollajen aşısı, likit formda olan ince ve çok kısa mezoterapi iğnesi kullanılarak yapılmaktadır. Uygulama, konusunda uzman kişilerce kirlerden arındırılmış cilt dokusuna yaklaşık olarak 1-3 cm mesafelerle intradermal enjeksiyon şeklinde uygulanır. Toplam tedavi süresi ve uygulanacak seans sayısı, uzmanın ve cilt dokusunun ihtiyacına göre belirlenir. Uygulama sonrasındaysa değişimler 7-14 günde tam olarak ortaya çıkar. Tedavinin esas etkisini görmek adına 2 hafta ara koyularak 3-4 seans işlem yapılması gerekebilmektedir.