1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Kimyasal Peeling Nedir? Kimyasal Peeling Çeşitleri
Kimyasal Peeling Nedir? Kimyasal Peeling Çeşitleri

Kimyasal Peeling Nedir? Kimyasal Peeling Çeşitleri

A+A-

Yaşlandıkça, ölü cilt hücreleri gençken olduğu kadar kolayca kaybolmaz, cildin donuk olmasına neden olur. Hafif, orta ve derin kimyasal peeling, güneşten zarar görmüş, pürüzlü pigmentli ve kırışmış cildi iyileştirmek için cildin üst katmanını soymak için kullanılan cerrahi olmayan bir kozmetik tedavidir. Cildinizdeki renk ve dokunun eşitliğini artırmak genç bir görünüm oluşturur ve sağlıklı, aydınlık ve parlak bir görünüm kazandırır. Kimyasal peeling tedavisini şu durumlarda düşünmelisiniz:

  • Kırışıklarınız veya güneş hasarlı cildiniz varsa
  • Cildinizde renk değişikliği, leke veya kahverengi lekeler varsa
  • Cildinizin yüzeyini pürüzlü hale getiren yara iziniz varsa

Kimyasal peeling tedavisinin avantajları şunlardır:

  • Hiçbir anestezi veya sedasyon gerekmez
  • Hafif ve orta kimyasal peeling uygulamaları asgari bakım ve iyileşmeye sahiptir
  • Derin kırışıklıkların tedavisinde derin kimyasal peeling tedavisinin uzun süreli etkileri vardır

Kimyasal peeling tedavisi söz konusu olduğunda kimyasal solüsyon hafifçe uygulanır veya sünger, pamuklu bez veya fırça kullanılarak cildinize daha kuvvetli bir şekilde ovuşturulur. Kimyasal peeling uygulaması sırasında hafif hafif karıncalanma veya yanma hissi oluşabilir. Bu duyumlar genellikle hafif ve orta dereceli peeling tedavileri için çok az, ancak derin peeling tedavisi için daha şiddetlidir.

Farklı kimyasal peeling türleri, maddeler ve gücüne göre değişir. Peeling hareketinin derinliği, ciltte ne kadar kalmaları ve cilde nasıl uygulandığı gibi unsurlar tarafından da belirlenebilir. Kimyasal peeling ölü hücreleri parçalayabilir ve doku, akne, güneş hasarı ve tıkanmış gözenekleri iyileştirebilir.

Kimyasal Peeling İle Cilt Bakımı

Farklı peeling ve içerik türleri olsa da, tüm kimyasal peeling işlemleri aynı şekilde uygulanır. Vücudunuzu yeni cilt cildi yenilemeye zorlamak olarak da adlandırılabilen kimyasal peeling ölü cilt yüzeyini temizler ve yeni cilt dokusunun ortaya çıkmasını sağlar.  Kimyasal peeling uygulamasının ardından, cildiniz uygulamaya maruz kalan bölgede taze kollajen ve elastin oluşmasını sağlayacaktır. Kısacası, eski ve hasar gören cildin yerini yeni, daha genç, taze cilt alır.

Hafif veya yüzeysel kimyasal peeling, tercih edebileceğiniz en yumuşak kimyasal peeling yöntemidir. Bazı iz türlerini, cilt dokusunu, ince çizgileri ve kırışıklıkları en aza indirgemede etkilidir. Daha parlak bir cilt tonunu sunar.

Yüzeysel soymalar yalnızca epidermise veya dış cilt katına nüfuz eder. Tedavi sonrasında çoğu hasta günlük faaliyetlerini sürdürebilir. Bazı küçük kızarıklık beklenir ve makyajla kolayca kaplanabilir. Yüzeysel kimyasal peeling, alfa hidroksi asit (AHA), beta hidroksi asit (BHA) kimyasalları ile uygulanır. En yaygın AHA kimyasal soyma glikolik asittir. En yaygın BHA, salisilik asittir.

Diğer kimyasal peeling türleri daha derindir. Orta ve derin olarak adlandırılabilir. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu tip kimyasal peeling yöntemleri, derin kırışıklıklar, güneşten zarar görmüş ciltler ve hatta kanser öncesi gelişmeler gibi daha derin sorunları tedavi etmek için tasarlanmıştır. Orta ve derin kimyasal peeling uygulamaları, diğer yöntemlerden daha önemli yan etkileri içerir. Herhangi bir kızarıklık ve tedavi sonrası rahatsızlığın çözülmesi için daha uzun süre beklemeniz gerekebilir.

Kimyasal Peeling Nedir? Kimyasal Peeling Çeşitleri

Kimyasal Peeling Çeşitleri

Kimyasal peeling uygulaması farklı kuvvetler halinde gerçekleştirilir ve spesifik sonuçlar elde etmek için farklı kimyasal türleri kullanırlar. Size faydalı olacak soyma işleminin türü beklediğiniz sonuçlara, cildinizin türüne ve ayrıca altta yatan tıbbi durumlara bağlı olacaktır. Genel olarak, kimyasal peeling çeşitleri hafif, orta ve derin soyma olarak üçe ayrılır:

  • Hafif kimyasal peeling: Bu tür kimyasal peeling derecesi, güneş, akne ve yaşlanmanın en yüzeysel hasarını tedavi etmek için idealdir. Bu soyma işleminde kullanılan kimyasallar hafiftir ve sadece üst cilt hücresi tabakasını çıkarır. Sonuç olarak, bu soyma türünün az sayıda kısıtlaması vardır ve çoğu erkek ve kadın tedavi için iyi adaylardır. Hafif kimyasal peeling genelde glikolik asit veya laktik asit gibi alfa hidroksi asitler veya salisilik asit gibi beta hidroksi asitler içerir.
  • Orta kimyasal peeling: Bu kimyasal peeling türün, daha derin akne izlerini gidermek veya düzeltmek diğer renk değişimlerini gidermek için kullanılır. Kalp rahatsızlığı ve şeker hastalığı olan kişiler bu kimyasal peeling çeşidi için iyi bir aday olmayabilir. Orta derece soyma işleminde kullanılan birincil kimyasal madde, daha derin penetrasyona izin vermek için diğer solüsyonlarla birlikte kullanılabilen trikloroasetik asittir. Sedasyon genellikle orta kimyasal peeling işlemleri için gereklidir ve iyileşme süresi birkaç gün ile birkaç hafta sürebilir.
  • Derin kimyasal peeling: Derin, en belirgin yara izi, kırışmalar ve diğer hasarlar için kullanılan kimyasal peeling türüdür. Kalp rahatsızlığı, şeker hastalığı ve diğer bazı sağlık sorunları olan kişiler genellikle derin kimyasal peeling için iyi aday sayılmazlar. Fenol, bu işlemde en sık kullanılan kimyasaldır. Tedaviye bağlı olarak iyileşme süreci birkaç haftadan birkaç aya kadar uzayabilir.

Kimyasal Peeling İçin İyi Bir Aday Mıyım?

Kimyasal peeling, cildin hasar gören dış tabakalarını soymak için bir asit solüsyonunun kullanıldığı tedavidir. Doktorlar, kimyasal peeling işlemlerini gerçekleştirirken cilde alfa hidroksi asitler (AHA), trikloroasetik asit (TCA), BHA veya fenol uygularlar.

Kimyasal peeling cildin dokusunu pürüzsüzleştirir. Yüzdeki kırışıklıklar ve pürüzlü cilt pigmentasyonu için etkili bir yöntemdir. Ölü cildin dış katmanlarını tedavi ederek ederek ton, doku ve renginde eşitleme sağlar.  Tam yüz gençleşmesinin yanı sıra, belirli tip cilt soyma işlemleri spot tedaviler için de kullanılabilir ve bir dizi iz problemlerini ortadan kaldırmak veya vücudun herhangi bir yerinde cildi canlandırmak için bir yöntem olarak kullanılabilir.

Kimyasal peeling, dünyanın en eski kozmetik işlemlerinden biridir ve insanların daha pürüzsüz, daha güzel bir cilt elde etmesine yardımcı olmak için eski Mısır, Yunanistan ve Roma'da uygulanmıştır. Günümüzde, kimyasal peeling popülerdir, çünkü bunlar hemen hemen sonuç verirler.

Genel olarak, tüm cilt tipleri için uygun olan bu işlem, yüzünde veya tedavi edilecek bölgede çok fazla tüy bulunmayan kişiler için en iyi yöntemdir. Kimyasal peeling işlemi için ideal adaylar, cildin görünümünden memnun olmayan, işlemin gerçekçi beklentilerine sahip olan ve sigara içmeyen kişilerdir.

Kimyasal peeling tedavisi için ideal bir aday fiziksel sağlık açısından iyi, işlemi anlıyor ve sonuçtan gerçekçi beklentilere sahip olmalıdır. Amacınız sivilceleri hafifletmek, kırışıklıkları gidermek, cilt dokusunu iyileştirmek, yaş lekelerini ortadan kaldırmak veya güneş hasarının etkilerini azaltmaksa kimyasal peeling sonuçlarından memnuniyet duyacaksınızdır. Farklı kimyasal peeling türleri farklı güçlerde gelir ve farklı tedavi seviyeleri sağlar. Cildinizin türü ve ihtiyaçları için hangi kimyasal peeling uygulamasının en iyi olduğu doktorunuz tarafından belirlenecektir.

Kimyasal Peeling Nedir? Kimyasal Peeling Çeşitleri

Kimyasal Peeling Tedavisinin Faydaları

Bir kimyasal peeling uygulaması üst deri katmanını kaldırmak için özel bir solüsyon kullanılarak gerçekleştirilen tedavi yöntemidir. Kimyasal peeling popülerdir, çünkü epidermisteki yeni doku büyümesini uyarır. Çoğu durumda, soyulmuş katmanın yerini alan yeni oluşan cilt daha sağlıklıdır ve cilt yüzeyinin tamamı aynı tondadır.

Kimyasal peeling aynı zamanda yeni yeni oluşmaya başlayan kırışıklıkların görünümünü de azaltabilir ve yüze daha genç bir görünüm kazandırılabilir. Buna ek olarak, yeni doku büyümesinin uyarılması kollajen üretiminde bir artışa neden olabilir. Yaşlanmanın cildiniz üzerindeki etkilerinden endişe ediyorsanız, yüzeysel veya orta derinlikte kimyasal peeling tedavisini tercih edebilirsiniz.

Hafif bir solüsyon kullanan kimyasal peeling sadece en üst cilt katmanlarını etkiler. Bu, cildin hafif pigmentasyon değişiklikleri ve sivilce izleri için uygun bir tedavidir. Aşırı güneş ışınlarına maruz kalma, ince kırışıklıklar ve yaşlanma lekeleri hafif yüzeysel kimyasal peeling işlemi ile tedavi edilebilir. Daha derin kimyasal peeling tedavileri, daha büyük sorunlar için uygulanmaktadır.

Kimyasal peeling oldukça naziktir. Kullanılan solüsyonun miktarı, yüzün tam bir incelemesinin ardından yapılır. Bu, renk değişikliğinin veya yara izinin derinliğini gözlemlenmesini sağlar. Kimyasal peeling yaptırmaya karar vermeden önce, hazırlık, tedavi sonrası bakım ve gerçekçi sonuçlar ve beklentiler gibi konular hakkında tam olarak bilgilenmek önemlidir.

Kimyasal peeling uygulamasında hazırlanan solüsyon doğrudan yüz üzerine yayılır ve ardından temizlenir. Etkilenen cilt tabakası kuruyacak ve kabuklanarak soyulacaktır. Kimyasal peeling sonrası yeni cilt gelişimi hemen başlar. Ciltteki yeniden gelişme yaklaşık iki ay sürer.

Kimyasal peeling tedavisinde ameliyat yapılmadığından, hastalar kesi izleri konusunda endişelenme ihtiyacı duymazlar.

Kimyasal Peeling İçin Nasıl Hazırlanmalı?

Kimyasal peeling tedavisi yaptırmaya karar verdiyseniz, işleme hazırlanmak için yapmanız gereken bazı önemli şeyler vardır. Doğru sonuçları sağlamak için her bir talimatı dikkatle izlemelisiniz.

Sigara İçmeyi Bırakın

Eğer sigara kullanıyorsanız, hemen sigarayı bırakmanız ve işlem yapılmadan önce en az 2 hafta beklemeniz gerekir. Sigara kimyasal peeling için zararlıdır. Sigaranın içerisindeki kimyasallar, yeni kollajen bağlarının oluşmasını önlemektedir ve bu da kimyasal peeling sonrasında istenen sonuçların alınmamasını sağlar.

Güneş Işınlarından Kaçının

Güneşe maruz kalmanız sizi ciddi yan etkiler için yüksek riske sokacaktır. Düzgün bir iyileşmenin sağlanabilmesi için, uygulamadan en az 2 ay önce güneşe maruz kalmamalısınız.

Ön Peeling Cilt Bakımı

Bu ön işlem süreci, cildinizin türüne ve işleminiz için seçtiğiniz soyma türüne bağlı olarak bir ay veya daha uzun sürebilir. Derin nemlendirici yüz kremi uygulamalarında genelde günde iki kez yüz bakımı gereklidir. Bir TCA soyma işlemi ile tedavi altına alınacaksanız, doktorunuz cildi ön bakıma tabi tutmak için Retin A veya AHA kremlerini de reçete eder ve soyma işlemine yardımcı olması için yüzey tabakasını inceltir. Diğer topikal kremler işleminize özel olarak reçete edilebilir ve bunları belirtilen şekilde uygulamanız gerekir.

Kişisel Planlama

Kimyasal peeling uygulamasından önce gerekli tüm düzenlemeleri yaptığınızdan emin olun. Daha güçlü soyma işlemlerinden birini tercih ettiyseniz, izin almak için zaman ayarlayın ve tedaviden sonra sizi eve götürecek birini bulun.

Kimyasal Peeling Tedavisinden Önce Bilinmesi Gerekenler

Kimyasal peeling, cildinizin görünümünü ve genel canlılığını yenilemek için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kimyasal eksfoliyasyon olarak da bilinir, bu işlem yeni ve sağlıklı cilt hücrelerinin ortaya çıkmasını teşvik etmek için yüzey cildinin kontrollü hasarını gerektirir. Bu işlemler en sık yüz üzerinde kullanılırken vücudun belirli bölgelerine de uygulanabilir.

Tedavi Sırasında Neler Beklenmeli

Kimyasal peeling uygulaması sırasında, gözler ve saçlar korunmaktadır. Optimum sonuçlar elde etmek için cilt aşırı yağ, kir ve pisliklerden arındırıldıktan sonra işleme başlanır. Ardından salisilik asit, laktik asit, glikolik asit, karbolik asit veya trikloroasetik asit de dahil olmak üzere cilde bir veya daha fazla kimyasal uygulanacaktır. Amaç, yepyeni, sağlıklı cilt hücreleri ile iyileşecek kontrollü bir yara üretmektir.

Cilt Bakım Programı

Daha derin düzeye sahip olan kimyasal peeling uygulamaları, derin veya çukur akne izleri gibi daha ciddi cilt hasarlarına hitap edebilmek için hedef bölgeye daha fazla kontrollü hasar gerektirir. Bu daha derin soymalar, sadece bir kez gerçekleştirilir. Çoğu durumda, yüzeysel kimyasal soyma, birkaç ay boyunca süren birkaç ziyarette gerçekleştirilebilir. Bu tedaviler daha kısa iyileşme süreleri gerektirir, daha derin soyulmalara göre daha az yara izi ortaya çıkar ve aynı derecede etkileyici sonuçlar doğurabilir.

Kimyasal Peeling Nedir? Kimyasal Peeling Çeşitleri

Kimyasal Peeling İşleminin Yan Etkileri

Kimyasal peeling, cildin görünümünü iyileştirmek için kullanılan bir çeşit dermatolojik tedavidir. Kimyasal peeling tedavisinin uygulanması, ölü hücrelerin soyulmasına ve sağlıklı yeni hücrelerin yenilenmesine olanak tanır. Çeşitli özellik ve konsantrasyonların kimyasal özümleri farklı amaçlar için maskeler yapmak için kullanılır.

Bugün dermatolojik tedavide kullanılan kimyasal peelingler üç tipe ayrılabilir. Bunlar hafif, orta ve derin soyma işlemleridir. Her soyma kategorisi, güç, etki süresi ve kozmetik faydaları bakımından farklıdır. Bununla birlikte, tüm tıbbi tedavilerde olduğu gibi yan etkilerin ortaya çıkma ihtimalleri de mevcuttur.

Hafif Kimyasal Peeling ve Riskleri

Hafif kimyasal peeling tüm kategorilerin en hafif olanıdır. Bu soyma işleminde çoğunlukla doğadan elde edilen asitler kullanılır. Hafif kimyasal peeling kullanımda en yüksek yaygınlığa sahiptir. Tüm cilt tiplerine uygulanabilirler. Klinik uygulamayı gerektirenler için işlem sadece 15 dakika alır.

Bu derecede bir kimyasal peeling sadece küçük cilt kusurlarını tedavi etmek için veya cilt bakımının bir parçası olarak kullanılır. Hafif soyma işlemlerinden sonra yan etkiler azdır. Birkaç hasta cilt tahrişi ve hafif döküntü yaşar, ancak bu rahatsızlıklar geçicidir ve normal yaşama müdahale etmez.

Orta Kimyasal Peeling ve Riskleri

Trikloroasetik asit (TCA) genellikle orta derinlikte soyulmalar için kullanılır. Güçlüdürler ve daha uzun ömürlü etkilere sahiptirler. Bu tip soymalar klinik bir ortamda uygulanmalıdır ve yalnızca daha koyu cilt tonlarına sahip hastaları tedavi etmek için önerilir.

Orta derecede kimyasal peeling işlemi yaklaşık 20 dakika sürebilir ve tedaviden sonra hastalar cilt kalitesinde dikkate değer gelişmeler görecektir. Genel cilt tonu da oldukça gelişecektir. Orta derecede soyma tedavisinden sonra sıklıkla ortaya çıkan yan etkiler hafif şişme, ağrı ve güneş ışığına aşırı duyarlılığı içerir. Hastalara genellikle bir hafta boyunca halka açık etkinliklerden kaçınmaları önerilir.

Derin Kimyasal Peeling ve Riskleri

Bu tür bir kimyasal peeling yalnızca bir kez uygulanabilir ve bir doktor tarafından yapılmalıdır. Her işlem 2 saate kadar sürebilir ve tedaviden sonraki sonuçlar uzun sürelidir.  Kırışıklıkların ve renk değişikliğinin görünümü de önemli ölçüde azalmaktadır. Derin kimyasal peeling işlemi sonrasında cilt tahrişleri, şişme, kızarıklık görülebilmektedir. Aynı zamanda artan güneş hassasiyetine de rastlanmaktadır.

Kimyasal Peeling: Efsaneler ve Gerçekler

Kimyasal peeling herkes tarafından bilinen bir tedavi yöntemidir. Cilt tabakasında bulunan çeşitli sorunları tedavi etmek amacıyla bazı kimyasal içerikler kullanılır ve cilt soyularak alttan yeni ve daha güzel bir cildin ortaya çıkmasına neden olur. Bir kimyasal peeling uygulaması lekeler için de kullanılabilir ve gözenek boyutunu küçültür. Diğer yandan her türlü durumda olduğu gibi kimyasal peeling uygulamasına dair de birçok efsane bulunmaktadır.

Kimyasal Peeling Ağrıya Neden Olur

Prosedür esnasında karıncalanma olabilir, ancak hafif kimyasal soymalarda nadiren çok ağrı olur. Daha güçlü soymalar normal olarak anestezi ve çok güçlü soyulmalar sedasyon gerektirir. Hangi tür kimyasal peeling olursa olsun yine de muazzam miktarda acı çekmeyeceksiniz.

Kimyasal Peeling Evde Yapılabilir

Bu kesinlikle sağlıklı değildir. Kimyasalların yanlış karıştırılması cildin yanması ve yaralanmaya neden olabilir. Kimyasal peeling uygulaması mutlaka bir dermatolog tarafından uygulamalıdır.

Tüm Kimyasal Peeling İşlemleri Aynıdır

Aslında üç farklı kimyasal peeling türü vardır. Hafif, orta ve derin kimyasal peeling türleri soyma açısından sıralandırılır. Hafif dereceli kimyasal peeling uygulamasında çok az pullanma oluşmaktadır. Diğer tür kimyasal peeling işlemlerinde soyulmalar dereceye göre artabilir.

Kimyasal Peeling Ciltte Yara İzine Neden Olur

Bir dermatolog soymayı gerçekleştirirse kalıcı iz oluşumu oluşmaz, ancak kızarıklık ve soyma işlemler normalde daha derin kimyasal peeling uygulamalarında ortaya çıkar.

Birçok kişi, yıllar boyunca duydukları çeşitli efsaneler nedeniyle kimyasal peeling uygulamasından korkuyor. Gerçek şu ki, bu tedavi biçimi oldukça etkilidir ve dermatologların, hafif-ağır cilt problemleri olan hastalarına yardım etmesi için sık kullandığı bir durumdur.

Kimyasal Peeling Nedir? Kimyasal Peeling Çeşitleri

Hamilelik ve Kimyasal Peeling

Bir kimyasal peeling uygulaması cildin eski tabakaları çıkartmak için kimyasal çözümlerin çeşitli şekillerde kullanılması anlamına gelir. Kimyasal peeling işlemi düşük riskli bir uygulama olsa da, gebelik sırasında bu tedavinin yapılmaması olası riskler açısından daha sağlıklıdır. Eğer hamileyseniz kimyasal peeling işleminden uzak durmanız için birkaç neden bulunmaktadır. İşte o nedenlerden bazıları:

  • Kimyasal peeling uygulamasının doğmamış bir bebek üzerindeki etkileri bilinmemektedir. Bu nedenle de kimyasal peeling gebe kadınlar için önerilmez. Uygulamada kullanılan kimyasalların emilmesinin doğmamış bir çocuğa olan etkisini analiz etmek için herhangi bir test yapılmamaktadır. Uygulamanın embriyo üzerinde olası yan etkilerini bilmenin hiçbir yolu bulunmadığından, işlemi ertelemek daha güvenlidir.
  • Hamileyken kimyasal peeling işlemi yaptırmaya karar verirseniz, daha derin soyma işlemlerinin yanı sıra hafif ve orta dereceli soyma işlemlerini tercih etmelisiniz. Çoğu tıbbi uzman tarafından, laktik asit içeren AHA soyma işlemi daha güvenli kabul edilir. Salisiklik asit içeren BHA tedavilerinden kaçının.
  • Kimyasal peeling geçici veya hatta kalıcı deri renk değişikliğine neden olabilir. Renk kaybı ve anormal pigmentasyon riski gebelikle birlikte artar. Birçok kadın gebelik sırasında melazmaya maruz kalır. Melazma kişinin yüzünde koyu renk lekelere neden olan dermatolojik bir durumdur. Kimyasal peeling melazma tedavisinde sıklıkla önerilir, ancak bu durumu daha da kötüleştirebilirler.
  • Kimyasal peeling işleminin doğmamış bir bebeğin gelişimi için zararlı olduğuna karar verecek yeterli kanıt yok. Bununla birlikte, belgelendirilmiş çok az araştırma olduğundan, gebelik sırasında bu işlemden kaçınmak en iyisidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.