Haber

Kimyasal Hadım Nedir? Kimlere Uygulanır? Hangi Ülkelerde Kullanılmaktadır?

Kimyasal hadım, diğer isimlerinin kimyasal kısırlaştırma ya da kimyasal kastrasyon olarak adlandırıldığı bir kısırlaştırma yöntemidir. Uygulama kimyasal maddeler kullanılarak kişinin cinsel isteğinin sıfır seviyesine çekilmesiyle sağlanmaktadır. Bu yöntemle suçlunun biyolojik olarak aynı suçu yeniden yapmasının önüne geçilmektedir.

Kimyasal hadımın tarihçesi

Dünya üzerinde ilk defa 1944 senesinde erkeklerde, testesteron düzeyini düşürmek için “dietilstilbestrol” adındaki yapay östrojen kullanımı ile gerçekleştirilen kimyasal hadım, tarihteki yerini almıştır. Daha sonra 1996 yılında Amerika’nın California eyaleti, cinsel saldırıdan suçlu bulunanlara kimyasal hadım uygulamasını yasallaştırmış ve kullanıma geçirmiştir. Ardından 9 eyalette daha bu yasa yürürlüğe sokulmuştur. Amerika dışında ise Avrupa’da İsviçre ve Almanya’da da kimyasal kısırlaştırma iyileştirme süreçleri içerisinde kullanılmıştır.  2009 senesinde Polonya çocuk suçlularına kimyasal kısırlaştırma doğrudan zorunlu tutulan yasa onaylanmış ardından da Estonya, Makedonya ile Moldova 2012 senesinde yasaları içerisine eklemiştir.  Bu ülkeleri Arjantin, Hindistan, Güney Kore, İsrail, Avustralya, Rusya ve Endonezya takip etmiştir.

Kimyasal hadım nasıl yapılır?

Kimyasal hadım uygulaması belirli aralıklarla gerçekleştirilmektedir. Bu uygulama, mahkûm kimyasal hadım cezasına çarptırıldığı zaman başlar. Belirli aralıklarla kimyasal maddeler verilerek suçlunun vücudundaki testosteron hormonu azaltılır ve cinsel arzuları da ortadan kaldırılmış olur. Bu uygulama içerisinde cerrahi bir uygulama olan testis ve penisin alınması durumu bulunmaz. Bu uygulama yalnızca ilaç ve iğne kullanılarak gerçekleştirilmektedir.

Kimyasal Hadım hangi durumlarda uygulanır?

Çocuklara karşı cinsel bir dürtü hisseden kişilere pedofil adı verilmektedir. Bu kişiler çocuklara karşı normal olmayan cinsel istek arzular. Cinsel dürtülerini çocukların savunmasız bedenleri üzerinde kullanırlar. Dünya üzerinde gerçekleştirilen araştırmalar, cinsel istismar suçunu işleyen kişilerin cinsel sapkınlıklarından hapis cezasıyla kurtulmasının etkili olmadığını ön görmektedir. Bu yüzden, cinsel suçluların kimyasal hadım ya da diğer adıyla kimyasal kastrasyon uygulamasıyla bu sapkınlıktan uzaklaştırılmaları amaçlanmakta ve cinsel suçlarda çok sayıda ülkede uygulanmaktadır.

Kimyasal hadım uygulayan ülkeler

Günümüzde kimyasal hadım çok sayıda dünya ülkesinde yürürlüktedir. Aktif olarak bu yöntemi kullanan ülkeler; birleşik krallık, Moldova, Estonya, Arjantin, İsrail, Rusya, Polonya, Hindistan, Amerika, Güney Kore ve Avustralya’dır. Resmi Gazete yayınının ardından Türkiye’de kimyasal hadım uygulamasını uygulayacak olan ülkeler arasında yerini aldı.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu