
Kesme Tahtası Nasıl Seçilir, Nasıl Temizlenir?
Kesme tahtası seçimi de temizlenmesi de oldukça önemli. Bugüne kadar kesme tahtası hakkında duyduğunuz her şeyi bir kenara bırakın şu anda sizlere kesme tahtası ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız. Kesme tahtası nasıl temizlenir? Doğru kesme tahtası nasıl seçilir? İşte bütün yönleriyle kesme tahtası seçimi ve temizlenmesi...
Kesme Tahtası Hangi Boyda Olmalı?
Kesme tahtası seçimi aslında evde yemek yapma sıklığı da ya da yemek alışkanlığınızı göre değişiklik gösteren bir durumdur. Mesela evde çok fazla yemek yapmıyorsunuz ya da tek başına yaşıyorsanız küçük bir tahta işinizi görecektir. Eğer çekirdek aile iseniz ya da günde evde en az iki öğün yeniyorsa orta boy bir tahta size daha uygun olacaktır. Tabii ki kalabalık aileler ve gösterişli yemekler hazırlayanlar için büyük boy tahta şart.
Tabii ki dikkat etmeniz gereken en önemli şey hangi malzemeden yapılmış kesme tahtası seçerseniz seçin kullanış ve ağırlık bakımından en uygun olanı yeni orta boy.
Kesme Tahtası Ahşap mı, plastik mi, cam mı olmalı?
Cam, ahşap, plastik... Bütün bu ürünlerden yapılmış kesme tahtaların hepsinin birbirinden farklı özellikleri olumlu ve olumsuz yanları var. Mesela bazen ahşap kesme tahtalarını karşı önyargılı olabiliyoruz. O halde şimdi önyargıları yapmanın tam sırası. Kesme tahtaları ile ilgili bilgiler şu şekilde;
Ahşap tahta:
Dünya genelinde kesme tahtası konusunda en çok tercih edilen ahşap tatlıdır. Bu kadar çok kullanılmasına rağmen insanlar ahşap kesme tahtası konusunda yine de ön yargılı. Çünkü üzerinde bıçakla bir şeyler doğradığımız için çizikler oluşabiliyor ve bu da acaba bakteri olur mu sorusunu akıllara getiriyor. Evet, ahşap kesme tahtaları bıçak çizikleri nedeniyle bir süre sonra bakteri üretmeye açık hale geliyor. Ama diğer bütün tür kesme tahtalarını göre ahşap kesme tahtası Bıçağın bozulmamasını ve kesme işlemini kolaylaştıran tek tahtadır.
Plastik tahta:
Ahşap kesme tahtalarında olduğu gibi plastik kesme tahtalarında da bıçak nedeniyle çizikler oluşabiliyor. Hatta bu çizikler yemeklerin içerisine bile girebiliyor. Ama plastik tahtanın en önemli avantajı ahşap tahtanın aksine bulaşık makinesinde yıkanabilir olması.
Cam tahta:
Kesme tahtası arasında en sağlıklısı hangisi diyorsanız kesinlikle cam kesme tahtaları. Çünkü onun üzerinde herhangi bir çizilme ihtimali yok. Tabii ki olumlu yanları olduğu kadar olumsuz yanları da var. Mesela cam kesme tahtası üzerinde yapacağınız kesme işlemi sırasında sert bir ortamda olduğu için bu çağımızın kötüleşmesi kaçınılmaz. Aynı zamanda kesme tahtaları yüksek ses çıkarır.
Peki Hangi Kesme Tahtasını Almalıyız?
Hepsinin özelliklerini olumlu ya da olumsuz yanlarını gördüğümüze göre şimdi kafamızda tek bir soru var peki hangi kesme tahtasını almalıyız? Eğer mutfağınız profesyonel bir mutfak değilse yine de en doğru olanı ahşap tahta seçmek. Tabii ki kendinize güveniyorsanız ben o sese katlanırım diyorsanız cam tahta da seçebilirsiniz.
Kesme tahtası nasıl temizlenir?
Nasıl seçileceğini öğrendiğimize göre gelelim kesme tahtası nasıl temizlenir sorusunun yanıtına. 3 ana başlık altında kesme tahtası nasıl temizlenir sorusunu yanıtlayan biliriz.
Öncelikle yapmanız gereken ilk şey kesme tahtasında İşimizi bitirdikten sonra tahtayı mutlaka sudan geçirin ve üzerinde kalan sebze ya da yemek kalıntılarını temizleyin.
Daha sonra sudan geçirdiğiniz bu kesme tahtasını hemen kurulayın Çünkü bu sayede üzerinde bakteri oluşumunu engellemiş olursunuz.
Kesme tahtası temizliğinde son adım ise tahta ile en az teması sağlamak. Yani temizliği yaptıktan sonra tahtayı bir kenara koyup bırakmayın. Ya diklemesine bir yerde bekletin ya da temiz bir noktaya asarak bu şekilde sağlıklı kalmasına imkan tanıyın.
Kesme Tahtası İçin Temizleme Yöntemleri
Son olarak hangi tip kesme tahtası alırsanız alın evde hazırlayabileceğiniz basit temizleme yöntemlerinden sizlere bahsedelim.
Oksijenli suyla temizleme:
Oldukça ucuza mal edeceğiniz bu temizleme yöntemini bütün kesme tahtaları için kullanabilirsiniz. kesme tahtası ile işiniz bittikten sonra kabasını alın ve ıslattıktan sonra bütün yüzeye oksijenli su dökerek sünger yardımı ile iyice suyu yayın. Oksijenli suyun yüzey de iki üç dakika beklettikten sonra yıkayın ve durulayın.
Karbonatla temizleme:
İşinizi bitirdikten sonra kesme tahtasını yıkayın ve iyice kurulayın. Bir yemek kaşığı kadar karbonatı kesme tahtasının üzerine döktükten sonra sıcak suya batırdığınız sünger yardımı ile tahtayı tamamen silin. Bu işlemi 2-3 tekrar yapabilirsiniz.
Sirkeyle temizleme:
Elma sirkesini bir sprey şişesinde içerisine doldurun ve tahtaya sprey olarak püskürtün. Bu sayede hem tahtadaki kokular gidecek hem de temizlenecektir.
Zımpara ile temizleme:
Bu biraz zor bir yöntem ama özellikle ahşap tahtalardan ki çiziklerden kurtulmak için en etkili yöntem diyebiliriz. Kesme tahtasını yukarıdaki yöntemlerden biri ile temizledikten sonra ince bir zımparayla üst yüzeyini güzelce zımparalayın.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.