1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır? Otoplasti Nedir?
Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır? Otoplasti Nedir?

Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır? Otoplasti Nedir?

A+A-

Kepçe kulak, özellikle çocuklarda psikolojik problemlere neden olmakla beraber, estetik açıdan da birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Ancak kepçe kulak ameliyatı ile bu problemi düzeltmek mümkündür.

Kepçe Kulak Nedir?

Kulak kafa derisinden çok uzakta olduğunda göze çarpan bir görünüm meydana gelebilir. Bu durum geniş konkot-mastoid açı olarak bilinir. Kepçe kulak kulakların kafa derisinden uzakta olduğu durumlarda söylenen bir terimdir.

Kepçe Kulak Neden Olur? Kimlerde Görülür?

Kepçe kulak genetik olarak aktarım yoluyla gerçekleşen bir durumdur. Kulakların sonradan kepçe kulak olması mümkün değildir. Anne ve babadan alınan genlerle çocuk doğduğu andan itibaren kepçe kulaklara sahiptir.

Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır? Otoplasti Nedir?

Kepçe Kulak Ameliyatı Nedir? Nasıl Yapılır?

Kulak ameliyatı veya otoplasti kulaklarınızı daha estetik bir pozisyona dönüştürmek için mükemmel bir yoldur. Bu, çok belirgin olan kulakların geri çekilmesini, kulaklardaki kıkırdakların daha doğal görünmesi için yeniden şekillendirilmesini gerektirebilir.

Ameliyat kulağın hemen arkasında, kulağın kafayla birleştiği doğal bir kesi ile başlar. Cerrah daha sonra doğru efekti elde etmek için gereken miktarda kıkırdak ve deri çıkaracaktır. Bazı durumlarda, cerrah kıkırdağı düzelterek daha istenen bir şekle dönüştürür ve ardından kıkırdağı sabitlemek için kıkırdağı kalıcı sütürlerle geri sarar.

Kimler Kepçe Kulak Ameliyatı Olabilir? Ameliyat İçin Uygun muyum?

Genel sağlık ve gerçekçi beklentiler kepçe kulak ameliyatı için doğru adaylarda olması gereken ilk koşuldur. Ameliyatı anlamak da önemlidir. Otoplasti işitme kabiliyetini değiştirmez. Başarılı bir otoplasti için önemli olan, kulakların yüzün ve başın büyüklüğü ve şekli ile orantılı olmasıdır. Ameliyata karşı olumlu bir tutum, tüm yüz plastik cerrahisinde önemli bir faktördür ancak hasta bir çocuk veya ergen olduğunda kritik önem taşımaktadır. Genellikle kepçe kulak ameliyatı ne zaman yapılmalı sorusu ebeveynler tarafından sık sorulmaktadır. Çocuklarda kepçe kulak ameliyatı için en doğru zaman okula başlamadan önce olarak kabul edilmektedir.

Kepçe Kulak Ameliyat Yöntemleri

Kepçe kulak ameliyatı çeşitleri arasında ameliyatsız kepçe kulak estetiği ve cerrahi kepçe kulak ameliyatı bulunmaktadır.

Ameliyatsız Kepçe Kulak Tedavisi

Ameliyatsız kepçe kulak tedavisi iple kepçe kulak estetiği olarak da bilinmektedir. Bu yöntem kulak deformasyonu çok fazla bulunmayan hastalarda sıklıkla kullanılmaktadır. İple kepçe kulak estetiği basit ve etkili bir yöntem olarak kullanılır. Kesi yapılmadan gerçekleştirilen işlemde kulak kepçesinin yeniden konumlandırılması için medikal ipler kullanılmaktadır.

  • Anestezi Gerekir mi?

Kepçe kulak ameliyatı çocuklarda ve gençlerde genel anestezi yöntemi ile uygulanabilirken, yetişkinlerde eğer istenirse lokal anestezi kullanılabilir.

  • Yoğun Bakım Gerekir mi?

Kepçe kulak ameliyatı sonrasında yoğun bakım gerekli değildir. Hasta ameliyattan sonra odasına alınacak ve uyandırılacaktır.

  • Refakatçi Gerekir mi?

Kepçe kulak ameliyatı genellikle çocuklar için yapılmaktadır ve mutlaka refakatçi gerekir. Yetişkinlerin de yanında refakatçisinin bulunması önemlidir.

  • Kepçe Kulak Ameliyatı Başarı Oranları

Otoplasti ameliyatı genel anlamda başarılı bir ameliyattır ve kepçe kulak ameliyatı başarı oranı oldukça yüksek seviyelerdedir. Ancak bu hastanın doğru doktor seçimi yapmasıyla da ilintilidir.

Kepçe Kulak Ameliyatı Fiyatları

Kepçe kulak ameliyatı fiyatı, ameliyatın yöntemine, hastaya ve yapılacak işlemlere göre değişmektedir. Bu nedenle tek bir fiyat yoktur. Bunun için öncelikle doktorunuz tarafından muayene edilmeniz gerekmektedir.

Kepçe Kulak Ameliyatı Öncesi

Kepçe kulak ameliyatı öncesinde bir dizi tetkik yapılmaktadır ve tetkikler şunlardır:

  • Kan Tahlili

Kepçe kulak ameliyatı öncesinde hastanın herhangi bir sorunu olup olmadığını anlamak ve kan değerlerini ölçmek için kan tahlili gerekmektedir.

  • Anestezi Kontrolü

Kepçe kulak ameliyatı genel veya lokal anestezi altında yapılmaktadır. Bu nedenle anestezi uzmanı tarafından anestezi kontrolünün yapılması şarttır. Bu ameliyat sırasında herhangi bir komplikasyon oluşmaması için yapılmaktadır.

  • Fiziki Muayene

Kulakların fiziki muayenesi ameliyat öncesinde önemlidir. Kulaklar üzerinde yapılacak işlemler fiziki muayene sırasında belirlenmektedir.

  • Ölçüm ve Görüntüleme

Kepçe kulak ameliyatı öncesinde kulakların durumuyla alakalı görüntüleme yapılacak ve kulaklar ölçülecektir. Bunlar ameliyat sırasında neler yapılacağına dair bir planlama yapılmasını sağlamaktadır.

Ameliyat Öncesi Sigara ve Alkol Tüketimi

Kepçe kulak ameliyatı öncesinde sigara ve alkol tüketimine 2 hafta süreyle ara verilmesi gerekmektedir. Sigara tüketimi iyileşme sürecini uzatmakta ve daha fazla morluk oluşmasını sağlamaktadır, alkol tüketimi ise kanama riskini arttırarak ameliyat sırasında bir komplikasyon oluşma ihtimaline neden olmaktadır.

Ameliyat Öncesi Beslenme ve Diyet

Ameliyat öncesinde hasta normal beslenme düzenini devam ettirebilir. Diyet yapılmasını gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Ancak doktorunuzun belirttiği sürede yemek yemeyi ve sıvı almayı bırakmalısınız.

Kullanılan İlaçların Hekim ile Paylaşılması

Kepçe kulak ameliyatı öncesinde herhangi bir komplikasyon oluşmaması için kullanılan ilaçlar hekimle paylaşılmalıdır. Doktorunuz aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız bu ilaçların bir süre kullanılmamasını isteyebilir.

Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır? Otoplasti Nedir?

Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası

  • Ağrı

Kepçe kulak ameliyatı sonrasın hastada ağrı olması normaldir. Ancak doktorunuzun reçete ettiği ilaçlar sayesinde ağrılarınız azalacak ve yaşam kalitesini etkilemeyecektir.

  • Ayağa Kalkma

Ameliyatın hemen ardından hasta uyandıktan sonra yağa kalkabilir. Ancak doktorunuz ayağa kalkmanızla alakalı size bilgi verecektir.

  • Hareket Kabiliyeti

Hastanın hareket kabiliyetinde herhangi bir sorun oluşmamaktadır. Bu nedenle herhangi bir sıkıntı oluşmamaktadır.

  • İlaç Kullanımı

İlaç kullanımı doktorunuzun reçete ettiği ilaçların kullanılması gerekmektedir.

  • Psikoloji

Hastanın ilk etapta psikolojik anlamda sorunları oluşması normaldir. Ancak bandajlar çıkarıldıktan sonra hastanın psikolojik durumu normale dönecektir.

  • Beslenme ve Diyet

Kepçe kulak ameliyatının ardından beslenme ve diyet aynı şekilde devam edebilir.

  • Tampon - Dren - Stapler Kullanımı

Tampon, dren, stapler kullanımı doktorun insiyatifine bağlıdır.

  • Pansuman ve Doktor Kontrolü

Kepçe kulak ameliyatının ardından pansuman ve doktor kontrolününün ne zaman yapılacağı doktorunuz tarafından size bildirilecektir.

  • Gözetim Süresi

Gözetim süresi hastadan hastaya göre değişmektedir. Ancak genellikle aynı gün taburcu olmak mümkündür.

Otoplasti: Riskler, Yan Etkiler, Komplikasyonlar        

  • Enfeksiyon

Kepçe kulak ameliyatının ardından kulak bölgesinde dikiş olan yerlere iyi bakılmaması durumunda enfeksiyon kapma ihtimali vardır.

  • Ameliyat İzi

Ameliyat izi kulakların arkasında olmaktadır ve bu izler zamanla solgunlaşacağından neredeyse hiç görünmez.

  • Alerjik Reaksiyon

Alerjik reaksiyonların ortaya çıkması ameliyat öncesinde yapılan alerjik testlere bağlıdır. Ameliyat sonrasında hastada kullanılan ilaçlara karşı da alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir.

  • Anestezi Komplikasyonları

Anestezi kontrolleri tam olarak yapılmamışsa ameliyatın ardından bu komplikasyonlar oluşabilir. Ancak bu durumun görülmesi genellikle nadirdir.

  • Ödem

Kulak bölgesinde ödem oluşması normaldir. Ancak bu durum birkaç gün içinde kendiliğinden azalacak ve eski haline dönecektir.

  • Kanama

Kepçe kulak ameliyatının ardından kulaklarda dikiş bölgelerinde sızıntı şeklinde kanama görülmesi normaldir.

  • Morluk

Morluk oluşma ihtimali bulunmaktadır. Ancak bu geçici bir yan etkidir.

Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır? Otoplasti Nedir?

Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kepçe kulak ameliyatı sonrası hastaların doktorun talimatlarına uyması çok önemlidir. Daha hızlı ve sorunsuz bir iyileşme için kepçe kulak ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli sorusunun cevabı aşağıdadır:

  • İlaç Kullanımı

Kepçe kulak ameliyatının ardından doktorunuzun reçete ettiği ilaçları düzenli bir biçimde size söylenen zamana kadar kullanmanız gerekmektedir. İlaçların düzenli kullanımı iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olan etkenler arasındadır.

  • Duş Almak

Hasta ameliyattan 5 gün sonra duş alabilir. Ancak yine de işlem bölgesine çok fazla su gelmemesine dikkat edilmelidir.

  • Pansuman

Ameliyat sonrasında ilk pansumanın ne zaman yapılması gerektiğine dair bilgiler hasta taburcu edilirken verilecektir.

  • Solaryum

İyileşme tam olarak tamamlanana kadar solaryuma girilmemesi gerekmektedir. Solaryum dikiş izlerini koyulaştıracak ve görünmelerini sağlayacaktır.

  • Yüksek ve Düşük Basınçlı Ortamlar

Çok yüksek veya çok düşük basınçlı ortamlara çok fazla girilmemeye özen gösterilmesi önemlidir.

  • Küpe Kullanımı

Kepçe kulak estetiği sonrasında bir ay içinde hastanın küpe kullanmaması gerekmektedir. 1 ayın ardından normal bir şekilde küpe kullanabilir.

  • Buhar Banyosu

Buhar banyosunun en az 15 gün kadar tercih edilmemesi gerekmektedir.

  • Cinsel Aktivite

Cinsel aktivite kafa hareketlerinde ani bir oluşuma neden olabileceği için ilk haftalarda tercih edilmemelidir.

  • Hijyen

Kepçe kulak ameliyatında hijyen oldukça önemlidir. Kulakların bakımının iyi yapılması gerekmektedir.

  • Spor ve Egzersiz         

Kepçe kulak ameliyatından en az 2 ay sonrasında kadar ağır spor ve egzersizlerin yapılmaması önemlidir.

  • Ameliyat Sonrası Beslenme

Ameliyat sonrasında beslenme hastanın normal rutinine göre şekillenebilir.

  • Doktor Kontrolleri   

Doktor kontrollerinin aksatılmaması ve zamanında kontrollerin yapılası kulakların durumuyla alakalı bir sorun olursa erkenden müdahale edilmesi için önemlidir.

  • İyileşme Süreci

Kepçe kulak ameliyatı sonrasında tam iyileşme 1 ay içinde tamamlanmaktadır. Ancak hastanın yine de birkaç hafta daha dikkat etmesi gerekir.

Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır? Otoplasti Nedir?

Kepçe Kulak Ameliyatı Sık Sorulan Sorular

Ameliyatsız Kepçe Kulak Tedavisi Mümkün mü?

Ameliyatsız kepçe kulak tedavisi mümkündür ve cerrahi iplerle gerçekleştirilmektedir. ancak bu yöntem daha çok kulakta çok fazla deforme durumu olmayan hastalara uygulanmaktadır.

İzsiz Kepçe Kulak Ameliyatı ile Klasik Ameliyat Arasındaki Fark Nedir?

İki işlem arasındaki temel fark birinin cerrahi, diğerinin ameliyatsız yöntem olmasıdır. Diğer yandan ameliyatsız kepçe kulak estetiği daha küçük kulak sorunlarında iyileşme sağlarken, cerrahi kepçe kulak ameliyatı daha büyük estetik sorunların tedavisinde kullanılmaktadır.

Kepçe Kulak Ameliyatı Zor mudur?

Kepçe kulak ameliyatı mutlaka uzman bir doktor tarafından yapılması gereken bir işlemdir. Her iki kulağın da aynı simetride olması, kıkırdak şekillendirmesi önemlidir ve incelik istemektedir.

Ameliyat Ağrılı mı? Ağrılar Ne Zaman Geçer?

Kepçe kulak ameliyatı acıtır mı sorusu sık sorulmaktadır. Ameliyat sırasında hasta anestezi etkisi altında olacağından herhangi bir acı veya ağrı hissetmez. Ancak ameliyattan sonra ağrı olması normaldir. Yine de doktor tarafından reçete edilecek olan ilaçlar ağrıların engellenmesinde etkili olacaktır.

Ameliyat Kaç Saat Sürer?

Ameliyatsız kepçe kulak estetiği 15-30 dakika sürerken, cerrahi kepçe kulak estetiği ameliyatı 1-1,5 saat arasında sürmektedir.

Yaş Sınırı Var mıdır? Çocuklarda Genel Anestezi mi Uygulanır?

Kepçe kulak ameliyatında yaş sınırı 6’dır. Çocuklarda kepçe kulak ameliyatının okula başlamadan önce yapılması tavsiye edilmektedir. Çocuklar için kepçe kulak ameliyatında genel anestezi uygulanmaktadır. Yetişkinlerde ise yaş sınırı bulunmamaktadır.

Ameliyat Sırasında Kulak Memesine İşlem Yapılır mı?

Kepçe kulak ameliyatı sırasında kulak memesine de işlem yapılması mümkündür.

Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır? Otoplasti Nedir?

Kepçe Kulak Deformasyonu Tek Kulakta Olursa Nasıl İşlem Yapılır?

Eğer deforme tek bir kulakta mevcutsa ameliyat tek bir kulağa yapılmakta ve diğer kulakla simetri yakalanmaktadır.

Ameliyat Sonucu Kişiden Kişiye Göre Değişir mi?

Kepçe kulak ameliyatı kişisel bir işlemdir ve her hasta için farklı ameliyat planı hazırlanmaktadır. Bu nedenle ameliyat sonucu kişiden kişiye göre değişebilmektedir.

Doktor Kontrolleri Ne Zaman Yapılır?

İlk doktor kontrolü ameliyattan 2-5 gün sonra olabilmektedir. Bu kontrolde hastaya takılan bandajlar çıkarılacak ve başka bir bant verilecektir. Sonraki kontroller ise doktorun belirlediği tarihlerde olacaktır.

Ne Zaman İşe Dönebilirim? İstirahat Raporu Verilir mi?

Ameliyattan sonraki birkaç gün içinde eğer hastalar isterlerse işe geri dönebilirler. İstirahat raporu verilmesi mümkündür.

Devlet Hastanesinde mi Özel Hastanede mi Ameliyat Olmalıyım?

Kepçe kulak ameliyatı devlet hastanesi ve özel hastanelerde yapılabilmektedir. Ancak tercih hastanın maddi gücüne ve seçeceği doktora bağlıdır. Doktor ve hasta ilişkisi çok önemlidir. Doktorun uzman olması ve tecrübesi bulunması gerekmektedir. Hasta doğru doktoru bulduğu zaman istediği hastanede ameliyat olabilir.

SSK Kepçe Kulak Ameliyatını Karşılar mı?

SSK kepçe kulak ameliyatını 18 yaşın altında olan bireylerde karşılamaktadır.

Ameliyat Fiyatları Nasıl Belirleniyor?         

Ameliyat fiyatları yapılacak işleme, hastanın yaşına, ek işlemler yapılıp yapılmayacağına göre belirlenmektedir.

Ameliyat Olanlar ile Konuşmalı mıyım?

Ameliyat olan kişilerle konuşmak ameliyat öncesinde ve sonrasında yapılması gerekenlere karşı daha dikkatli olmanızı ve bilgi almanızı sağlayabilir. Ancak yaptığınız konuşmanın sizin kararınızı etkilemesine izin vermemeniz gerekir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.